FOLLOW US: facebook twitter

Ένα και έμμισθο «Υποθηκοφυλακείο Ηλείας» με έδρα τον Πύργο

Ημερομηνία: 20-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

slide-ypothikofolakeio

Εντός της εβδομάδας αναμένεται το Νομοσχέδιο που φέρνει ανατροπές στη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων με συγχωνεύσεις και όχι μόνο

  • «Φύλλο και φτερό» τα Υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας από την Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης με εντολή του Υπουργού Δικαιοσύνης για το «πάρτι» κατασπατάλησης δημοσίων εσόδων

Μεγάλες ανατροπές που θα βάλουν τάξη στο χάος και την λειτουργία των άμμισθων ως τώρα Υποθηκοφυλακείων της χώρας πολλά από τα οποία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, θα επιχειρήσει να βάλει το νέο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τα Υποθηκοφυλακεία που αναμένεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες να αναρτηθεί για  διαβούλευση εντός της ερχόμενης εβδομάδας στην Διαύγεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει περίπου 75 άρθρα, κατάρτισε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, αφού λόγω τω μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, έπρεπε να περάσει πρώτα από τους «θεσμούς» για να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες με πρώτη και βασική την μετατροπή των άμμισθων υποθηκοφυλακείων σε έμμισθων και την συγχώνευσή τους έτσι ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε νομό στην περιφέρεια, 3 στην Αττική και 2 στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, στόχος είναι να βάλει τέρμα και στο μεγάλο «πάρτι» κακοδιαχείρισης  που γινόταν σε πολλά Υποθηκοφυλακεία με αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων εσόδων από τα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πληροφορίες της Πρωινής, στην Ηλεία προβλέπεται η συγχώνευση όλων των Υποθηκοφυλακείων σε ένα έμμισθο, με έδρα τον Πύργο και την  ονομασία «Υποθηκοφυλακείο Ηλείας» στο οποίο παράλληλα θα λειτουργεί και το Κτηματολόγιο και η κτηματογράφηση.

 Έτσι, στο Υποθηκοφυλακείο Ηλείας θα συγχωνευτούν τα άμμισθα ως τώρα Υποθηκοφυλακεία Πύργου, Αμαλιάδας, Λεχαινών, Γαστούνης, Βάρδας, Κρέστενας, Ζαχάρως, Βώλακος με έδρα το Καράτουλα, Αρχαίας Ολυμπίας με έδρα το Πελόπιο, και Κοντοβάζαινας, με έδρα όπως προαναφέραμε τον Πύργο. Οι μέχρι τώρα υπάλληλοι των άμμισθων υποθηκοφυλακείων, οι οποίοι είναι με πρόχειρους υπολογισμούς 22 άτομα,  θα γίνουν έμμισθοι υπάλληλοι του Υποθηκοφυλακείου Ηλείας με προσωποπαγείς θέσεις, – ίσως κάποιοι εξ αυτών συνταξιοδοτηθούν- και αν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό δεν θα απολυθεί αλλά θα γίνει μετάταξή τους σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου- πιθανόν στα δικαστήρια-  με βάση την παλαιότητα. Με λίγα λόγια οι πιο παλιοί και έμπειροι υπάλληλοι θα είναι εκείνοι που θα στελεχώσουν το νέο Υποθηκοφυλακείο Ηλείας.

Έμμισθος Υποθηκοφύλακας Πύργου θα διορισθεί πιθανότατα κάποιος εκ των υπαρχόντων στα άμμισθα Υποθηκοφυλακεία του νομού, με βάση την αρχαιότητα αλλά και την ικανότητα. Παράλληλα το Υποθηκοφυλακείο Ηλείας  θα μεταφερθεί από το υπάρχον κτίριο του Πύργου, αφού οι χώροι που απαιτούνται για να στεγάσουν τον μεγάλο όγκο αρχείων όλων των Υποθηκοφυλακείων του νομού και μάλιστα λέγεται ότι αναζητείται ήδη δημόσιος χώρος που να καλύπτει εμβαδόν περίπου 600-700 τ.μ.  Τόσος μεγάλος χώρος δημόσιος μάλλον δεν υπάρχει, οπότε αναγκαστικά θα καταφύγουν σε μισθωμένο κτίριο.

ypothikofylakeio-pyrgou

Αγωγές στο Υποθηκοφυλακείο Πύργου 

Εάν τελικά συμβούν όλα αυτά και δεν υπάρξουν αλλαγές μετά την διαβούλευση, θα επαναλειτουργήσει και το Υποθηκοφυλακείο Πύργου που η αναστολή της λειτουργίας του από το περασμένο καλοκαίρι έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη κατατεθεί αγωγές – από θιγόμενους ιδιώτες και εταιρίες-  πολλών χιλιάδων ευρώ κατά παντός υπεύθυνου επειδή λόγω της αναστολής της λειτουργίας του δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν σοβαρές οικονομικές συναλλαγές που αφορούν μεταβιβάσεις, πωλήσεις ακινήτων και διαχείρισης δανείων. Εξάλλου είναι γεγονός ότι υπάρχει τεράστια απώλεια εσόδων από τα κρατικά ταμεία λόγω της διακοπής των κάθε είδους οικονομικών συναλλαγών, καθώς χωρίς υπογραφή Υποθηκοφύλακα δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί  οπουδήποτε έγγραφο, οποιαδήποτε βεβαίωση ή πιστοποιητικό και κυρίως να μετεγγραφούν συμβόλαια, πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, αγωγές που αφορούν ακίνητα κλπ.  Να σημειώσουμε δε, ότι οι εργαζόμενοι του Υποθηκοφυλακείου Πύργου βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας, στο Υποθηκοφυλακείο Αμαλιάδας από την Απρίλιο ανέλαβε καθήκοντα προσωρινού Υποθηκοφύλακα  η κ. Χάμου και έχουν δρομολογηθεί μια σειρά εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών, το ίδιο και στο Υποθηκοφυλακείο της Βάρδας, ενώ εξακολουθεί να μην λειτουργεί το Υποθηκοφυλακείο Λεχαινών.

 «Φύλλο και φτερό» τα Υποθηκοφυλακεία!

Εν τω μεταξύ το μαχαίρι στο… κόκκαλο, επιχειρεί να βάλει ο έλεγχος που ζήτησε από την νέα επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου  ο υπουργός Δικαιοσύνης, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για τα χαμένα έσοδα που έπρεπε να μπαίνουν στα ταμεία του Δημοσίου εδώ και χρόνια στα άμμισθα Υποθηκοφυλακεία και όπως φαίνεται, έκαναν φτερά… Κάποιες τέτοιος περιπτώσεις είχαν αποκαλύψει στο παρελθόν έλεγχοι του ΣΔΟΕ, ωστόσο ακόμα επικρατεί το χάος! Η νέα επιθεωρητής έχει εντολή να κάνει ακόμα «φύλλο και φτερό»  υποθέσεις με υποψία κακοδιοίκησης σε με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης.

 Το πρόβλημα βεβαίως είναι πολύ παλιό, αφού έχει τις ρίζες του στο άρθρο 20 του Ν. 2145/93 που όριζε ότι για ποσά άνω των 20.000 ευρώ οι άμισθοι υποθηκοφύλακες μπορούν να παρακρατούν ένα μέρος, το 0,25 % επί των δικαιωμάτων μεταγραφής, για τη βελτίωση και τον εκσυχρονισμό των συνθηκών λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου καθώς και για την εισαγωγή συστημάτων πληροφορικής. Ο νόμος προέβλεπε ότι ο χρόνος έναρξης για να μπουν τα συστήματα πληροφορικής και μηχανοργάνωσης στα υποθηκοφυλακεία θα καθορίζεται με υπουργικές αποφάσεις, ενώ, σε περίπτωση που θα υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή, η παρακράτηση του ποσού θα διακόπτεται και θα αποδίδεται στο Δημόσιο. Τηρήθηκαν όσα προέβλεπε ο νόμος; Μάλλον όχι και μένει να αποδειχθεί από τον διαχειριστικό έλεγχο. Πόσα χρήματα έχασαν τα δημόσια ταμεία; Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως εκτιμάται. Πού πήγαν; Αυτό ερευνάται…

Έλεγχος στο Υποθηκοφυλακείο Αμαλιάδας

Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες, έλεγχοι κατόπιν εντολής του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν ξεκινήσει και στα άμμισθα Υποθηκοφυλακεία της Ηλείας. Προ ημερών όπως μαθαίνουμε έγινε με εντολή του Υπουργείου και της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αμαλιάδας, καταγραφή των εσόδων που παρακρατήθηκαν από τα πάσης φύσεως συμφωνητικά από το 0,25% που προαναφέραμε υπέρ του εκσυγχρονισμού των Υποθηκοφυλακείων και καταγραφή της κατάστασης μηχανοργάνωσής του, στο Υποθηκοφυλακείο της Αμαλιάδας από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του ως σήμερα και η έκθεση ήδη στα χέρια της Εισαγγελέως. Επιχειρήθηκε ακόμα έλεγχος στο Υποθηκοφυλακείο Λεχαινών αλλά λόγω του ότι δεν λειτουργεί, δεν μπόρεσε να γίνει. Το Υποθηκοφυλακείο Πύργου για τον ίδιο λόγο δεν το έχουν αγγίξει ακόμα.

Έλεγχοι του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας σε 18 Υποθηκοφυλακεία

Σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, το 2015, το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδος έκανε έλεγχο σε 18 υποθηκοφυλακεία και τον Φεβρουάριο παρέδωσε το πόρισμά του. Τι ανέφερε; «Από τον έλεγχο που κάναμε διαπιστώσαμε ότι κάποια υποθηκοφυλακεία, ενώ έκαναν την παρακράτηση του 0,25% δεν είχαν να επιδείξουν στον έλεγχο παραστατικά δαπανών για τη βελτίωση συνθηκών λειτουργίας με τον ισχυρισμό ότι δεν είχαν υποχρέωση να τα παρακρατήσουν, δεδομένου ότι δεν αποτελεί η παρακράτηση αυτή φορολογητέο εισόδημα, επιδεικνύοντάς μας έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος…

Σε άλλες περιπτώσεις ο έλεγχος διαπίστωσε ότι, ενώ η παρακράτηση γινόταν κανονικά, δεν υπήρχε στο υποθηκοφυλακείο εγκατάσταση μηχανογραφικού συστήματος με τον ισχυρισμό ότι ο χρόνος έναρξης του συστήματος πληροφορικής, η εφαρμογή του ενιαίου συστήματος και το στάδιο της μηχανοργάνωσης καθορίζονται με αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, την οποία, όπως υποστήριξαν, δεν είχαν λάβει».

Σύμφωνα με το πόρισμά τους, από τα 18 υποθηκοφυλακεία που έλεγξαν στη Δυτική Πελοπόννησο, τα 9 δεν είχαν μηχανοργάνωση. Ωστόσο, πολλοί από τους υποθηκοφύλακες είχαν συμπεριλάβει στις φορολογικές τους δηλώσεις τα παρακρατηθέντα ποσά, όχι όμως για όλες τις οικονομικές χρήσεις (2000-2012).»

Τα αποτελέσματα του ελέγχου της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης θα αργήσουν, αφού η έρευνα για το πώς έγινε η διαχείριση της παρακράτησης στα υποθηκοφυλακεία της χώρας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πάντως το μόνο θετικό αυτή τη στιγμή, είναι ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να φέρει όπως προαναφέραμε εντός των ημερών τον νέο νόμο που θα αλλάζει το καθεστώς λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος