FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα: Ένα αμφιλεγόμενο σποτ που πέτυχε τον στόχο του

Ημερομηνία: 23-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Του Δημήτρη Τερζή

Ενα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ που, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Αλέξη Χαρίτση, «αναδεικνύει και σατιρίζει μια συγκεκριμένη, πολύ σκοτεινή υπόθεση: το πώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. τη χρηματοδοτική ενίσχυση των ΜΜΕ» ήταν αρκετό για να δημιουργηθεί ολόκληρο θέμα το Σαββατοκύριακο και να ακολουθήσει «μάχη» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους επικριτές και τους υπερασπιστές του να επιχειρηματολογούν ανάλογα.

Η βάση της κριτικής πάνω στο σποτ είχε να κάνει με το γεγονός ότι εμφανίζεται να «τσουβαλιάζει» όλους τους δημοσιογράφους, θέλοντας να υποστηρίξει ότι υπάρχουν συνάδελφοι στα μέσα που λειτουργούν ως «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης έναντι αμοιβής.

Αφορμή για την κυκλοφορία του σποτ ήταν η ιστορία με τα 20 εκατ. ευρώ της κρατικής διαφήμισης για την πανδημία και το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρεται να μοίρασε αφειδώς τα χρήματα, ακόμα και σε ανύπαρκτα μέσα προκειμένου να εξασφαλίσει την εύνοιά τους. Στο σποτ γινόταν λόγος και για τον «Μωυσή» (σ.σ. τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη), προσωνυμία που του είχε αποδοθεί από… ενθουσιασμένο αρθρογράφο, ανάμεσα σε πολλές παρόμοιες το τελευταίο διάστημα.

Το σποτ προκάλεσε την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ, που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση την οποία και απέστειλε στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στηλιτεύει τον απαράδεκτο διασυρμό συλλήβδην του δημοσιογραφικού κόσμου μέσω του προκλητικού video που δημοσιεύσατε στον βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης και της αντιπολιτευτικής τακτικής», ανέφερε μεταξύ άλλων η Ενωση, για να πάρει (την επόμενη μέρα) την απάντηση του Πάνου Σκουρλέτη: «Σε καμία περίπτωση δεν είχαμε την πρόθεση να προσβάλουμε τον δημοσιογραφικό κόσμο με το συγκεκριμένο video. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι η πλειονότητα των δημοσιογράφων είναι αδύνατο να ταυτιστεί με ό,τι αντιπροσωπεύει η μορφή που πρωταγωνιστεί σε αυτό».

Ακολούθως ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «το κύριο πολιτικό θέμα ήταν και είναι η διάθεση δημόσιου χρήματος σε ΜΜΕ με αδιαφανείς όρους, χωρίς να αποκαλύπτεται η κατανομή ανά μέσο, άρα και χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί η κυβέρνηση για τις αποφάσεις της, παρά τα όσα ορίζει ο νόμος και παρά το σχετικό αίτημα που έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για πλήρη ενημέρωση των κομμάτων και των πολιτών».

Αρκετοί αρθρογράφοι χθες στο διαδίκτυο επέρριπταν τις ευθύνες του σποτ στον Πάνο Σκουρλέτη. Αρκετά βέλη ήρθαν μάλιστα από τα «κεντροαριστερά», ωστόσο σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο γραμματέας του κόμματος ουδεμία σχέση είχε με τη δημιουργία του σποτ.

Ο ντόρος που έγινε, έκανε το σποτ viral στο διαδίκτυο, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μία φορά πως ακόμα και η «κακή» δημοσιότητα είναι απείρως πιο αποτελεσματική από τη μη δημοσιότητα.

*Ο Δημήτρης είναι Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών και κατάγεται από το Κατάκολο.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος