FOLLOW US: facebook twitter

Ελεύθερη η είσοδος σήμερα σε όλα τα Μουσεία και της Ηλείας

Ημερομηνία: 18-05-2022 | Συντάκτης:

18η Μαΐου-Διεθνής Ημέρα Μουσείων


Κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου τα μουσεία σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν. Ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους με ελεύθερη είσοδο και διοργανώνουν ειδικές δράσεις για το κοινό όλων των ηλικιών. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το αγαπημένο μουσείο σας ή εκείνο που θέλετε από καιρό αλλά δεν ευκαιρήσατε ακόμα. Η γιορτή ξεκινάει επισήμως την Τετάρτη και στις περισσότερες περιπτώσεις κορυφώνεται το προσεχές Σαββατοκύριακο. Ελεύθερη θα είναι η είσοδος σήμερα για τους επισκέπτες και σε όλα τα Μουσεία της Ηλείας.

Σε αναπαλαιωμένα κτίρια ή σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, σε μητροπόλεις και σε γωνιές της παγκόσμιας περιφέρειας, δημόσια και ιδιωτικά, τα μουσεία σε όλο τον κόσμο είναι οι θεματοφύλακες του παρελθόντος, τα κελύφη που συντηρούν και διαιωνίζουν την Ιστορία, που αναδεικνύουν τα πιο πρωτοποριακά σύγχρονα εκθέματα, τις αξιομνημόνευτες δράσεις του ανθρώπου διαχρονικά.

Είναι οι χώροι που μας ταξιδεύουν στο άγνωστο παρελθόν και στην πολιτιστική κληρονομιά, μας εξηγούν το φυσικό περιβάλλον και το ζωικό βασίλειο, τα επιτεύγματα των πολιτισμών, μας δίνουν την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με το έργο σπουδαίων καλλιτεχνών από το χθες και το σήμερα, να εντρυφήσουμε, να κατανοήσουμε, να προβληματιστούμε, να απολαύσουμε, να γίνουμε καλύτεροι. Τα είδη τους είναι πολλά και διαφορετικά. Άλλα διάσημα διεθνώς και προβεβλημένα και άλλα τοπικής εμβέλειας, αλλά εξίσου μοναδικά. Μπορεί κανείς να φανταστεί τη ζωή χωρίς τα μουσεία μας;

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, από το 1977 καθιέρωσε τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International MuseumDay). Το μήνυμα της ημέρας είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών». Κάθε χρόνο το ICOM επιλέγει ένα διαφορετικό θέμα και αυτό φέτος είναι «Η δύναμη των μουσείων», με πρόθεση να τα αναδείξει ως ισχυρούς φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος