FOLLOW US: facebook twitter

ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ: Ανακοίνωση για τις χωροταξικές ζώνες

Ημερομηνία: 27-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

vasileiadis-vasilis

Με έκπληξη οι καθηγητές των σχολείων την προηγούμενη Τρίτη αντιλήφθηκαν ότι η διοίκηση είχε στείλει την Παρασκευή έγγραφο σε σχέση με την κατανομή των μαθητών στα σχολεία με υπογραφή του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παρότι ο ίδιος ο διευθυντής είχε υποσχεθεί ότι θα καλέσει τους διευθυντές και την ΕΛΜΕ να συζητήσουν για την κατανομή, αιφνιδιαστικά απόγευμα Παρασκευής πριν το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος στέλνει στα σχολεία την κατανομή που αποφάσισε ο ίδιος.

Έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

  • Αγνοούνται επιδεικτικά οι προηγούμενες χωροταξικές κατανομές στην πόλη του Πύργου που λάμβαναν υπόψη τους το θέμα με την αλλαγή τοποθεσίας του 1ου Λυκείου Πύργου.
  • Όταν σε μια πόλη στέλνεις ολόκληρα γυμνάσια σε λύκεια, χωρίς να σε ενδιαφέρει η διεύθυνση κατοικίας του παιδιού, τότε δημιουργείς στρεβλώσεις σαν αυτές που προσπάθησες να «λύσεις» με το πρόγραμμα της περιφέρειας για την κατανομή των μαθητών. Παιδιά που διαμένουν 600μ από ένα σχολείο, θα κάνουν 3 χλμ. για κάποιο άλλο με «εντολή διευθυντή».
  • Κλείνεις το μάτι στις παράνομες μετεγγραφές. Αρκεί ο γονιός να κάνει τη μετεγγραφή λίγο πριν την αλλαγή βαθμίδας. Κάτι που κατά κόρον γίνεται με τις ανοχές των διοικήσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εδώ και χρόνια, και έχει στηλιτευθεί και στο παρελθόν από την ΕΛΜΕ Ηλείας.
  • Δίνεται η «δυνατότητα» στο διευθυντή δευτεροβάθμιας να «υποκύπτει» σε πιέσεις γονιών το Σεπτέμβριο για μετεγγραφές, και να αλλάζει πάλι ο χάρτης των σχολείων, για «παιδαγωγικούς» λόγους.
  • Δεν διασφαλίζεται η μετάβαση όλων των παιδιών στα σχολεία, πχ. από γυμνάσιο Μυρτιάς- Σκουροχωρίου προς ΓΕΛ Βουνάργου.

Δυστυχώς στην περιοχή μας η πρακτική των παράνομων μετεγγραφών εμφανίζεται εδώ και χρόνια, παρά τις προσπάθειες του εκπαιδευτικού κινήματος, και με την αμέριστη ανοχή των φορέων εξουσίας στην εκπαίδευση, τοπικών και περιφερειακών. Ενώ υπάρχει συγκεκριμένη χωροταξική κατανομή για δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια αυτή καταστρατηγείται με τη χρήση ψεύτικων διευθύνσεων – κοντά στα σχολεία ενδιαφέροντος, με τη φάμπρικα πλέον απλών χαρτιών ανάθεσης κηδεμονίας με απλές συμβολαιογραφικές πράξεις (ξεχνάμε ότι αυτή η κηδεμονία έχει να κάνει μόνο με την ενημέρωση για την πορεία του παιδιού στο σχολείο – το παιδί συνεχίζει να μένει με τους γονείς του σε όλες τις περιπτώσεις), με τη δικαιολογία ότι το ΚΤΕΛ έρχεται πολύ νωρίς ή καθόλου, κτλ. Ακόμα και βουλευτές και υπουργοί πιέζουν διευθυντές για μετεγγραφές.

Πριν πέντε χρόνια, είχε πραγματοποιηθεί μια ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο του Πύργου με συμμετοχή όλων των φορέων, των διευθυντών των σχολείων, εκπροσώπων από την ΕΛΜΕ, γονέων και είχε αποφασιστεί να δοθεί ένα τέλος στα προβλήματα τόσων χρόνων, χαράχθηκαν εκ νέου οι χωροταξικές ζώνες μέσα στην πόλη που καθορίζουν το σχολείο φοίτησης. Το ίδιο έγινε και με τα χωριά καθώς και με τα γυμνάσια και λύκεια του καλλικρατικού δήμου Πύργου. Συμφωνήθηκε η τήρηση των ζωνών από όλους και εγγυήθηκε η δευτεροβάθμια και οι διευθυντές ότι θα τηρηθεί η συμφωνία. Σήμερα, η φάμπρικα των παράνομων μετεγγραφών συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο και για τους ίδιους λόγους. Τα θέματα αυτά αφορούν όλο το νομό.

Δεν είναι δυνατόν η διοίκηση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και η περιφέρεια να παραμένουν απαθείς στο φαινόμενο ή να νίπτουν τας χείρας τους. Τους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 Να σταματήσουν τη φάμπρικα των παράνομων μετεγγραφών που οδηγεί τα περιφερειακά σχολεία σε κλείσιμο, αλλά και τα ομοειδή σχολεία κάθε πόλης σε άλλους ανταγωνισμούς. Να φροντίσει για την επάνδρωση με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή κάθε σχολείο, ώστε να μην χρησιμοποιείται ως άλλοθι κάποια έλλειψη για τις μετεγγραφές.

Ζητάμε να συγκληθεί από το Διευθυντή δευτεροβάθμιας σύσκεψη με τη συμμετοχή διευθυντών σχολείων και ΕΛΜΕ για την κατανομή των μαθητών και τις χωροταξικές ζώνες.

Στις πόλεις Πύργο και Αμαλιάδα, να γίνει προσπάθεια να ισομοιραστούν οι μαθητές στα σχολεία και να μη γίνεται το θέμα του αριθμού των μαθητών παιχνίδι πολιτικής από τη δευτεροβάθμια, ούτε φυσικά να δημιουργούνται αθέμιτοι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα σχολεία.

Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση των παιδιών στα σχολεία του νομού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος