FOLLOW US: facebook twitter

Ελαιόλαδο- η τροφή μας, το φάρμακό μας

Ημερομηνία: 29-11-2022 | Συντάκτης:

Της Παπαχριστοπούλου Βασιλικής*

Σήμερα στην Ελλάδα παράγονται περίπου 300.000 τόνοι ελαιόλαδο ετησίως κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 3η μεγαλύτερη παραγωγό ελαιόλαδου παγκοσμίως. Το 70% αυτού δε είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και έτσι η Ελλάδα αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου παγκοσμίως . Δεν είναι βέβαια όλα τα ελαιόλαδα ίδια και σίγουρα θα έχετε ακούσει για το παρθένο, έξτρα παρθένο ή για το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο. Πράγματι λοιπόν με βάση την οξύτητά τους αλλά και κάποια άλλα βασικά χαρακτηριστικά τα λάδια κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες. Μιλώντας για οξύτητα εννοούμε την περιεκτικότητα του λαδιού σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε γραμμάρια ελαϊκού οξέος ανά 100γρ ελαιόλαδου

Πολλες έρευνες  ωστόσο έχουν αναδείξει  τη προστατευτική δράση της Μεσογειακής διατροφής, βασικό συστατικό της οποίας είναι το ελαιόλαδο. Πολυάριθμες έρευνες διερεύνησαν την επίδραση της μεσογειακής διατροφής και του ελαιόλαδου στην υγεία μας. Το ελαιόλαδο φάνηκε λοιπόν να έχει Αρκετές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας και αυτό το οφείλει στην μοναδική του σύσταση.  Η υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα  αλλά και το πλούσιο αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο (βιταμίνη Ε, καροτενοειδή, και φαινόλες) φαίνεται να αποτελούν τα συστατικά-κλειδί για τις θετικές του δράσεις στην υγεία.

Ελαιόλαδο και Καρδιαγγειακά

Το ελαιόλαδο φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στην λειτουργία του ενδοθηλίου, ενώ η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου, μέσω των φαινολικών ενώσεων που περιέχει,  φαίνεται να ρυθμίζει την παραγωγή δεικτών φλεγμονής που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο.

Από πολυάριθμες έρευνες έχει φανεί ότι ένα μεσογειακό πρότυπο διατροφής, πλούσιο σε ελαιόλαδο:

  • Μειώνει την LDL χοληστερόλη όταν αντικαθιστά μία δίαιτα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά
  • Μειώνει τα τριγλυκερίδια του πλάσματος και
  • αυξάνει την HDL χοληστερόλη σε σύγκριση με μία δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε υδατάνθρακες

Ελαιόλαδο και Καρκίνος

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε έρευνες που φαίνεται να αναδεικνύουν μία ευεργετική επίδραση του ελαιόλαδου στην καρκινογένεση. Φαίνεται ότι το συνολικό λίπος δεν αποτελεί τον παράγοντα-κλειδί στην καρκινογένεση, δεδομένου ότι υπάρχει ενεργειακό ισοζύγιο, ενώ αντίθετα η πηγή και το είδος των λιπαρών φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο.Πολυάριθμες ερευνητικές μελέτες έδειξαν ότι μία δίαιτα πλούσια σε ελαιόλαδο:

  • Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
  • Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου, ανεξάρτητα από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Η προστατευτική δράση του ελαιόλαδου θα μπορούσε να οφείλεται στο ελαϊκό οξύ. Έχει παρατηρηθεί ότι αυτό το λιπαρό οξύ μειώνει την παραγωγή προσταγλανδινών που παράγονται κατά τον μεταβολισμό του αραχιδονικού οξέος, το οποίο με τη σειρά του παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία και ανάπτυξη όγκων. Άλλα συστατικά του ελαιόλαδου που ενδεχομένως επιδρούν στην καρκινογένεση είναι τα αντιοξειδωτικά, τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες.

Ελαιόλαδο και Νευρολογικές Ασθένειες

Η Μεσογειακή διατροφή, στην οποία η βασική πηγή λίπους είναι το ελαιόλαδο έχει συσχετιστεί με μειωμένη εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών και καλύτερη γνωσιακή λειτουργία. Το παρθένο ελαιόλαδο φαίνεται να προλαμβάνει την άνοια και την γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με το γήρας, ενώ η συστηματική κατανάλωση ελαιόλαδου φάνηκε να έχει θετική επίδραση στη λεκτική ευχέρεια και στην οπτική μνήμη των ηλικιωμένων.

Ελαιόλαδο και Διαβήτης

Έρευνες έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και άρα σχετίζονται με την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μέσω διαφόρων μηχανισμών. Φαίνεται ότι αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενισχύοντας έτσι την πρόσληψη γλυκόζης από τους ιστούς και τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Ολοκληρώνοντας,Το ελαιόλαδο χωρίς βελτιωτικά και προσμίξεις χαρίζει από αρχαιοτάτων χρόνων υγεία και μακροζωία στους λαούς της Μεσογείου, οι οποίοι το χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους διατροφή. Η τροφική, θρεπτική και βιολογική αξία του ελαιόλαδου είναι πολύ σημαντική και το καθιστά ένα από τα 10 ωφελιμότερα είδη διατροφής. Τα φύλλα της ελιάς χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα ως αντιυπερτασικά, διουρητικά, αγγειοδιασταλτικά, αντιρρευματικά, αντιπυρετικά και υπογλυκαιμικά.

*Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος

ΑΓΓΕΛΙΑ