FOLLOW US: facebook twitter

ΕΛΠΕ: Δυναμική παρουσία σε Φυσικό Αέριο, Ηλεκτρική Ενέργεια, αλλά και έργα ΑΠΕ

Ημερομηνία: 11-05-2019 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Ομιλία κ. Ανδρέα Σιάμισιη στο «4ο Ενεργειακό Συμπόσιο» του ΗΑΕ

Δυναμική παρουσία στους τομείς του Φυσικού Αερίου και της Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά και σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου σε έργα ΑΠΕ, περιλαμβάνονται στηνστρατηγική πουυλοποιεί ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στο πλαίσιο του ενεργειακού του μετασχηματισμούκαι της μετεξέλιξής του από μια καθαρά πετρελαϊκή εταιρεία σε έναν μεγάλο ενεργειακό Όμιλο, όπως επεσήμανε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής Οικονομικών του Ομίλου ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την ομιλία στο «4ο Ετήσιο Ενεργειακό Συμπόσιο»που διοργανώνει το ΗΑΕΕ– (Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία), από τις 6 έως τις 8 Μαΐουστην Αθήνα.

Όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, έως σήμερα σχεδόν το 90% των εσόδων του Ομίλου και του επενδεδυμένου κεφαλαίου αφορά σε δραστηριότητες που σχετίζονται αποκλειστικά με τη παραγωγή και εμπορία υγρών καυσίμων. «Η διαφοροποίησή μας από αυτό το μοντέλο και η αύξηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εκτός υγρών καυσίμων, εξυπηρετεί αρχικά την στρατηγική διαφοροποίησης σε επιχειρηματικές δραστηριότητες με διαφορετικό προφίλ χρηματοοικονομικού κινδύνου(διαχείριση επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου) αλλά και την ενεργειακή μετεξέλιξη προςένα πιο πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και πιο καθαρές πηγές ενέργειας για το μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ τόνισε ότι ο Όμιλος «διατηρεί μεγάλες φιλοδοξίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», όπου σήμερα διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 400ΜWσε διάφορα στάδια ανάπτυξης – εκ των οποίων 26 MW ήδη σε λειτουργία – και έχει θέσει ως ενδιάμεσο στόχο εγκατεστημένης ισχύος τα 300 MW -κυρίως από φωτοβολταϊκάκαι αιολική ενέργεια- μέσωτηςανάπτυξηςτου ήδη υφιστάμενου χαρτοφυλακίου του, αλλά και τωνστοχευμένων εξαγορών.

Αναφερόμενος στην αγορά Φυσικού Αερίου, ο κ. Σιάμισιης την χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική για τον Όμιλο ΕΛΠΕ.«Παρακολουθούμε πολύ στενά την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, διότι σε κάθε περίπτωση την θεωρούμε ως έναν καταλύτη που προσδίδει αξία στην συμμετοχή που έχουμε στην εταιρεία σε ποσοστό 35%», είπε ο κ. Σιάμισιης και πρόσθεσε ότι πάρα τα οποία προβλήματα, η διάσπασή της σε δύο διαφορετικές μονάδες, στο εμπορικό κομμάτι και στο κομμάτι δραστηριότητας περιφερειακών / τοπικών υποδομών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς αποτελούν επιχειρηματικά αλλά και θεσμικά διαφορετικές δραστηριότητες.Σημείωσε δε, ότι ο Όμιλος ΕΛΠΕ ενδιαφέρεται για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ-Εμπορίας, που αναμένεται να ξεκινήσειπρώτη.

Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο του HAEE Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλογια την αγορά ηλεκτρικής ενέργειαςκαι τοθεσμικό πλαίσιο που τη διέπει, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΠΕ υποστήριξε ότι η εξέλιξη της συγκεκριμένης  αγοράς δεν ήταν η αναμενόμενη. Ως αιτίες ανέφερετην πτώση της ζήτησης εξαιτίας της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, αλλά και το καθυστερημένο και σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλο πλαίσιο,το οποίο -όπως τόνισε- προσπάθησε να στηρίξει ένα μοντέλο αγοράς το οποίο δεν συνάδει με μια απελευθερωμένη αγορά.  Σημείωσε δε, ότι ενώ τα τελευταία χρόνια πολλοί ελληνικοί και ξένοι όμιλοι επένδυσαν σημαντικά ποσά στην Ελληνική αγορά ενεργείας σαν ανεξάρτητοι παραγωγοί,τα οικονομικά αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα και χωρίς υποστήριξη από τις μητρικές τους εταιρίες πιθανόν να μην ήταν σε θέση να επιβιώσουν. «Μαζί με τους συνεργάτες μας στην ELPEDISON, παρακολουθούμε τις εξελίξεις από πολύ κοντά και θα αποφασίσουμε αναλόγως τα επόμενα βήματά μας.  Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε επιχειρηματικούς κινδύνους και το έχουμε αποδείξει επανειλημμένα,αλλά οφείλουμε να προστατεύσουμε τους μετόχους μας από δυσλειτουργίες λόγω ανεπαρκούς θεσμικού πλαισίου»,σχολίασεoΑναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής Οικονομικών του Ομίλου ΕΛΠΕ.

Αναφερόμενος τέλος στην πρόσφατη, ανεπιτυχή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου υποστήριξε ότι «η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε, για λόγους που σχετίζονται με συγκεκριμένες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, αλλά και πιθανόν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των πωλητών και των ενδιαφερομένωναγοραστών σε θέματα που αφορούν την συναλλαγή και όχι την εταιρία και είναι πέρα από τον έλεγχό μας».

«Αντίθετα, η εικόνα που διαμορφώθηκεγια την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑείναι ότι πρόκειται για μία πολύ ισχυρή εταιρεία και με τις κατάλληλες συνθήκες αποτελεί εξαιρετική επιλογή για ένα διεθνές ενεργειακό χαρτοφυλάκιο. Ηεπιχειρηματική θέση του Ομίλου και το επίπεδο τουστελεχιακού δυναμικούαναδείχθηκαν σαν δύο ισχυρά συγκριτικά μας στοιχεία, με τα οποία οποιαδήποτε επιχειρηματική συνεργασία θα μπορούσε να ωφεληθεί σημαντικά», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Σιάμισιης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
althea-apartments-ad5
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων