FOLLOW US: facebook twitter

Εκτοξεύονται τα κενά τη νέα σχολική χρονιά στην Ηλεία

Ημερομηνία: 14-04-2021 | Συντάκτης:
“Μείον” 41 Δασκάλους-Νηπιαγωγούς και 118 καθηγητές!

Η φετινή αύξηση των παραιτήσεων εκπαιδευτικών απογειώνει τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία της χώρας καθώς τουλάχιστον 8.000 εκπαιδευτικοί δήλωσαν παραίτηση.

Στην Ηλεία, έχουν υποβάλει παραίτηση 41 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα 33 Δάσκαλοι και 8 Νηπιαγωγοί ενώ και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μετατέθηκαν 65 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων ενώ ακόμα 52 αιτήθηκαν συνταξιοδότηση χωρίς να καταγράφονται τα κενά στην Ειδική Αγωγή και το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού. Συνολικά, τα κενά στα γυμνάσια και τα λύκεια αγγίζουν τα 118.

Την εικόνα των κενών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας, αποτύπωσε και με ανάρτησή της  στα socialmedia, το μέλος της ΕΛΜΕ Ηλείας  και αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ Αλεξία  Λιάγκουρα, δείχνοντας τη “γύμνια” των γυμνασίων και λυκείων του νομού σε εκπαιδευτικό προσωπικό μετά τις μεταθέσεις και συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων της την παρούσα σχολική χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθηγητές που κατέθεσαν φέτος αίτηση παραίτησης είναι υπερδιπλάσιοι από πέρυσι και ξεπερνούν πανελληνίως τις 5.000 και είναι βέβαιο ότι οι 5.000 διορισμοί που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας για το 2021 δεν μπορούν να καλύψουν ούτε μέρος των κενών που θα δημιουργήσουν οι φετινές παραιτήσεις. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μόνο φέτος το ΥΠΑΙΘ αναγκάστηκε να προσλάβει σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια πάνω από 44.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Σχετικά με τις παραιτήσεις εκπαιδευτικών υπενθυμίζουμε ότι από το 2010 μέχρι και τον Μάρτη του 2021 οι συνολικές αποχωρήσεις των εκπαιδευτικών από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ξεπερνούν τις 47.000 ενώ οι μόνιμοι διορισμοί την ίδια περίοδο (αν εξαιρέσουμε την ειδική αγωγή) μόλις κάλυψαν το 6% των αποχωρήσεων.

Οι μόνιμοι διορισμοί σταγόνα στον ωκεανό

Εντός του 2021 αναμένεται, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας να ολοκληρωθεί το πρώτο «κύμα» μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών, καθώς από 10.500 προσλήψεις συνολικά, στους επόμενους μήνες αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι 5.250… Είναι φανερό ότι η εξαγγελία της Υπουργού Παιδείας να πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση διορισμών (5.250 από τις 10.500 προσλήψεις που προβλέπονται συνολικά) πριν την έναρξη του σχολικού έτους, δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τα πραγματικά κενά. Για τη στοιχειώδη κάλυψη των πολύ σοβαρών κενών με μόνιμο προσωπικό πρέπει άμεσα να γίνουν σε μία φάση οι 10.500 διορισμοί και πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους για να περιοριστεί σε κάποιο βαθμό μόνο το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος