FOLLOW US: facebook twitter

Ένα ανεπανάληπτο οινικό, γαστρονομικό και πολιτιστικό ταξίδι στην Ολυμπιακή γη!

Ημερομηνία: 29-05-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτισμός

Πάνω από 2.500 επισκέπτες στο 1ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας της Πρωινής στο Κτήμα Μερκούρη!


Πάνω από 2.500 επισκέπτες, είχαν την ευκαιρία το διήμερο 19 και 20 Μαΐου, να συμμετέχουν για πρώτη φορά, σε ένα μοναδικό οινικό και γαστρονομικό  ταξίδι στα κρασιά και τις τοπικές γεύσεις της Ηλείας στο μαγικό χώρο του  Κτήματος  Μερκούρη, στο «1ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων N. Ηλείας  που διοργάνωσε με επιτυχία η εφημερίδα «Πρωινή» Ηλείας και η Αέναον ΚοινΣΕπ  με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δήμο Πύργου και το Επιμελητήριο Ηλείας.

Μια μεγάλη γιορτή για όλους τους Ηλείους με ελεύθερη είσοδο για το κοινό,  μέσα από την οποία  ένα πλήθος κόσμου, γνώρισε την οινική ιστορία των τοπικών αμπελώνων, το παρόν και το μέλλον των Ηλειακών Οινοποιείων.

Aπόλαυσαν τους εκλεκτούς οίνους της Ολυμπιακής γης  και  τοπικά εδέσματα που χαρακτηρίζουν τον γαστρονομικό μας πλούτο, βάζοντας τη δική τους σφραγίδα σε ένα Φεστιβάλ που γίνεται πλέον θεσμός με την συνδρομή όλων όσων το στήριξαν και το αγκάλιασαν ως ιδέα από την πρώτη στιγμή.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική, ασύλληπτη η αθρόα προσέλευση ανθρώπων όλων των ηλικιών  που κατά γενική ομολογία αποκόμισαν σημαντικές οινικές και γευστικές εμπειρίες,  με την πολύτιμη συνεισφορά  Οινοποιών, Ποτοποιών, πολιτιστικών, λαογραφικών και συλλόγων γυναικών, τοπικών επιχειρήσεων  του νομού και βεβαίως των επίσημων προσκεκλημένων μας.

Του οινογράφου  Σίμου  Γεωργόπουλου και  της σεφ και δημιουργού πολιτισμικής γευσιγνωσίας Μαρίας Εκμεκτσίογλου που πρωταγωνίστησαν στις ειδικές θεματικές ενότητες του Φεστιβάλ, καθώς και του μοναδικού μουσικοσυνθέτη Γιάννη Ψειμάδα που με το σαξόφωνό του μας χάρισε μια μαγική ατμοσφαιρική βραδιά την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων αλλά και της νεανικής αγαπημένης μπάντας passepartout που έγραψε τον μουσικό επίλογο της δεύτερης μέρας ξεσηκώνοντας το κοινό.

Πλούσιες δράσεις και events

Το διήμερο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν πλούσιες δράσεις, όπως οινογνωσία, οινογευσία  από τον Σίμο Γεωργόπουλο, παρουσιάσεις επιχειρήσεων οίνων και ποτών, γευσιγνωσία και παρουσίαση τοπικών εδεσμάτων από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους και συλλόγους γυναικών που έστρωσαν τραπέζι  με τα υπέροχα φαγητά τους, παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μαρίας Εκμεκτσίογλου “Οι τεντζερέδες της Μαρίας”, pasta party – live από τον Θοδωρή Γιανναρά και το ΗΛΙΣ Ζυμαρικά που μαζί με μαγείρους από την Καλαμάτα μαγείρεψαν για όλον τον κόσμο μακαρονάδες με μπύρες από την Ηλειακή Ζυθοποιία Μπριντζίκη και μουσικά events.  

Τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους, ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Ν. Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Β. Γιαννόπουλος, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, Ν. Κοροβέσης και Θ. Βασιλόπουλος, ο πρέσβης κ. Κωνσταντινόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου, Π. Αντωνακόπουλος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και βεβαίως κόσμος από όλον τον νομό!

Η έναρξη του Φεστιβάλ και το θετικό αποτύπωμα της πρωτοβουλίας

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε την Παρασκευή 19 Μαΐου στις 6 το απόγευμα καταρχήν με τις τοποθετήσεις και τους χαιρετισμούς των διοργανωτών και συνδιοργανωτών.

Η  δημοσιογράφος της «Πρωινής» Ελένη Παπαδοπούλου παρουσίασε την φιλοσοφία και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ενώ εκ μέρους του Κτήματος Μερκούρη, τους επίσημους προσκεκλημένους μας, τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και τους εκατοντάδες επισκέπτες, καλωσόρισε  ο κ. Βασίλης Κανελλακόπουλος.

Στην συνέχεια ο εκδότης της «Πρωινής» κ. Γιάννης Ρήγας  έδωσε το στίγμα του 1ου Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων  τονίζοντας ότι φιλοδοξούμε να συνεισφέρει στην επίλυση της εξίσωσης, «προκοπή, ανάπτυξη, ευημερία του τόπου».

Σημείωσε ακόμα ότι ο οίνος βρίσκεται στο επίκεντρο αυτή τη φορά, αλλά στο Φεστιβάλ συμμετέχουν μία σειρά από επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στο ίδιο πεδίο, ενώ η πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι συλλογική, και γι’ αυτό θεωρήσαμε επιτακτική και την παρουσία πολιτιστικών συλλόγων και συλλόγων γυναικών από ολόκληρο το νομό, για να έρθει στο προσκήνιο η τοπική γαστρονομία, αξιοποιώντας καθ’ ολοκληρίαν το γευστικό φάσμα της περιοχής μας. Καταλήγοντας ευχαρίστησε όλους όσους στάθηκαν αρωγοί αυτής της συλλογικής υπόθεσης και που αποτελούν τη μεγαλύτερη, έμπρακτη παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Ακολούθως έλαβε το λόγο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης που τόνισε ότι πέρα από την στήριξη της Περιφέρειας που ήταν συνδιοργανωτής, παρευρέθηκε στο Φεστιβάλ για να στηρίξει και με την προσωπική του παρουσία, μαζί με τους συνεργάτες του – αντιπεριφερειάρχες Ν. Κοροβέση και Θ.  Βασιλόπουλο- αυτήν την σημαντική προσπάθεια για την οποία συνεχάρη την «Πρωινή» και τον εκδότη Γ. Ρήγα, ελπίζοντας πως θα γίνει θεσμός και θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια.

“Ως φορέας της Αυτοδιοίκησης- επισήμανε- μπορούμε να διαγνώσουμε την τεράστια αξία που έχει ο πρωτογενής τομέας του οποίου άπτεται και η Οινοποιία και στα παρελκόμενά της που είναι η ανάπτυξη. Γιατί ο στόχος είναι η ανάπτυξη και για να φτάσουμε σε αυτήν θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή, να κάνουμε ένα- ένα τα βήματα.

Όταν θέλεις να βγαίνεις με εξωστρέφεια, βγαίνεις γνωρίζοντας τα προϊόντα. Και την προκειμένη περίπτωση ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με όλες μας τις δυνάμεις έχουμε βοηθήσει την τοπική οινοποιία, τα απίστευτα κρασιά μας να ταξιδέψουν  ως την Άπω Ανατολή, να γίνουν γνωστά στο εξωτερικό. Αυτό δεν γίνεται τυχαία.  Γίνεται με στρατηγική και όραμα. Η δικιά μας στρατηγική είναι η Ολυμπιακή γη που ενώνει 3 Περιφερειακές ενότητες, έχοντας  εδώ στην Ηλεία, την βάση της και την απαρχή της και τα προϊόντα αυτής της γης- βεβαίως όχι μόνο το κρασί της, με τις φράουλες, τα λάδια μας, τα προϊόντα ΠΟΠ-  μπορούν να αποτελέσουν την ομπρέλα διαφήμισης όλης της  Περιφέρειας”.

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ακόμα ότι μόλις  τους πρώτους 5 μήνες του 2023,  70 επιχειρήσεις και από τις τρεις Π.Ε  είχαν την ευκαιρία να πάνε για πρώτη φορά σε διεθνείς εκθέσεις με ότι αυτό συνεπάγεται.  “Από την πλευρά μας γίνεται μια τεράστια προσπάθεια εξωστρέφειας και γι’ αυτό και έχουμε στρέψει πόρους σε όλα μας τα προϊόντα  σε διεθνείς αγορές που μπορούν να βοηθήσουν το τοπικό μας ΑΕΠ να ανέβει. Και δεν μιλάμε μόνο για το κρασί. Προσπαθούμε όλοι μας, όχι μόνο η Περιφέρεια αλλά και η επιχειρηματικότητα και αυτός που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα”.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Πύργου, κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, εκθειάζοντας καταρχήν την μοναδική όπως είπε φυσική ομορφιά του Κτήματος Μερκούρη “όπου το σπάνιο οικολογικό απόθεμα συνοδεύεται από ένα βαρύ πολιτιστικό φορτίο που οι ιδιοκτήτες αυτού του όμορφου κτήματος δημιουργούν τα τελευταία χρόνια. Το διήμερο αυτό θα αποκτήσετε εμπειρίες που θα καταγραφούν ανεξίτηλα στην ψυχή σας. Να ευχαριστήσουμε για την πρωτοβουλία τον εκδότη της Πρωινής  Γιάννη Ρήγα με την ομάδα  των δημοσιογράφων του, την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας  και το Επιμελητήριο Ηλείας,  όπου όλοι μαζί στηρίζουμε με χαρά αυτήν την προσπάθεια. Σε αυτήν την μικρή χώρα της Μεσογείου όπως είπε και ο Ελύτης θα μας μείνει μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι,  κ.λπ. αυτή είναι η Ελλάδα αυτοί είμαστε οι Έλληνες”.  

Τέλος τον λόγο πήρε για ένα σύντομο χαιρετισμό και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, όπου και εκείνος αρχικά εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στους διοργανωτές, τονίζοντας ότι το Κτήμα Μερκούρη βρίσκεται ανάμεσα στα 100 σπουδαιότερα του κόσμου. Σε ότι αφορά την Οινοποιία, επισήμανε ότι η Ηλεία διαθέτει εξαιρετικά κρασιά και μέσα από την προσπάθεια του Σίμου Γεωργόπουλου θα μας δοθεί η ευκαιρία να διαπιστώσουμε και τι κρασιά παράγει ο νομός μας. “Σήμερα έχει μεγάλη ζήτηση ο τουρισμός εμπειρίας, γι’ αυτό και ίσως πρέπει να προχωρήσουμε σε πιστοποίηση της γαστρονομικής μας ταυτότητας μαζί με τα κρασιά της Ηλείας, τα λάδια και τις ελιές μας και όλα τα άλλα προϊόντα που παράγει ο τόπος μας”.

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησαν το σεμινάριο οινογευσίας από τον Σίμο Γεωργόπουλο με την προβολή των οινοποιείων και των τοπικών μας οίνων, η ενότητα “Στρώνουμε τραπέζι” και το μουσικό event με τον Γιάννη Ψειμάδα.

Σ.Σ Θα ακολουθήσουν όλη την εβδομάδα, θεματικά ρεπορτάζ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις του Φεστιβάλ.

Στο 1ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας συμμετείχαν:

Τα Οινοποιεία:

ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

ΚΤΗΜΑ ΜΠΡΙΝΤΖΙΚΗ

ΚΤΗΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΗ

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ

ΚΤΗΜΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΤΗΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΤΗΜΑ ΔΡΟΥΒΑ

MIKRO. BIO.

Οι ποτοποιίες:

ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΥΛΩΝΑ & ΗΛΕΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ

Οι επιχειρήσεις:

ΗΛΙΣ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ( Θ. Γιανναράς –Θολό Ζαχάρως)

ΚΛΙΜΑΝΤΗΡΗΣ – παραδοσιακά αλλαντικά ( Κρέστενα)

ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ Ηλ.βι.γαλ

ΑΡΙΛΟΓΟ ( Οικογένεια Αρβανίτη – Κρέστενα)

Oι Πολιτιστικοί, Λαογραφικοί Σύλλογοι & Σύλλογοι Γυναικών  & Τ.Κ Ν Ηλείας:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΥΡΓΟΥ ΟΙ “ΠΥΡΓΙΩΤΙΣΣΕΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΚΟΥΡΟΧΩΡΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΩΛΕΝΗΣ «Η ΩΛΕΝΗ»

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ «ΣΠΥΡΟΣ ΧΙΩΝΗΣ

ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΤΑΛΙΟΥ

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ «Η ΑΣΤΡΙΝΙΑ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΑΒΑΡΙΟΥ «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΒΑΡΙΟΥ

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΗΛΕΙΑΣ ΙΩΝΕΣ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΠΑΡΑΞΕΝΟΙ ΤΑΞΔΙΩΤΕΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΧΙΝΩΝ ΖΑΧΑΡΩΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΙΔΟΝΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ

COLLECTIVA ARTENATIVA

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ “Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ”

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό θα βρεις εδώ:

https://drive.google.com/drive/folders/1fBuKjoS8gBso-U59nvlwXENoUwj1rCbj?usp=sharing

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους ΧΟΡΗΓΟΥΣ μας:

Tον ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟ: Aldemar Olympian Village

Την THEOCAR  εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων: THEOCAR για τις υπηρεσίες μετακίνησης της Μαρίας Εκμεκτσίογλου

Τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΠΕΒΟΥΔΑ: BEVOUDAS GROUP OF COMPANIES

Φωτογραφικό Υλικό: Up & High Media and Productions


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος