FOLLOW US: facebook twitter

Ένα ακόμα βήμα για την αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου

Ημερομηνία: 23-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον
-Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Βόρειας Ηλείας
-Τι δήλωσαν ο γγ του ΥΠΕΝ, Ευθ. Μπακογιάννης και ο βουλευτής Ηλείας, Ανδρ.Νικολακόπουλος

Την προκήρυξη των διαγωνισμών για τη σύνταξη μελετών στα πέντε πρώτα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια  της χώρας, μεταξύ αυτών και της Ηλείας, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Πρόκειται για δράση με προϋπολογισμό 401, 05 εκατ. ευρώ, η οποία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης- Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης».

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) της ΠΕ Ηλείας περιλαμβάνει τον δήμο Πύργου (ΔΕ Πύργου, Ιάρδανου, Βώλακος), τον δήμο Ήλιδας (ΔΕ Αμαλιάδας), τον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης (ΔΕ Λεχαινών, Ανδραβίδας, Βουπρασίας, Κάστρου Κυλλήνης) και τον δήμο Πηνειού (ΔΕ Γαστούνης, Βαρθολομιού).

Στόχος είναι να υλοποιηθεί πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός με ακρίβεια και αυστηρές προδιαγραφές που θα θέσουν κανόνες και θα βάλουν τάξη στον χώρο συντεταγμένα και με ασφάλεια δικαίου, με τη θεσμική θωράκιση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την έκδοση των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων.

Οι προκηρύξεις που δημοσιεύονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ως αναθέτουσα αρχή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι ο κύριος του συνολικού έργου.

Ο Ηλείος Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, σε πρόσφατες δηλώσεις του στην «Πρωινή» τόνισε ότι η επόμενη μέρα της εφαρμογής του σχεδιασμού προοιωνίζεται αναπτυξιακή ώθηση για την Ηλεία.

«Με τον Ειδικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό επιδιώκουμε να αναδείξουμε και να προβάλουμε το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας. Είναι μια περιοχή με σπάνια πλεονεκτήματα, που όμως μέχρι τώρα δεν είχε μελετηθεί και δεν είχε ενταχθεί σε κάποιον σχεδιασμό, για αυτό η ένταξή της αποτέλεσε προτεραιότητα. Μέσα από τον Ειδικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό θα καθοριστούν οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης και οι προστατευόμενες περιοχές, ενώ στη συνέχεια θα δρομολογηθούν έργα υποδομής και λοιπές παρεμβάσεις, για να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στη θάλασσα και η σύνδεση του παραλιακού μετώπου με την ενδοχώρα», εξήγησε στην «Πρωινή» και πρόσθεσε:

«Το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο  στην ανάπτυξη της χώρας και στην περιβαλλοντική προστασία του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος.Μέχρι σήμερα υπήρχε πλαίσιο σε ένα μικρό μέρος της Επικρατείας, που πολλές φορές ακόμα και αυτό αμφισβητούνταν από προσφυγές πολιτών στο ΣτΕ. Πλέον, έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο εργαλείο που θα πατάει σε γερές βάσεις με Προεδρικά Διατάγματα, ενώ ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα συνοδεύεται από στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη κάθε Δήμου της Ελλάδας».

Ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, με πρόσφατη δήλωσή του στην «Πρωινή εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της παρέμβασης.

«Με την υλοποίηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην Ηλεία καθώς και των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και στους επτά δήμους του Νομού, δημιουργούνται πλέον συνθήκες πραγματικής, ουσιαστικής ανάπτυξης. Θα δοθεί η ευκαιρία για ριζικές αλλαγές και ο τόπος μας θα απεγκλωβιστεί από πολλές δεσμεύσεις που είχαν επιβάλει οι Ζ.Ο.Ε. Μιλάμε για ένα νέο μοντέλο εξέλιξης για ολόκληρο τον Νομό, που θα προσδίδει τουριστική και αγροτική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του τόπου. Θα αναδειχθεί το παραλιακό μας μέτωπο και παράλληλα θα τακτοποιηθούν ανοιχτά μέχρι σήμερα θέματα με την εφαρμογή Πολεοδομικού Σχεδίου. Με δεδομένο ότι θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θέτει συγκεκριμένες χρονικές προϋποθέσεις, αισιοδοξούμε ότι όλα θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα», τόνισε.

Σε 4 κύκλους οι αναθέσεις των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων

Υπενθυμίζεται πως έχουν ήδη προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για τις μελέτες των πρώτων 12 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) που αποτελούν τον πρώτο -και πιλοτικό- διαγωνιστικό κύκλο αναθέσεων από τους συνολικά τέσσερις, στα οποία περιλαμβάνεται και ο δήμος Ήλιδας. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και των ερωτημάτων των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για τα πρώτα 12 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που ήδη έχουν προκηρυχθεί, το ΤΕΕ αποφάσισε την ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών, μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2021 και συνακόλουθα της ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος