FOLLOW US: facebook twitter

«Εκτός» μεταφοράς εκατοντάδες Ηλείοι μαθητές

Ημερομηνία: 25-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

metafora-mathitwn

Η ΕΛΜΕ καλεί γονείς και εκπαιδευτικούς να αντιδράσουν για να μην εφαρμοστεί η σχετική ΚΥΑ

–    Η λίστα με τις Τ.Κ στις οποίες θα δημιουργηθεί πρόβλημα

Αμέτρητα προβλήματα, θα προκαλέσει στη μεταφορά εκατοντάδων μαθητών από όλη την Ηλεία, η εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ισχύσει από τη νεα σχολική χρονιά και με την οποία τίθονται χιλιομετρικά όρια για τις δωρεάν μετακινήσεις προς τα σχολεία. Όπως καταγγέλει η ΕΛΜΕ Ηλείας, εκατοντάδες μαθητές θα εξαιρεθούν από την δωρεάν μεταφορά όχι μόνο αυξάνοντας  τη μαθητική διαροή αλλά αναγκάζοντας και τις οικογένειες να πληρώσουν για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο. Με ανακοίνωση τους, καλούν τις ομοσπονδίες των γονέων, τα σωματεία των εκπαιδευτικών, τα μαθητικά συμβούλια να παλέψουν για να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πολιτική. Να μην εφαρμοστούν τα χιλιομετρικά όρια της ΚΥΑ, τα όποια καταργούν ουσιαστικά και στην πράξη το δικαίωμα των μαθητών να μεταφέρονται δωρεάν και με ασφάλεια στα σχολεία τους.

elme-damarturia-diorismoi2

Όπως επισημαίνουν, με βάση τις φόρμες που συμπληρωθήκαν για τη μεταφορά των μαθητών, οι οποίες υπακούν στην ΚΥΑ 24001/6.2013, προκύπτει πως πολύ λιγότεροι μαθητές θα μεταφέρονται δωρεάν με μισθωμένα πούλμαν από την νέα σχολική χρονιά, αφού θα απαιτούνται πολύ μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις ώστε να μπορεί ένας μαθητής να μεταφέρεται δωρεάν. (Τουλάχιστον 1200 μέτρα για μαθητές Δημοτικού, 3000 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων και 5000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ). Μάλιστα, στη λίστα με τα βασικά χωριά ή τις κωμοπόλεις της Ηλείας που θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα από το Σεπτέμβρη στη μεταφορά των μαθητών, περιλαμβάνονται οι:  Πύργος, Νέα Μανωλάδα, Παλιά Μανωλάδα, Κουρτέσι, Κώμη, Φασκομηλιά, Λαγανάς, Εφύρα, Οινόη, Καλό Παιδί, Ανθώνας, Σταφιδόκαμπος, Καβάσιλα, Στρούσι, Κακόβατος, Μπισχίνι, Αρήνη, Παραλία Ζαχάρως, Καϊάφας, Νιοχώρι, Κολίρι, Λαμπέτι, Καταρράχι, Κατάκολο, Βαρβάσαινα, Κατσαρού, Πράσινο, Ξυλοκέρα, Βροχίτσα, Κορυφή, Ροβιάτα, Αμπελόκαμπος, Μυρσίνη, Φλόκα, Δρούβα, Κοσκινά, Δούκα, Αγ. Ηλίας, Καλακέικα, Μαγούλα, Χειμαδιό, Σόπι, Ώλενα, Χαριά, Αρβανίτη, Βρανά, Μάχου, Δήμητρα, Λευκοχώρι, Σμίλα, Ηράκλεια, Πλάτανος, Πουρνάρι, Καυκανιά, Μακρίσια, Καλλίκωμο, Βρίνα, Τρυπητή, κα.
Ταυτόχρονα, αναφέρουν ότι βάση των ορίων που θεσπίζει η συγκεκριμένη ΚΥΑ, οι μαθητές των ΕΠΑΛ και του Μουσικού Σχολείου δε θα μπορούν να μεταφέρονται με μισθωμένα πούλμαν αν η
απόσταση του τόπου κατοικίας τους από τη σχολική μονάδα υπερβαίνει τα 20 χιλιόμετρα! Επίσης, στην περίπτωση που υπάρχει δημόσια ή δημοτική αστική ή υπεραστική συγκοινωνία απαιτείται απόσταση μεγαλύτερη των 1200 μέτρων για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 2500 μέτρα για μαθητές γυμνασίων και 4000 μέτρα για μαθητές Λυκείων προκειμένου να προμηθευτούν το Ειδικό Μαθητικό Δελτίο.

«Και το ερώτημα που τίθεται είναι απλό. Μπορεί να εξασφαλιστεί κατά αυτόν τον τρόπο η ασφαλής μεταφορά των παιδιών του Δημοτικού χωρίς την ύπαρξη μάλιστα κατάλληλου συνοδού; Οι μαθητές, ακόμα και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, μπορεί να χρειαστεί να περπατούν συνολικά ως και 1200 μέτρα από το σπίτι ως την στάση και από την αποβίβασή τους ως το σχολείο, προκειμένου να τους χορηγηθεί το Ειδικό Μαθητικό Δελτίο. Πολλοί μαθητές θα αναγκαστούν να περπατούν για ώρες πάνω σε επαρχιακές οδούς χωρίς πεζοδρόμια, με σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους, αλλά ευτυχώς το κράτος θα κερδίζει 2-3 ευρώ ανά περίπτωση. Ή πάλι χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα θα αναγκαστούν να πληρώσουν για να πάνε τα παιδιά τους σχολείο.
Επιπλέον προβλήματα προκύπτουν από το πληροφοριακό πρόγραμμα, το οποίο χρησιμοποιεί η Περιφέρεια, αφού υπολογίζει τις διαδρομές με βάση την κοντινότερη, ανεξάρτητα αν ο δρόμος είναι χωματόδρομος, εγκαταλελειμμένος, αδιάβατος ακόμα και από γαϊδούρια. Κυριολεκτικά, λοιπόν, θα γυρίσουμε πίσω στη δεκαετία του ’50. Επίσης, ΔΕΝ λαμβάνει υπόψη τις χωροταξικές κατανομές των σχολείων και παραβαίνοντας τις αρμοδιότητές της, η Περιφέρεια προτείνει (!) αλλαγή σχολείου σε μαθητές. Σε άλλες περιπτώσεις, υπάρχει λεωφορειακή γραμμή το πρωί, αλλά όχι και το μεσημέρι. Σε άλλες περιπτώσεις δεν υπήρχε πρόβλεψη για μαθητές που διαμένουν σε αγροικίες και γενικά σε σπίτια εκτός οικισμών. Αμέτρητα τα προβλήματα και εδώ. Μετά από όλα αυτά μπορεί κανείς να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι με αυτή την πολιτική εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής μεταφορά των μαθητών, όπως ισχυρίζεται η Περιφερειακή Αρχή; Αυτά τα σενάρια πρέπει να συναντήσουν την κάθετη αντίδραση γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, αφού θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα. Δεν πρέπει κανείς να στερήσει τα δικαιώματα στη ζωή και τη μόρφωση των παιδιών του λαού μας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος