FOLLOW US: facebook twitter

ΕΛΓΑ και πατάτα «καίνε» τους παραγωγούς – Ευρεία αγροτική σύσκεψη στο Τραγανό, με την παρουσία βουλευτών

Ημερομηνία: 09-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

-Κάνουν λόγο για δραματική συρρίκνωση του εισοδήματός τους

Όλα τα φλέγοντα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της Ηλείας συζητήθηκαν το περασμένο Σάββατο σε ευρεία σύσκεψη που διεξήχθη στο Τραγανό του δήμου Πηνειού, στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού, παρουσία και τριών βουλευτών Ηλείας. Στη συζήτηση κυριάρχησαν η χαμηλή τιμή της πατάτας και η αδυναμία του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους πληγέντες από τα καιρικά φαινόμενα παραγωγού, ενώ αναλύθηκαν και οι συνέπειες της πανδημίας στην αγροτική παραγωγή.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Ανδρέας Τσουκαλάς, στάθηκε ιδιαίτερα στη ζημιά που έχουν υποστεί οι πατατοπαραγωγοί εξαιτίας της χαμηλής τιμής, της αθρόας εισαγωγής από την Αίγυπτο αλλά και των «ελληνοποιήσεων».

«Όταν ξεκίνησε η συγκομιδή της πατάτας έκλεισαν τα πάντα, λαϊκές, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης, με αποτέλεσμα να μείνει στα χωράφια. Οι πατάτες είναι σήμερα στα αζήτητα, περίπου στα 0,10€ στον παραγωγό και δεν πωλούνται. Τα τελευταία χρόνια είχαμε περίπου 50.000 με 60.000 τόνους από την Αίγυπτο, τώρα οι εισαγωγές είναι περίπου στους 130.000 τόνους. Αυτό σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή», δήλωσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην στάση του ΕΛΓΑ όσον αφορά τις αγροτικές αποζημιώσεις.

«Στις 16 και στις 19 Μαΐου είχαμε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να έχουμε καρπόπτωση. Δηλαδή σχεδόν τα δέντρα είχαν ολοκληρώσει την καρπόδεση, με συνέπεια αυτή τη στιγμή η ζημιά να ξεπερνάει το 60%. Για ΠΣΕΑ το θεωρούμε άδικο, διότι κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια με τον ΟΣΔΕ οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών πληρώνουν πάρα πολλά χρήματα. Δεν μπορεί να έρχεται τώρα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και να λέει ότι δεν φτάνουν τα χρήματα. Ζητάμε λοιπόν αποζημίωση για τη ζημιά που υπάρχει και όχι αυτό που γίνεται ειδικά τα τελευταία χρόνια που έχουν δώσει 1€ το δέντρο, είναι ψίχουλα», επισήμανε.

Ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Νικολακόπουλος δήλωσε πως θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις τηςυγειονομικής κρίσης στην αγροτική παραγωγή με την αξιοποίηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

«Πρέπει κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή του νομού μας, η οποία δοκιμάστηκε από τις συνέπειες τηςυγειονομικής κρίσης αλλά και από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή μας. Κινούμαστε προς την κατεύθυνση διερεύνησης της δυνατότητας αποζημίωσης από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Από τον ΕΛΓΑ διεκδικούμε καλύτερη λειτουργία, από τα ΠΣΕΑ -μέσα από έρευνα που θα γίνει- να διαπιστωθεί η έκταση των ζημιών. Το κράτος είναι εδώ για να παρέμβει όπου χρειαστεί, για να καλύψει ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν από τον κορονοϊό αλλά και από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε την ελαιοπαραγωγή του νομού μας, την πατάτα, όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουμε τον Έλληνα και τον Ηλείο αγρότη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σχετικά με τον ΕΛΓΑ είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού λειτουργίας, αλλά και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο υποκατάστημα του Οργανισμού στην Πάτρα.

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός  υπογράμμισε τη σοβαρότητα των προβλημάτων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει τα αναγκαία μέτρα ανακούφισης και υποστήριξης των πληγέντων παραγωγών.

«Η καρδιά του αγροτικού κόσμου χτυπά στην ύπαιθρο, στα χωράφια, στους συνεταιρισμούς. Επισκεφθήκαμε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τραγανού, δηλώνοντας για μια ακόμη φορά την στήριξή μας στους αγρότες, στην πρωτογενή παραγωγή. Η φετινή καρπόπτωση των εσπεριδοειδών, λόγω του καύσωνα, η χαμηλή τιμή της πατάτας, η χαμηλή ζήτηση των αγροτικών προϊόντων, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που ακόμα εκκρεμούν, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στον αγροτικό τομέα. Η έμπρακτη στήριξη των παραγωγών από την πολιτεία είναι απαραίτητη. Στεκόμαστε δίπλα τους. Αγωνιζόμαστε μαζί τους, για να μείνουμε όρθιοι όλοι», τόνισε.

Ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, επισήμανε ότι υπάρχουν πάρα πολλά παράπονα και για το ποσοστό αποζημιώσεων από παλιότερες ζημιές, σημειώνοντας τον έντονο προβληματισμό του αγροτικού κόσμου.

«Υπάρχει ένα δικαιολογημένο παράπονο για το τι κάνει η πολιτεία σε σχέση με την αθρόα  εισαγωγή πατάτας που ανταγωνίζεται αθέμιτα τα δικά μας προϊόντα. Οι αγρότες ανησυχούν. Δυστυχώς δεν έχουν δει μέχρι σήμερα κάτι από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Εμείς θα επιμείνουμε. Θέλουμε μία δίκαιη αντιμετώπιση των παραγωγών της περιοχής, μιας περιοχής η οποία είναι πρώτη στην Ευρώπη σε αγροτική εξειδίκευση, αλλά δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται με τον κατάλληλο τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ», υπογράμμισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος