FOLLOW US: facebook twitter

Ένα και έμμισθο στην Ηλεία με έδρα τον Πύργο! – Σε δημόσια διαβούλευση το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων

Ημερομηνία: 30-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

slide-ypothikofolakeio

Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της Πρωινής

  • Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία όλα τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία που καταργούνται συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους
  • Τέλος και στην ομηρία των εργαζομένων αφού δημιουργούνται 700 νέες οργανικές προσωποπαγείς θέσεις

Στη δημοσιότητα δόθηκε τελικά χθες και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων όλης της χώρας, που επιχειρεί να δώσει οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και που έχει πάρει τραγικές διαστάσεις τουλάχιστον στον νομό Ηλείας κυρίως μετά την αναστολή λειτουργίας εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, του Υποθηκοφυλακείου Πύργου, θέτοντας σε ομηρία τους εργαζόμενους σε αυτά αλλά και χιλιάδες πολίτες. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου πραγματοποιεί μια ριζοσπαστική τομή στη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων, τα οποία αφενός γίνονται όλα έμμισθα, παύουν να είναι ιδιωτικά «μαγαζάκια» και αφετέρου πολλά εξ αυτών στην ουσία συγχωνεύονται, καθώς πέραν των ήδη υπαρχόντων έμμισθων δημιουργούνται επιπλέον 41 νέα έμμισθα Υποθηκοφυλακεία. Έτσι στην Ηλεία συγκροτείται το νέο έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Πύργου στο οποίο υπάγεται ολόκληρη η ΠΕ Ηλείας και με επόμενες πράξεις του Υπουργού θα μεταφερθούν σε αυτό όλα τα μέχρι στιγμής λειτουργούντα άμισθα Υποθηκοφυλακεία του νομού που καταργούνται! Ωστόσο μέχρι να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την αναδιοργάνωσή τους, θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα υπάρχοντα Υποθηκοφυλακεία ως έχουν. Μετά την εξέλιξη αυτή βεβαίως επιβεβαιώνεται πλήρως το πρόσφατο αποκλειστικό ρεπορτάζ της Πρωϊνής στο Σαββατιάτικο φύλλο της 20ης Ιουνίου, που είχε προαναγγείλει την επικείμενη δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου και τις λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται στα άρθρα του και σύμφωνα με τα οποία διασφαλίζονται πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα Υποθηκοφυλακεία, καθώς δημιουργούνται 700 νέες οργανικές θέσεις σε όλη τη χώρα. Επομένως, στο Υποθηκοφυλακείο Πύργου που έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νομό, οι εργαζόμενες που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και απλήρωτες ένα χρόνο, δεν μπορούν παρά να χαίρονται για την οριστική λύση που δίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.  Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016 και θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μόλις δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα λοιπόν με το εν λόγω σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει 8 άρθρα, στο άρθρο 1 προβλέπεται η σύσταση πλέον των ήδη λειτουργούντων, σαράντα ένα (41) έμμισθων υποθηκοφυλακείων που όσον αφορά την Ηλεία έχει ως εξής:

ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ,  με έδρα τον Πύργο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ηλείας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πύργου, Ολυμπίων, Ωλένης, Κρεστένων, Βώλακος (Επιταλίου), Ανδρίτσαινας, Αρήνης (Ζαχάρως), Αμαλιάδας, Μυρτουντίων (Λεχαινών), Γαστούνης, Βαρθολομίου, Βάρδας, Λαμπείας, Ελευσίνος (Πελοποννήσου).

Ωστόσο στην παράγραφο 4 του άρθρου 1, διευκρινίζεται ότι  « Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να μεταβάλλεται η έδρα των υποθηκοφυλακείων» , γεγονός που αφήνει κατά την άποψή μας ανοιχτό ένα «παραθυράκι» για μεταβολή της έδρας των Υποθηκοφυλακείων όποτε και εάν αυτό κρίνεται σκόπιμο, ίσως και για να περιορίσει τυχόν τοπικιστικές… γκρίνιες, αφού η «έδρα» σίγουρα θα γίνει αντικείμενο έριδας κυρίως των μεγάλων πόλεων, κάτι που εμείς στην Ηλεία γνωρίζουμε καλά με τις κατά καιρούς κόντρες Πύργου- Αμαλιάδας για πάμπολλα θέματα. Στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου επισημαίνεται ακόμα ότι  « Τα ειδικά και μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία καταργούνται, με την επιφύλαξη των οριζομένων στις μεταβατικές διατάξεις

 Όσον αφορά την διοικητική οργάνωση των Υποθηκοφυλακείων,  το νέο Έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Πύργου θα λειτουργεί σε επίπεδο τμήματος.  Για τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων της χώρας συνιστώνται 700 οργανικές θέσεις. Οι συνιστώμενες θέσεις κατανέμονται στα Υποθηκοφυλακεία ανά κατηγορία και κλάδο με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταφορά προσωπικού στα υποθηκοφυλακεία, δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες της χώρας

 

Στο άρθρο 3 του παρόντος σχεδίου νόμου, επισημαίνεται ότι οι  άμισθοι υποθηκοφύλακες και το προσωπικό των άμισθων υποθηκοφυλακείων, που μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος υπηρετεί σε αυτά και προσελήφθη με βάση τα προβλεπόμενα στις ισχύουσες κατά το χρόνο της πρόσληψης διατάξεις, τοποθετούνται, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με ταυτόχρονη δέσμευση κενών οργανικών θέσεων της αντίστοιχης κατηγορίας των τυπικών προσόντων τους.

 Οι υπάλληλοι τοποθετούνται, με κριτήριο τα έτη υπηρεσίας, στο υποθηκοφυλακείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται το υποθηκοφυλακείο στο οποίο υπηρετούσαν. Τυχόν πλεονάζον προσωπικό, τοποθετείται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με ταυτόχρονη δέσμευση κενών οργανικών θέσεων αντίστοιχης κατηγορίας των τυπικών προσόντων τους σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες της εφετειακής περιφέρειας στην οποία ανήκε το υποθηκοφυλακείο όπου υπηρετούσε.

Μεταβατικές και καταργούμενες διατάξεις

Στο άρθρο 7 επισημαίνεται ότι με  πράξη του Υπουργού Δικαιοσύνης καθορίζεται ο χρόνος έναρξης των εργασιών των υποθηκοφυλακείων της παρ. 1 του άρθρου 1. Ο χρόνος αυτός συμπίπτει με το χρόνο μεταφοράς του πρώτου ειδικού ή μη ειδικού άμισθου υποθηκοφυλακείου στην έδρα του νέου υποθηκοφυλακείου. Με επόμενες πράξεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπιστώνεται η μεταφορά και των λοιπών ειδικών ή μη ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων.  Στον Πύργο δεν τίθεται θέμα μεταφοράς, αφού η έδρα του νέου Υποθηκοφυλακείου Ηλείας είναι η ίδια, πιθανότατα όμως θα τεθεί θέμα εκμίσθωσης μεγαλύτερου κτιρίου.

Επισημαίνεται δε, ότι «μέχρι την έκδοση των πράξεων μεταφοράς των προηγουμένων παραγράφων, τα υποθηκοφυλακεία εξακολουθούν τις εργασίες τους.»

Μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων καθήκοντα προϊσταμένου υποθηκοφυλακείου ασκεί ο υποθηκοφύλακας με τα περισσότερα έτη υπηρεσίας σε ένα από τα υποθηκοφυλακεία που λειτουργούσαν στην περιοχή αρμοδιότητας του νέου υποθηκοφυλακείου. Αν δεν υπάρχει υποθηκοφύλακας, καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί ο υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ με τα περισσότερα έτη υπηρεσίας και ελλείψει αυτού υπάλληλος κατηγορίας ΔΕ με τα περισσότερα έτη υπηρεσίας. Για τον ορισμό στη θέση προϊσταμένου εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τέλος στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι με το παρόν νομοσχέδιο ότι «Κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.»

«Φέρτε τα λεφτά στα κρατικά ταμεία»!

 Τέλος να σημειώσουμε ότι μια από τις παραγράφους του άρθρου που θα ανοίξει ένα μεγάλο κύκλο συζητήσεων στην διαβούλευση αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά ότι στα Υποθηκοφυλακεία «Εντός δέκα ημερών από την έκδοση της έκθεση παράδοσης – παραλαβής, αποδίδονται στο Δημόσιο τα οφειλόμενα σε αυτό δικαιώματα.».  Αυτή η παράγραφος σύμφωνα με πληροφορίες ακουμπά στο άρθρο 20 του Ν. 2145/93 που άφηνε τα παραθυράκια που χρειάζονταν ώστε ορισμένα από τα άμισθα υποθηκοφυλακεία να έχουν μετατραπεί σε… χρυσωρυχεία και πολλοί  υποθηκοφύλακες να μην εγκαταλείπουν τη θέση τους ακόμα κι αν έχουν ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο ηλικίας, και έτσι εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος βρίσκονταν σε λάθος χέρια, αντί να κατατίθενται στα δημόσια ταμεία ή τουλάχιστον να φορολογούνται. Το πρόβλημα όπως είχαμε αναφέρει και σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας, είναι πολύ παλιό, αφού ο νόμος του ‘ 93 όριζε ότι για ποσά άνω των 20.000 ευρώ οι άμισθοι υποθηκοφύλακες μπορούν να παρακρατούν ένα μέρος, το 0,25 % επί των δικαιωμάτων μεταγραφής, για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των συνθηκών λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου. Ο νόμος προέβλεπε ότι ο χρόνος έναρξης για να μπουν τα συστήματα πληροφορικής και μηχανοργάνωσης στα υποθηκοφυλακεία θα καθορίζεται με υπουργικές αποφάσεις, ενώ, σε περίπτωση που θα υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή, η παρακράτηση του ποσού θα διακόπτεται και θα αποδίδεται στο Δημόσιο. Τηρήθηκαν όσα προέβλεπε ο νόμος; Μάλλον όχι και μένει να αποδειχθεί από τον διαχειριστικό έλεγχο. Πόσα χρήματα έχασαν τα δημόσια ταμεία; Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως εκτιμάται. Τώρα λοιπόν με τον νέο νομοσχέδιο οι υποθηκοφύλακες θα κληθούν άραγε να επιστρέψουν όλα τα ποσά που τους αναλογούν και που θα προκύψουν από την έκθεση παράδοσης- παραλαβής που ήδη διενεργείται σε αρκετά Υποθηκοφυλακεία και… της Ηλείας; Συγκεκριμένο μάλιστα Υποθηκοφυλακείο του νομού έχει καταγράψει έσοδα περίπου 200.000 ευρώ τα χρόνια λειτουργίας του μόνο από την παρακράτηση του 0,25%!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος