
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2025 | Ώρα 20:00 | Δημοτικό Σχολείο Στρεφίου
Η Επιτροπή Λαογραφικού Μουσείου του Πολιτιστικού Συλλόγου Στρεφίου διοργανώνει Έκθεση Παραδοσιακής Υφαντικής, την Παρασκευή 8 Αυγούστου 2025, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Στρεφίου.
Η έκθεση τιμά τις γυναίκες του χωριού μας – μητέρες, γιαγιάδες και νέες υφάντριες – που με μεράκι, υπομονή και δημιουργικότητα κράτησαν ζωντανή την τέχνη της υφαντικής, μεταφέροντάς την από γενιά σε γενιά.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά αυθεντικά υφαντά, εργόχειρα και παραδοσιακά αντικείμενα που συνδέονται με την καθημερινή ζωή και τον πολιτισμό του τόπου μας. Πολλά από τα εκθέματα προέρχονται από οικογενειακές συλλογές και αποτελούν ανεκτίμητα δείγματα λαϊκής τέχνης.

Η υφαντική δεν είναι απλώς μια τεχνική – είναι ένα νήμα μνήμης και ταυτότητας που ενώνει το παρελθόν με το παρόν. Μέσα από αυτή την έκθεση, επιδιώκουμε να αναδείξουμε τη σημασία της ως πολιτιστική κληρονομιά και να εμπνεύσουμε τις νεότερες γενιές να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και ίσως να συνεχίσουν αυτή την πολύτιμη τέχνη.
Σας περιμένουμε να περπατήσουμε μαζί στα μονοπάτια της παράδοσης, μέσα από τα χρώματα, τα σχέδια και τις αφηγήσεις των υφαντών του τόπου μας.
Η έκθεση θα πλαισιωθεί με βιωματικά εργαστήρια πάνω στην τέχνη της υφαντικής για μικρούς και μεγάλους !!!
Επίσης θα υπάρχει μπουφές με αλμυρά και γλυκά εδέσματα από γυναίκες του χωριού μας.