FOLLOW US: facebook twitter

Με τη “Sonita” ξεκινά αύριο το 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην Αμαλιάδα

Ημερομηνία: 24-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Αύριο, Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, στις 18.00 ξεκινάει το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην Αμαλιάδα, στο Cine Cinema, με τρεις ταινίες καθημερινά και ταινία έναρξης τη Sonita, της Rokhsareh Ghaemmaghami (90′).

Πριν την προβολή της τελευταίας ταινίας την Παρασκευή, θα μιλήσει ο δήμαρχος Αμαλιάδας, κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και η υπεύθυνη της διοργάνωσης για την Ηλεία, κα Λίνα Γιαννοπούλου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Αμαλιάδας υπάρχει στο www.peloponnisosdocfestival.com καθώς και σε έντυπη μορφή σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την πόλη αλλά και στο CineCinema, μεγάλο χορηγό του τριήμερου φεστιβάλ.

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ συνδιοργανώνεται από τον Δήμο ‘Ηλιδας.

Λίγα λόγια για τη “Sonita”

Από όταν η οικογένεια της προσπάθησε να την πουλήσει ως νύφη για γάμο, μια νεαρή Αφγανή πρόσφυγας στο Ιράν μεταδίδει την απογοήτευση της μέσω της μουσικής και αρπάζει το πεπρωμένο της. Πιάνοντας το μικρόφωνο φτύνει πυρωμένες ρίμες ενάντια στις καταπιεστικές παραδόσεις.

Παρακολουθήστε το trailer:

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Αμαλιάδα περιλαμβάνει συνολικά 9 ντοκιμαντέρ, από ένα σύνολο 63 ντοκιμαντέρ από Έλληνες και ξένους δημιουργούς, καθώς και 22 ντοκιμαντέρ που αποτελούν την εκπαιδευτική πρωινή ζώνη για παιδιά και νέους, τα οποία προέρχονται από 25 χώρες. Μεταξύ των ταινιών συγκαταλέγονται βραβευμένες δημιουργίες όπως το So Help Me God (Βέλγιο) των Yves Hinant και Jean Libon, αλλά και ταινίες όπως το Queen Mimi, Sonita, Guerrilla Voices, Stranger in Paradise, A tree remembers, Transitory lives, BÎR και με ταινία κλεισίματος του φεστιβάλ στην Αμαλιάδα, το «Εγώ κι ο ίσκιος μου: Ένα ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπάζογλου».

H Λίνα Γιαννοπούλου, υπεύθυνη της διοργάνωσης για την Αμαλιάδα, ανέφερε στην “Πρωινή”: “Από όλες τις δράσεις στη διάρκεια του χρόνου στόχος μας είναι να έρθει το μη μυημένο κοινό σε επαφή με το κινηματογραφικό είδος του ντοκιμαντέρ. Επίσης μέσα από το φεστιβάλ θέλουμε να αναβαθμίσουμε την πολιτιστική ζωή της ευρύτερης περιοχής, να δώσουμε την ευκαιρία σε μία μεγάλη ομάδα πληθυσμού που δεν έχει πρόσβαση σε άλλα μεγάλα φεστιβάλ να γνωρίσει την εγχώρια και ευρωπαϊκή κινηματογραφική παραγωγή. Κάθε φεστιβάλ εμπεριέχει και ένα ειδικό αφιέρωμα με ειδικές προβολές, με Έλληνες και ξένους καλεσμένους σκηνοθέτες.

Το μεγάλο αφιέρωμα του 5ου διεθνούς  φεστιβάλ (2019) είναι «Ισότητα των φύλων» που συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα και τη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.).  Μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες που επιλέγονται, πάντα με ηθικό άξονα τον ανθρωπισμό, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί και να προβληματιστεί για τα θέματα ανισότητας που μέχρι σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν ανά τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις κοινωνίες, αγόρια και κορίτσια είναι εκτεθειμένα σε συμπεριφορές, κανόνες, στάσεις και προσδοκίες που διαφοροποιούν τα δύο φύλα και τις συμπεριφορές τους, από τη στιγμή που γεννιούνται.  Αυτές οι συμπεριφορές έχουν κυρίως αρνητικό αντίκτυπο στα κορίτσια και τις γυναίκες.

Ανεξάρτητα από τα αφιερώματα, θεωρούμε ότι το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ εκτός του ρόλου που παίζει στην πολιτιστική, στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής είναι κατ’ εξοχήν μία εκπαιδευτική δραστηριότητα, ένα εργαλείο πληροφόρησης, αφύπνισης και ευαισθητοποίησης.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας στην Αμαλιάδα, με τους οποίους συμπορευόμαστε αρμονικά 5 χρόνια τώρα, αλλά και τους θεατές της πόλης και των γύρω περιοχών που μας τιμούν σταθερά με την παρουσία τους.”

Έκθεση Κόμικς και Εικονογράφησης με τίτλο «Εν Αιθρία 9»

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου λειτουργεί στο Cine Cinema Ομαδική Έκθεση Κόμικς και Εικονογράφησης με τίτλο «Εν Αιθρία 9»: Στην ένατη διοργάνωσή της, η έκθεση παρουσιάζει αδημοσίευτα έργα 84 Ελλήνων δημιουργών. Στην Αμαλιάδα θα φιλοξενηθούν 60 από αυτά. Η σειρά εκθέσεων «Εν Αιθρία» αποτελεί πρωτοβουλία του ζωγράφου και δημιουργού κόμικς Γαβριήλ Τομπαλίδη, συνδυάζοντας σε έναν χώρο έργα γνωστών ονομάτων της εγχώριας σκηνής των κόμικ και της εικονογράφησης με εκείνα πρωτοεμφανιζόμενων ταλέντων. Πάντοτε με θέμα απολύτως ελεύθερο, οι συμμετέχοντες εκπροσωπούν ευρύ φάσμα τεχνοτροπιών και «σχολών», στην προσπάθεια να αποτυπωθεί η δημιουργικότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών και όσα τους κινητοποιούν.

Ενδεικτικά κάποιοι από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην παρούσα έκδοση είναι οι: Ειρήνη Αγγελίδου (Fokshee), Δημήτρης Αγκαράι, Δήμητρα Αδαμοπούλου, Σπύρος-Ευάγγελος Αρμένης, Δημήτρης Βανέλλης και Θανάσης Πέτρου, Ευγενία Βερελή, Παναγιώτης Βλάμης, Βασίλης Γέρκου και Αγγελος Παπουτσής, Ντέννις Γιατράς, Τόμεκ Γιοβάνης, Μιχάλης Κατόγλου, Δάφνη Κεσκινίδου, Θωμάς Κεφαλάς, Σταύρος Κιουτσούκης. Επιμελητές της έκθεσης είναι οι Δημήτρης Σακαρίδης, Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, Μέλανδρος Γκανάς. Η έκθεση φιλοξενείται στην Αμαλιάδα με την υποστήριξη της Comicdom Press.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι, παράλληλα, ότι η Καλαμάτα φιλοξενεί όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ, ως βασική διοργανώτρια πόλη, ενώ μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου φιλοξενείται και σε άλλες 7 πόλεις: Άργος, Σπάρτη, Γύθειο, Δημητσάνα, Πάτρα και Πύλο/Μεθώνη.

Οι προβολές πραγματοποιούνται σε όλες τις πόλεις, με ελεύθερη είσοδο.

Το Φεστιβάλ υποστηρίζεται οικονομικά από την Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η εφημερίδα “Πρωινή” είναι χορηγός επικοινωνίας του φεστιβάλ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος