FOLLOW US: facebook twitter

Εν αναμονή προτάσεων από μεταφορείς για τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών

Ημερομηνία: 28-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

metafora-mathitwn

Μέχρι την Δευτέρα 1η Αυγούστου η προθεσμία για τα 1.918 δρομολόγια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Επιστολές σε ταξί,  λεωφορεία και προτάσεις στο Υπουργείο

  • 203 δρομολόγια λεωφορείων και 164 δρομολόγια ταξί για την Ηλεία

Μέχρι και την Δευτέρα 1η Αυγούστου συνεχίζεται η κατάθεση προτάσεων και παρατηρήσεων επί των 1.918 συνολικά δρομολογίων που έχουν διανεμηθεί στους μεταφορείς (λεωφορεία και ταξί), στο πλαίσιο της διαβούλευσης που κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου από τη νέα σχολική χρονιά οι μαθητές μας να μεταφέρονται στα σχολεία τους με τον καλύτερο και ασφαλέστερο δυνατό τρόπο.

Στους μεταφορείς δόθηκαν προς διαβούλευση τα δρομολόγια που σχεδιάστηκαν σύμφωνα με την νομοθεσία και τα οποία αφορούν μόνο τα γνωστά μέχρι σήμερα, αφού αυτά πρόκειται να συμπληρωθούν με την έναρξη του σχολικού έτους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται στην Αιτωλοακαρνανία για 204 δρομολόγια λεωφορείων και 254 δρομολόγια ταξί, στην Αχαΐα για 218 δρομολόγια λεωφορείων και 875 δρομολόγια ταξί και στην Ηλεία για 203 δρομολόγια λεωφορείων και 164 δρομολόγια ταξί.

katsifaras

Με επιστολή της προς τους μεταφορείς, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τους καλεί να προσέλθουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους επί της διαβούλευσης, εκφράζοντας τη θετική πρόθεση να συζητηθεί αναλυτικά το θέμα, ενώ προτείνει ακόμα και την πιλοτική εφαρμογή για ένα χρόνο και των δύο συστημάτων (το παλιό του διεθνούς διαγωνισμού και το νέο του Δυναμικού Συστήματος Αγορών), ώστε να αποφασιστεί από κοινού ποιο είναι το καλύτερο για την κοινωνική υπηρεσία που καλούμαστε όλοι να υπηρετήσουμε και αφορά τη μεταφορά των μαθητών.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με δεύτερη επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ομάδας Έργου του Υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιο για τη μεταφορά των μαθητών Γ. Περδικάκη, ζητά την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), προτείνοντας να τροποποιηθεί η διάταξη, αφού δεν είναι δυνατόν οι σχολικές μονάδες να δίνουν τα στοιχεία για τους δικαιούχους μεταφοράς μαθητές του επόμενου σχολικού έτους μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Η Περιφέρεια ζητά την τροποποίηση κυρίως:

α) Για τους  μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, δυσπρόσιτων και άγονων περιοχών να μην ισχύουν οι χιλιομετρικοί περιορισμοί, όπως ισχύει και για τους μαθητές  Μουσικών σχολείων (γυμνάσιο και Λύκειο).

Β) Κατά τον σχεδιασμό των δρομολογίων να λαμβάνονται υπόψη:

  • η ηλικία των μαθητών (Προνήπια, Νήπια, Δημοτικό Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ)
  • η γεωμορφία  της περιοχής
  • η επικινδυνότητα  της περιοχής.

Επιστολή προς  το Υπουργείο Εσωτερικών

Αναφορικά με την επιστολή που εστάλη από τον Περιφερειάρχη προς το Υπουργείο Εσωτερικών η Περιφέρεια μεταξύ άλλων προτείνει να  τροποποιηθεί η διάταξη, αφού δεν είναι δυνατόν οι σχολικές μονάδες να δίνουν τα στοιχεία για τους δικαιούχους μεταφοράς μαθητές του επόμενου σχολικού έτους μέχρι αυτήν την ημερομηνία.

«Προτείνουμε:

Κατά τον σχεδιασμό των δρομολογίων να λαμβάνονται υπόψη:

  • η ηλικία των μαθητών (Προνήπια, Νήπια, Δημοτικό Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ)
  • η γεωμορφία της περιοχής
  • η επικινδυνότητα της περιοχής

Για τους  μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, δυσπρόσιτων και άγονων περιοχών να μην ισχύουν οι χιλιομετρικοί προσδιορισμοί, όπως ισχύει και για τους μαθητές  Μουσικών σχολείων (γυμνάσιο και Λύκειο)

  1. Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ: Μεταφορά μαθητών με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών αναφέρεται ότι:

«ε. i) Το μεταφορικό έργο το οποίο διενεργείται με τα μέσα της προηγούμενης περίπτωσης (δ) και αναφέρεται σε δρομολόγια για την εκτέλεση των οποίων προσφορότερα μέσα σύμφωνα με τα ως άνω οριζόμενα θεωρούνται τα μικρά και τα μεγάλα λεωφορεία προκηρύσσεται ως εξής:

i.α) Τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών εντός κάθε αστικής περιοχής που έχει οριστεί κατά τη διαδικασία του άρθρου 7 του Ν. 2963/2011 εντάσσονται σε μία ή και περισσότερες ομάδες δρομολογίων, ενώ επιτρέπεται η προκήρυξη διαγωνισμού για μεμονωμένα δρομολόγια χωρίς να εντάσσονται σε ομάδα δρομολογίων.

Σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται υπόψη κριτήρια οικονομικότητας και εξασφάλισης συνθηκών γνήσιου ανταγωνισμού.

i.β) Τα υπόλοιπα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που τμήμα τους διενεργείται εντός των αστικών περιοχών, εντάσσονται σε δύο ή περισσότερες ομάδες δρομολογίων, ενώ επιτρέπεται η προκήρυξη διαγωνισμού για μεμονωμένα δρομολόγια χωρίς να εντάσσο¬νται σε ομάδα δρομολογίων. Κάθε ομάδα συγκροτείται από τα δρομολόγια που εκτελούνται εντός των γεωγραφικών ορίων ενός τουλάχιστον δήμου.

Σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται υπόψη κριτήρια οικονομικότητας και εξασφάλισης συνθηκών γνήσιου ανταγωνισμού.»

Αφού κάθε ομάδα συγκροτείται από τα δρομολόγια που εκτελούνται εντός των γεωγραφικών ορίων ενός τουλάχιστον δήμου , για παράδειγμα, στην Π.Ε. Αχαΐας , για τα δρομολόγια με λεωφορεία πρέπει να δημιουργηθούν δύο έως πέντε ομάδες το max. Άρα κάθε ομάδα θα περιλαμβάνει τέτοιο αριθμό δρομολογίων για τα οποία θα απαιτείται ένας στόλος τουλάχιστον 20 – 30 λεωφορείων. Όμως τέτοιον αριθμό διαθέτουν μόνο τα ΚΤΕΛ. Άρα πώς είναι δυνατόν 1. Να έχουμε συνθήκες πλήρους και υγιούς ανταγωνισμού και 2. να υπάρχουν τουλάχιστον δύο προσφορές, όπως προβλέπεται.

Κύριε Πρόεδρε,

Πιστεύουμε ότι οι παρατηρήσεις μας αυτές αποτυπώνουν την εμπειρία μας των ετών που εκτελούμε το έργο της μεταφοράς των μαθητών, αλλά μεταφέρουν και τη γνώση για τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής μας.

Τις θέτουμε υπόψη σας και παρακαλούμε να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό σας.

Διαφορετικά, η μεταφορά των μαθητών θα καταστεί πολύ δύσκολη, μετά και τις παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εμπεριέχονται στο σκεπτικό των με αριθ. 268/2015, 269/2015 και 270/2015 Πράξεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ζ΄Κλιμάκιο (ΣΤ΄Διακοπών)».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος