FOLLOW US: facebook twitter

Τo χρονογράφημα: «Ένα μύθο θα σας πω»: Από την Κρέστενα, με αγάπη

Ημερομηνία: 17-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξεις ένα μύθο, όπως υπάρχουν και διαφόρων ειδών «μύθοι». Είναι ωστόσο βέβαιο ότι οι πιο όμορφοι και συνάμα άξιοι αφήγησης μύθοι προέρχονται από τις ιστορίες. Ιστορίες που ταξιδεύουν στον χώρο και τον χρόνο, ιστορίες που ψυχαγωγούν, που διδάσκουν, που κρατούν στη ζωή όλα όσα πρέπει να ζήσουν. Όλη η αλήθεια του κόσμου, σε δύο χείλη που ανοιγοκλείνουν ή στην περίπτωσή μας, σε ένα κινηματογραφικό καρέ. Ή σε μία σελίδα βιβλίου. Ή σε μία μελωδία. Ή σε ένα άγαλμα. Ή σε ένα πίνακα. Όποιο κι αν είναι το μέσο, ειδικά σε αυτήν την χώρα δεν θα πρέπει να λησμονούμε ποτέ ότι έχουμε πίσω μας μία απίστευτα πολύτιμη παράδοση, η οποία ξεκινά από τον διασημότερο και σπουδαιότερο αφηγητή όλων των εποχών, τον Όμηρο.

Ας θυμηθούμε τι είχε σημειώσει ο καταξιωμένος Γερμανός σκηνοθέτης ΒιμΒέντερςστο 47ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:«Η αρχή των roadmovies ξεκινά από την Ελλάδα. Στον δρόμο, πρέπει πάντα να γνωρίζεις την αρχή. Ο Όμηρος είναι ο πρώτος άνθρωπος που έκανε ένα είδος roadmovie, την Οδύσσεια […] Είναι πολύ ωραίο να είσαι μέσα στο σπίτι, αλλά είναι ακόμη καλύτερο να είσαι εκεί έξω, να ταξιδεύεις, να αναζητάς το άγνωστο».

Λόγια τόσο όμορφα κι αληθινά σαν παραμύθι,γιατί τελικά όλα είναι λόγος, όπως όλα είναι δρόμος. Και η πικρή αλήθεια ότι οι δρόμοι της τέχνης οδηγούν συνήθως στις μεγάλες πόλεις και στα αστικά κέντρα. Ακριβώς γι’ αυτό, το κινηματογραφικό εργαστήρι, το οποίο πραγματοποιείται στο λύκειο της Κρέστενας από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, με τίτλο «Ένανμύθο θα σας πω», αποτελεί σπουδαία υπόθεση.

Ίσως ακόμη και τώρα δεν αντιλαμβάνονται πόσο τυχερά είναι αυτά τα παιδιά. Όχι επειδή δεν εκτιμούν και δεν αξιοποιούν στο έπακρο την σπάνια ευκαιρία που τους δίνεται, αλλά επειδή μόνο όταν είσαι αρκετά μεγαλύτερος μπορείς να καταλάβεις πραγματικά πόσο σημαντικά είναι τα ερεθίσματα στη ζωή ενός νέου ανθρώπου. Ό,τι έκαναν αυτές τις μέρες, ό,τι δημιούργησαν, ό,τι συζήτησαν και ό,τι είδαν, θα τους ακολουθεί για πολλά χρόνια, και αυτό είναι μία παρήγορη σκέψη.

Παρήγορο είναι επίσης το γεγονός ότι ένας εξαιρετικά πετυχημένος θεσμός επεκτείνει τον χρόνο ζωής του και μετά την αυλαία. Κατά συνέπεια, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους του Φεστιβάλ Ολυμπίας, καθώς το τελευταίο εξακολουθεί να δημιουργεί νησίδες πολιτισμού σε κάθε γωνιά της Ηλείας. Εξάλλου το«Έναν μύθο θα σας πω»  εκτείνεται σε βάθος τριετίας και περιλαμβάνει συνολικά 48 κινηματογραφικά εργαστήρια, προβολές ταινιών και εκδηλώσεις, που θα γίνουν σε όλο το νομό.

Και κάπως έτσι το ταξίδι συνεχίζεται, και περνά από χωριό σε χωριό, από γειτονιά σε γειτονιά, από σπίτι σε σπίτι. Τα μυαλά δουλεύουν ακόμη και όταν κοιμούνται. Για την ακρίβεια, εκεί κι αν δουλεύουν. Ονειρεύονται πως θα δημιουργήσουν κάτι άλλο. Κάτι καλύτερο. Εξερευνούν τις πιθανότητες της μελλοντικής τους εξέλιξης. Φλερτάρουν με την ιδέα της καταξίωσης. Χωρίς όραμα, χωρίς ατομικό φαντασιακό δεν πήγε κανείς πουθενά. Είναι ένα όνειρο. Ένα θεότρελο όνειρο που γεννήθηκε εδώ, στη μέση του ελληνικού πουθενά. Ίσως μια μέρα γίνει πραγματικότητα. Ποιος ξέρει…

Από την Κρέστενα, με αγάπη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος