FOLLOW US: facebook twitter

Ένα διαφορετικό «πρώτο κουδούνι» – Πώς θα ανοίξουν σήμερα τα σχολεία

Ημερομηνία: 14-09-2020 | Συντάκτης:

Μάσκες, σχολαστικός καθαρισμός χεριών και εξοπλισμού και συχνός αερισμός αιθουσών είναι τα βασικά κομμάτια που συνθέτουν την εικόνα της νέας σχολικής χρονιάς, που αρχίζει σήμερα. . Πρόκειται για μία ακόμη ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς, που έχει τη «σφραγίδα» του κορωνοϊού και της προφύλαξης από αυτόν.

Έτσι, σήμερα στις 8:15 καλούνται να προσέλθουν  στα σχολεία τους οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, προκειμένου να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο, οι μαθητές θα παραμείνουν στο σχολείο μέχρι την τέλεση του αγιασμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.

Επιπλέον, το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας λειτουργίας θα περιλαμβάνει:

– Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.

– Επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία.

– Διανομή μάσκας ανά μαθητή.

– Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

– Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.

– Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς (εκτός από τα νηπιαγωγεία).

Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

Η χρήση της μάσκας  και το  πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τα σχολεία

Το μέτρο που έχει βρεθεί στο επίκεντρο είναι αυτό της χρήσης μάσκας από παιδιά και εργαζόμενους στον χώρο του σχολείου, με τους επιστήμονες και τους αρμόδιους υπουργούς να επαναλαμβάνουν την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητά του. Η χρήση μάσκας, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης, προκρίθηκε από τους ειδικούς ως «όπλο» ενάντια στη διασπορά του ιού, δεδομένου ότι ήταν πολύ σημαντική η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων. Από το υπουργείο Παιδείας έχει τονιστεί ότι ένα ικανό χρονικό διάστημα θα αφιερωθεί (ανάλογα και τις ηλικίες των μαθητών) στην εκπαίδευση για τη σωστή χρήση της μάσκας και γενικότερα στην τήρηση των μέτρων πρόληψης της διάδοσης του ιού.

Τα βήματα που προβλέπει το πρωτόκολλο για τα σχολεία ανέπτυξε την Παρασκευή, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου:

– Σε κάθε σχολείο θα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων, ο οποίος επιφορτίζεται με το έργο της καταγραφής και των εκτιμήσεων κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση.

– Η ομάδα κρούσης, που συστήνεται από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

– Ο υπεύθυνος για τη διαχείριση κρουσμάτων θα πρέπει να κρατάει αρχείο καταγραφής απουσιών που συνδέονται με τον Covid-19 και θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα.

– Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής ή εκπαιδευτικός εμφανίσει συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, θα μεταφέρεται άμεσα σε καλά αεριζόμενο χώρο και θα φοράει μάσκα. Μετά την απομάκρυνσή του, ο χώρος θα καθαρίζεται.

– Ανάλογα με την περίπτωση, την ένταση των συμπτωμάτων και την κρίση του θεράποντα ιατρού, το άτομο που θεωρείται ύποπτο κρούσμα θα κριθεί αν θα υποβληθεί σε τεστ. Εφόσον υποβληθεί και είναι αρνητικό, θα επιστρέψει στη σχολική κοινότητα μετά από 24 ώρες από την υποχώρηση του πυρετού. Εάν το τεστ βγει θετικό και εφόσον τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, θα επιστρέψει μετά από 10 μέρες.

– Ο υπεύθυνος για τον κορωνοϊό είναι επιφορτισμένος επιπλέον με την καταγραφή και αναγνώριση των στενών επαφών (όσοι ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα το τελευταίο 48ωρο). Στην περίπτωση του Δημοτικού, που συνήθως ο ίδιος δάσκαλος κάνει μάθημα στα ίδια παιδιά, όλο το τμήμα θεωρείται ως στενές επαφές. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών και κάνουν μάθημα ταυτόχρονα σε πολλά τμήματα, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας, τον τρόπο χρήσης μάσκας αλλά και τη διάρκεια της επαφής.

-Στην περίπτωση που στην ίδια σχολική μονάδα έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα, ενημερώνεται η σχολική κοινότητα και εξετάζεται το εύρος της διασποράς. Ενισχύονται όλα τα μέτρα υγιεινής και γίνεται εκτίμηση για τυχόν διενέργεια τεστ ή για κλείσιμο ενός τμήματος.

-Στην περίπτωση που σε ένα σχολείο καταγραφούν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, εάν δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των παιδιών (δηλαδή δεν είναι αδέρφια ή δεν έχουν επαφές εκτός σχολείου) και τα κρούσματα έχουν καταγραφεί εντός 14 ημερών, τότε θα εκτιμηθεί αν υπάρχει λόγος να κλείσει η σχολική μονάδα.

Απουσία για τους μαθητές χωρίς μάσκα – Επιείκεια για τις μικρές ηλικίες

Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες, που αποτυπώθηκαν σε σχετική ΚΥΑ, στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία. Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του υπουργείου Παιδείας, πάντως, στις μικρές ηλικίες (4-10 χρονών) θα υπάρχει κάποια ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας. Σημειώνεται ότι η ΚΥΑ έχει ισχύ έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε ολους τους χώρους σχολείου, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενώ δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης.

Τι ισχύει για τα Ειδικά Σχολεία

Για τους μαθητές σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα ΚΕΣΥ, συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας/ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος