FOLLOW US: facebook twitter

Έληξε η προθεσμία και δεν δίνεται νέα παράταση – Ολοκληρώθηκε η διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων κατηγορίας 5

Ημερομηνία: 02-10-2020 | Συντάκτης:
-Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και στην Ηλεία θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις μετάβιβάσεις
-Ειδική παράταση για α) όσους ξεκίνησαν τη διαδικασία και β) για τις πληγείσες περιοχές από τον Ιανό αλλά και φωτιές που κηρύχθηκαν σε έκτακτη ανάγκη

Έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020,  η τελευταία παράταση -η δεύτερη που έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας- για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις του νόμου 4495/2017. Αυτό σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα της Κατηγορίας 5 (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά.) και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο δεν θα δοθεί νέα παράταση. Το γεγονός αυτός δημιουργεί προβλήματα και στην Ηλεία, όπου χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με αυθαίρετα της συγκεκριμένης κατηγορίας δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και γι αυτό το λόγο το ΤΕΕ Ηλείας είε στείλει αίτημα παράτασης – όπως και ο βουλευτής Κ. Τζαβάρας- στο ΥΠΕΝ, αλλά τελικώς παράταση δεν δόθηκε.  Μάλιστα όπως είχε επισημάνει το ΤΕΕ από τα στατιστικά που διαθέτει σε τοπική κλίμακα , ο αριθμός των παραβάσεων Κατηγορίας 5 είναι σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν των λοιπών κατηγοριών του ν.4495/17 και τώρα το αποτέλεσμα θα είναι να  μπλοκάρουν χιλιάδες μεταβιβάσεις αυθαιρέτων κατασκευών και στην Ηλεία, που εμπίπτουν στην Κατηγορία 5 και δεν ρυθμίστηκαν είτε για οικονομικούς λόγους, είτε γιατί δεν κατανόησαν το ότι ανήκαν στην κατηγορία 5. Ωστόσο, όσοι ξεκίνησαν ήδη την διαδικασία και δεν είχαν προλάβει να την ολοκληρώσουν θα μπορούν να το κάνουν, ενώ οι δήμοι που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είναι λόγου χάρη περιοχές του δήμου Ήλιδας και του Πηνειού στην Ηλεία, θα τύχουν ειδικής παράτασης.

Να σημειώσουμε ωστόσο ότι συνεχίζεται η διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1-4 μέχρι την 31 Μαρτίου 2026, με προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης.

Από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ προκύπτει ότι μόνο τον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν σχεδόν 200.000 αιτήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Γι’ αυτό το ΥΠΕΝ ανακοινώνει τα ακόλουθα:

  1. Για όσους προσπάθησαν να υποβάλουν αίτηση τακτοποίησης τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, λόγω της αυξημένης κίνησης που υπήρχε στην πλατφόρμα του ΤΕΕ, θα τους δοθεί η δυνατότητα να το πράξουν τις επόμενες μέρες. Κανένας από όσους προσπάθησαν δεν θα μείνει εκτός ρύθμισης. Στην πλατφόρμα του ΤΕΕ έχουν καταγραφεί τα ίχνη αυτών των χρηστών του συστήματος και θα τους δοθεί η σχετική άδεια να ολοκληρώσουν την υπαγωγή.
  2. Θα δοθεί ειδική παράταση για τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες.
  3. Το υπουργείο συζητά την πρόταση του ΤΕΕ, ώστε κάποιες περιπτώσεις πραγματικά μικρών αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί στην Κατηγορία 5 να μεταφερθούν στην Κατηγορία 4.

Για όλα τα σχετικά θέματα μελετούμε τα στοιχεία και τις επόμενες μέρες θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις και θα ακολουθήσει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

«Με τη λήξη της χθεσινής προθεσμίας κλείνει μόνο μία από τις πολλές εκκρεμότητες που σχετίζονται με το θέμα των αυθαιρέτων» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος