FOLLOW US: facebook twitter

Ένα μήνα στο γραφείο του Οικονομικών είναι ο φάκελος με την κορονοενίσχυση πατάτας!

Ημερομηνία: 13-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
Η τιμή παραγωγού πατάτας στην Ηλεία κυμαίνεται στα 23 έως 25 λεπτά το κιλό

Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, βρίσκεται εδώ και ένα μήνα ο φάκελος για την πληρωμή ενίσχυσης παραγωγών πατάτας που επλήγησαν από την πανδημία. Το πακέτο των ενισχύσεων, όπως αναφέρει ο ΑγροΤύπος, περιλαμβάνει φθινοπωρινή και καλοκαιρινή πατάτα. Θυμίζουμε ότι έχει ήδη καταβληθεί κορονοενίσχυση για την ανοιξιάτικη πατάτα, που ανήλθε στα 245 ευρώ ανά στρέμμα.

Ωστόσο όσο περνά ο καιρός όλο και μεγαλύτερες ποσότητες πατάτας, που είναι αποθηκευμένες στα ψυγεία, δεν είναι εμπορεύσιμες. Από την άλλη οι παραγωγοί περιμένουν την πληρωμή της ενίσχυσης για να μπορέσουν να αγοράσουν πατατόσπορο και να ξεκινήσουν τη νέα φύτευση και να  κάνουν τη διαμόρφωση εδάφους. Θέλουν την ενίσχυση για να καλύψουν τα έξοδά τους.

Από την Ηλεία ο παραγωγός  Δ. Μάλιαρης, που καλλιεργεί 1.000 στρέμματα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η κατάσταση είναι τραγική για το προϊόν. Όμως κάποιοι φέρανε πατάτες από την Αίγυπτο την στιγμή που οι ελληνικές παραμένουν απούλητες στα χωράφια και σαπίζουν. Αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού πατάτας στην Ηλεία κυμαίνεται στα 23 έως 25 λεπτά το κιλό, πολύ κάτω του κόστους. Με αυτές τις τιμές θα σταματήσει η καλλιέργεια φθινοπωρινής πατάτας στην περιοχή».

Να σημειώσουμε δε, ότι η πατάτα είναι και το προϊόν εκείνο που δέχθηκε μεγάλο πλήγμα και από τις καιρικές συνθήκες και κυρίως τον παγετό του προηγούμενου μήνα μετά την επέλαση της “Μήδειας” και οι πατατοπαραγωγοί ακόμα περιμένουν τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, εχουν γίνει μόνο προκτιμήσεις,

Η σταδιακή αύξηση των θερμοκρασιών έχει πλέον αποκαλύψει την έκταση των ζημιών στις καλλιέργειες λόγω του παγετού στην  ανοιξιάτικη πατάτα (φύτευση της, τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο και συγκομιδή τον Μάιο και Ιούνιο), αφού εξαιτίας του καταστράφηκε όλο το υπέργειο και σημαντικό υπόγειο τμήμα των φυτών. Επίσης οι πατάτες φθινοπωρινής φύτευσης, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων δεν είχε καταστεί δυνατόν να συλλεγούν, με αποτέλεσμα να παγώσουν και να καταστραφεί ο καρπός στο χωράφι και μάλιστα η φθινοπωρινή πατάτα δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ.

Πηγή: agrotypos.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος