FOLLOW US: facebook twitter

Ένα μεγάλο “ΕΥΓΕ” με κεφαλαία γράμματα, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αρχαίας Ολυμπίας και με πολλά θαυμαστικά!!!

Ημερομηνία: 05-09-2022 | Συντάκτης:

Του Γιώργου Ευθυμίου, εκπ/κού

            Δεν γίνεται να μην επαινεθεί, δημοσίως μάλιστα μια “ηρωική!!!” απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αρχαίας Ολυμπίας. Θα ήταν αγνωμοσύνη μετά την ικανοποίηση του κοινού δημοκρατικού συναισθήματος για την “τιμή”, που έκανε με το να πάρει την απόφαση να στηθεί στο Χελιδόνι, τόπο της καταγωγής του, η προτομή του μεγάλου, του αληθινού, του γνήσιου Έλληνα, του καπετάν Ζαχαριά.

            Του Έλληνα, που αναγνωνίστηκαν οι ικανότητές του (τις είχε επιδείξει κατά των Γερμανών) να ηγηθεί του ΕΛΑΝ (Εθνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού) του Κορινθιακού και του Σαρωνικού, το οποίο το ξεκίνησε με ένα σαπιοκάραβο και δέκα παλικάρια της Αντίκυρας και του Γαλαξιδίου, που όμως στο τέλος το ανήγαγε σε 35 σκάφη και τα παλικάρια του σε 1.200.

            Τη δύναμή του όμως αυτή τη χρησιμοποίησε μόνο ενάντια στους φασίστες του Χίτλερ, τους εχθρούς της Πατρίδας μας. Ποτέ δεν διανοήθηκε να της κάνει χρήση ενάντια στους αντιφρονούντες προς τα δικά του ιδεώδη Έλληνες. Το “πιστεύω” του δε αυτό το απέδειξε περίτρανα ο καπετάν Ζαχαριάς με το ότι σε καμία περίπτωση δεν δέχτηκε να μπει στον επάρατο και αποτρόπαιο Εμφύλιο Πόλεμο.

            Αυτό βέβαια δεν του συγχωρέθηκε από κάποιους. Για αυτό δεν πήραν μέρος ούτε στην κηδεία του, ούτε στα μνημόσυνα που έγιναν από κάποιους συμπατριώτες μας Χελιδονιώτες. Και έφυγε αθόρυβα και άδοξα για τον άλλο κόσμο, τον τιμημένο και δοξασμένο, χωρίς τις ιδιαίτερες, τις γήινες τιμές, που του ανήκαν και χωρίς –το και χειρότερο– την προβολή του ως προτύπου στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας για μίμηση της ενότητας και όχι του διχασμού της Πατρίδας μας.

            Στην Αντίκυρα όμως δεν φείσθηκαν να του στήσουν στην κεντρική πλατεία τον ανδριάντα του και να τον τιμούν σε κάθε χρόνο στις 25 Νοέμβρη, ιστορική και διδακτική ημέρα, του Γοργοποτάμου για την ενότητα και την καταδίκη του διχασμού και της μισαλλοδοξίας κάποιων συνελλήνων…

            Στο Χελιδόνι δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας δημόσιος χώρος για το στήσιμο μιας προτομής του, που ευγενώς προσφέρθηκε από έναν Χελιδονιώτη, που διαμένει στην Αυστραλία…

            Δεν υπάρχει, γιατί όλοι μας “Περί άλλα τυρβάζει”.

ΕΥΓΕ” μας.

Στο Κοινοτικό μας και Δημοτικό Συμβούλιό μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος