FOLLOW US: facebook twitter

«Εμείς οι γυναίκες είμαστε θάλασσες…»

Ημερομηνία: 20-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

korkoli-theofanopoulou

Παρουσίαση του βιβλίου «Γυναίκες θάλασσες» της συγγραφέως Σίσσυς Θεοφανοπούλου στο Βιβλιοπωλείο ΚΟΡΚΟΛΗ

Τρία νησιά, τρεις γυναίκες, τρία καλά κρυμμένα μυστικά… του έρωτα, του μίσους και της μοίρας. H Θάλεια, η Αφροδίτη και η Κατερίνα αγάπησαν αλλά κι αγαπήθηκαν έντονα, ορμητικά…  Αυτές είναι οι «Γυναίκες θάλασσες», το νέο βιβλίο της Πυργιώτισσας στην καταγωγή συγγραφέως Σίσσυς Θεοφανοπούλου, παρουσίασε την Παρασκευή το απόγευμα το βιβλιοπωλείο Κορκολής στον Πύργο, συστήνοντας στο κοινό ένα μυθιστόρημα με συνεχείς ανατροπές που εξελίσσεται ανάμεσα στο άρωμα μαστίχας της Μυροβόλου Χίου της δεκαετίας του εβδομήντα, στον πελαγίσιο αέρα της Νισύρου μιας ολόκληρης τεσσαρακονταετίας και στα πλακόστρωτα καλντερίμια της Άνω Σύρας του σήμερα. Παρούσα βεβαίως ήταν και η ίδια η συγγραφέας, που αρκετά συγκινημένη δήλωσε ότι αυτή είναι η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου της εκτός Αθηνών και επέλεξε τον Πύργο, όχι τυχαία, αλλά γιατί είναι το τόπος καταγωγής της.

korkoli-theofanopoulou2

Την συγγραφέα καλωσόρισε η κ. Δώρα Κορκολή στο χώρο τους βιβλιοπωλείου και την ευχαρίστησε για την παρουσία της, η δημοσιογράφος Βίκυ Γκουγκουστάμου προλογίζοντας την Σίσσυ Θεοφανοπούλου, τόνισε ότι το βιβλιοπωλείο Κορκολής και η Δώρα Κορκολή, συνεχίζοντας την παράδοση ετών να συστήνει και να προτείνει στο κοινό του Πύργου αξιόλογους συγγραφείς, φιλοξενεί την Σίσσυ Θεοφανοπούλου και το τελευταίο της βιβλίο «Γυναίκες θάλασσες».

«Όπου ακούμε  θάλασσα- ανέφερε η κ. Γκουγκουστάμου-  αυτομάτως ο νους πάει στα ταξίδια κι όπου ακούμε «γυναίκα» το μυαλό μπορεί να πάει οπουδήποτε. Η Σίσσυ Θεοφανοπούλου με περίσσια λογοτεχνική μαεστρία μας ταξιδεύει σε τρία ελληνικά νησιά και μας συστήνει με τέτοιο τρόπο τις ηρωίδες της κάνοντας την ιστορία της κάθε μιας, προσωπική υπόθεση του αναγνώστη. Τρεις γυναίκες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, τρεις γυναίκες γεμάτες ένταση, πάθος, ανατροπές και απρόσμενες εξελίξεις. Τι κοινό έχουν αυτές οι τρεις ιστορίες γυναικών;  Μα την αγάπη! Μια αγάπη που χάνεται στο χρόνο όσες τρικυμίες κι αν δεχθεί. Την αγάπη εκείνη που πάντα καταφέρνει να βγαίνει μπροστά και να νικά κάθε εμπόδιο, όσες μάχες κι αν χρειαστεί να δοθούν στο όνομά της.»

korkoli-theofanopoulou3

Η ίδια η συγγραφέας αναφέρθηκε στην Πυργιώτικη καταγωγή της τονίζοντας ότι νοιώθει σαν να επιστρέφει στο σπίτι της και ευχαρίστησε και την κ. Κορκολή και το κοινό που παρευρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου της. Μιλώντας για το θέμα του βιβλίου της, επισήμανε ότι η  «Η μάνα μου ξέρετε τι μου έλεγε παλιά; Ότι εμείς οι γυναίκες είμαστε θάλασσες! Μάνες, κόρες, σύζυγοι, αδερφές… κλείνουμε μέσα μας πότε αντάρες και πότε νηνεμίες. Μπορεί ν’ αντέξουμε ολόκληρα ναυάγια, αλλά ταραζόμαστε σαν πέσει έστω ένα βότσαλο μέσα στα νερά μας…» Πάνω σε αυτόν τον θρύλο στήριξε και την πλοκή της δικής της ιστορίας που εξελίσσεται σε τρία νησιά.

Χίος, 1979. Η Θάλεια Μελισσινού, ένα φτωχό κορίτσι, θα φέρει σε λίγους μήνες στον κόσμο τον νόθο καρπό του έρωτά της με τον γνωστό στους κοσμικούς κύκλους της Αθήνας Ορέστη Αγοριανό. Εκείνος δε θα το μάθει ποτέ.

Εκείνη θα μεγαλώσει το παιδί με στερήσεις και αγώνα, έχοντας όμως έναν φύλακα-άγγελο στο πλευρό της.

Νίσυρος, 2012. Ο Ποσειδώνας Μελισσινός, πετυχημένος αρχιτέκτονας, θα γνωρίσει την Αφροδίτη, μια γυναίκα που συνδέεται καταλυτικά με το παρελθόν του.

Σύρος, 2013. Ο εισαγγελέας Αργύρης Θέμελης, ερωτευμένος με την Κατερίνα, μια παντρεμένη αλλά κακοποιημένη γυναίκα, θα αναλάβει να ρίξει φως σ’ ένα διπλό έγκλημα που έγινε στη Νίσυρο πριν από περίπου ενάμιση χρόνο…

Καταλήγοντας τόνισε ότι είναι ένα μυθιστόρημα με συνεχείς ανατροπές «Πίστεψαν, προδόθηκαν, λυτρώθηκαν και στο τέλος αναστήθηκαν… συνειδητοποιώντας ότι η αληθινή αγάπη είναι βαθιά, πολύ βαθιά, ριζώνει, ξεπερνά πάθη και λάθη και δεν ξεψυχά ποτέ… σαν την ανάσα της θάλασσας…»

Η συγγραφέας που είναι ένα πραγματικά γλυκύτατο πλάσμα, δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις, αντάλλαξε απόψεις με το κοινό και στο τέλος υπέγραψε βιβλία της.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος