FOLLOW US: facebook twitter

Ένα βήμα πριν την έγκριση από το Ελεγκτικό η σύμβαση για το ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Ηλείας

Ημερομηνία: 16-01-2019 | Συντάκτης:

Το τελικό ΟΚ ίσως και την επόμενη Δευτέρα για να προχωρήσει η συμβασιοποίηση του έργου

 

Θέμα χρόνου είναι η έγκριση του Φακέλου Έργου για την κατασκευή της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στην Π.Ε. Ηλείας από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, η καθυστέρηση που προέκυψε στην όλη διαδικασία οφείλεται σε κάποιες διευκρινίσεις τυπικής φύσης που ζητήθηκαν από το Ελεγκτικό σχετικά με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων και τις συνακόλουθες τροποποιήσεις που θα προκύψουν στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (οι οποίες αναμένεται να βελτιωθούν λόγω της αντίστοιχης μείωσής της).

Τα διευκρινιστικά έγγραφα προετοιμάστηκαν κατόπιν κινητοποίησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αναμένεται να σταλούν σήμερα ή αύριο στο Ανώτατο Δικαστήριο. Μάλιστα, το τελικό «ΟΚ» δεν αποκλείεται να έρθει και την επόμενη Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου, «ξεκλειδώνοντας» το τελευταίο βήμα μιας μακράς διαδικασίας για την υλοποίηση της Μονάδας, που δεν είναι άλλο από τη συμβασιοποίηση του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το προηγούμενο διάστημα είχαν ολοκληρωθεί όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και διαδικασίες. Η ανάδοχος κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ – Μεσόγειος – ΑΑΓΗΣ (προσωρινός μειοδότης ήδη από το 2014) έχει πλέον οριστικοποιηθεί, έχει εγκριθεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΦΟΔΣΑ, κυρίου έργου, κοινοπραξίας και φορέα υλοποίησης ενώ η Οικονομική Επιτροπή έκανε αποδεκτά όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα του αναδόχου, μαζί με τα επικαιροποιημένα συμβατικά έγγραφα, μεταξύ των οποίων και αυτών που αφορούν τη μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας από 60 σε 45 χιλ. τόνους, η οποία συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.

Η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα της διαδικασίας εφόσον, μετά από την ολοκλήρωσή του, θα θέσει σε τροχιά συμβασιοποίησης άλλο ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό έργο που γνώρισε επίσης σημαντικές καθυστερήσεις κατά την ωρίμανσή του τα προηγούμενα χρόνια.

Η ΜΕΑ θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τον Νομό Ηλείας και θα έχει μέγιστη δυναμικότητα επεξεργασίας 80 χιλ. τόνων απορριμμάτων ετησίως. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου έχει οριστεί σε 18 μήνες από την έναρξη των εργασιών κατασκευής, δηλαδή θα χρειαστούν περίπου 2 χρόνια για την πλήρη λειτουργία της νέας μονάδας ενώ ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκμετάλλευση και λειτουργία της για 27 χρόνια.

Το έργο αναμένεται να δώσει μία οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα της διαχείρισης και διάθεσης απορριμμάτων στον Νομό, που βρίσκεται σε αδιέξοδο τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν λίγο καιρό έκλεισαν οι 5 ΧΑΔΑ που υπήρχαν και για τους οποίους η χώρα επιβαρυνόταν με πρόστιμα από την Ευρώπη. Κατά την φάση της κατασκευής αναμένεται να απασχοληθούν 200 άτομα ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 50 μόνιμες θέσεις εργασίας μετά την έναρξη λειτουργίας της μονάδας.

Πηγή: ypodomes.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος