FOLLOW US: facebook twitter

Έμμεσο πλην σαφές «λουκέτο» για τη Μουσειολογία

Ημερομηνία: 13-04-2021 | Συντάκτης:
Τι απάντησε ο υφυπ. Παιδείας, Άγγ. Συρίγος, σε Καλαματιανό και Κατρίνη
-Επέμενε ότι είναι «ανοιχτός» σε προτάσεις για την Αρχαία Ολυμπία

Δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον της Μουσειολογίας στον  Πύργο ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος, Συρίγος, κατά τη διάρκεια της απάντησής του στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Ηλείας, Μιχάλη Κατρίνη και Διονύση Καλαματιανού χθες στη Βουλή. Ο κ. Συρίγος τόνισε μεν ότι αυτή τη στιγμή η πρόταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών είναι ενώπιον της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, οπότε δεν μπορεί να πάρει θέση μέχρι να λάβει το πόρισμά της, ωστόσο εξέφρασε εκ νέου τις αμφιβολίες του για τη βιωσιμότητα του τμήματος Μουσειολογίας.

«Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να πάρει θέση μόνον αφού δει την εισήγηση της Εθνικής Αρχής, επομένως οποιοδήποτε άλλο σχόλιό μου επ΄αυτού του θέματος δεν μπορεί να γίνει. Να κάνω μόνο ένα σχόλιο σε αυτό που είπε ο κύριος Κατρίνης για το τμήμα Μουσειολογίας. Ένα τμήμα Μουσειολογίας, το οποίο στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης δεν υφίσταται καν ως προπτυχιακό τμήμα και είναι μεταπτυχιακή ή εσωτερική κατευθύνση σε κάποιο άλλο τμήμα που κάνει π.χ. Αρχαιολογία,  και με έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που συμμετέχουν, θεωρώ ότι θα πρέπει να πούμε ευθέως στους συμπολίτες μας στην Ηλεία ότι κάποιος τους κορόιδευε όλα αυτά τα χρόνια που έφτιαχνε τμήματα χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας», ανέφερε και επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός σε «σοβαρές προτάσεις για το μέλλον πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία», υπενθυμίζοντας τις προτάσεις του για την Αρχαία Ολυμπία.

Ωστόσο, στη δευτερολογία του ο υφυπουργός, στεκόμενος κυρίως στα όσα είπε ο κ. Καλαματιανός, άφησε να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να εφαρμόσει κάτι διαφορετικό από αυτό που επιθυμεί το Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Το πρόβλημα είναι ότι όταν έρχεσαι και καταθέτεις πρόταση για να φτιαχτεί ένα νέο τμήμα, πρέπει αυτή η πρόταση υποχρεωτικώς να αξιολογηθεί, να δεις τι αντίκρισμα έχει, αν τα παιδιά τα οποία θα μπουν μέσα στο πανεπιστήμιο θα βρουν δουλειά αύριο το πρωί ή θα κάνεις στρατιές ανέργων; Υπάρχουν υποδομές για να το κάνεις; Κι αν δεν υπάρχουν, πόσο καιρό θέλουν για να φτιαχτούν; Στην προκειμένη περίπτωση, παρότι υπήρχε νόμος τι να που είχε ψηφίσει η δική σας κυβέρνηση, επέλεξε να το ακυρώσει στην πράξη ιδρύοντας τμήμα χωρίς καμία αξιολόγηση», επισήμανε.

Καμία πρόθεση για το ΤΕΦΑΑ

Στη συνέχεια ο υφυπουργός«ξέκοψε» ευγενικά κάθε συζήτηση για λειτουργία της σχολής ΤΕΦΑΑ, κάνοντας λόγο για έλλειψη βασικών προϋποθέσεων. «Για να λειτουργήσει αυτό το τμήμα, πρέπει να αξιολογηθεί το πρόγραμμα σπουδών από την ΕΘΑΕ. Δεν έχει κατατεθεί πρόταση για να αξιολογηθεί το πρόγραμμα σπουδών, επομένως τι συζητάμε;», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Συρίγος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αγνοήσει την εισήγηση που θα λάβει από την ΕΘΑΕΕ και υπογράμμισε ότι για να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στον ακαδημαϊκό χάρτη, προαπαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου.«Οτιδήποτε και να γίνει, πάντα θα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου, εκτός ακολουθήσουμε την παλαιά μέθοδο ΣΥΡΙΖΑ, όπου αγνοούμε τους νόμους και αλλάζουμε με έναν καινούριο νόμου και φτιάχνουμε το άλφα ή το βήτα», είπε σχετικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υφυπουργός ανέφερε ότι δεν έχει λάβει επίσημα πρόταση για την ίδρυση Σχολής Πολιτισμού στην Ηλεία, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κ. Κατρίνη, και επανέλαβε την άποψή του για τη μη βιωσιμότητα της Μουσειολογίας, επικαλούμενος παραδείγματα άλλων Κρατών.

Ο κ. Συρίγος ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να συζητήσει προτάσεις με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία (σ.σ. μονοετή μεταπτυχιακά έχει εξαγγείλει προσφάτως) δίχως να αναφέρει κάτι για την επικείμενη μεταφορά της Γεωπονίας στο Μεσολόγγι.

«Η πόρτα μου είναι διαρκώς ανοιχτή σε σοβαρές προτάσεις για την Αρχαία Ολυμπία. Σας έχω πει και την άλλη φορά ότι θεωρώ ότι είναι το ισχυρό χαρτί του νομού Ηλείας και πιστεύω ένα από τα δύο ισχυρά χαρτιά της Πελοποννήσου. να δούμε πότε θα το αξιοποιήσουμε σωστά. Το να πετροβολάμε απλώς, δεν είναι κάτι δημιουργικό», κατέληξε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος