FOLLOW US: facebook twitter

Έκθεση «καμπανάκι» για τις κατολισθήσεις στην Ηλεία

Ημερομηνία: 14-09-2022 | Συντάκτης:

-Προβληματίζουν τα στοιχεία της ΕΑΓΜΕ για το 2021 και για τη Δυτική Ελλάδα

-Μόνη λύση η άμεση αποκατάσταση, τονίζει στην Πρωινή ο δασάρχης Πύργου, Παν. Λάττας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αυξημένος είναι ο κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων στην Ηλεία και στη Δυτική Ελλάδα, εξαιτίας των πυρκαγιών των τελευταίων χρόνων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στις ετήσιες εκθέσεις της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.), τα οποία προκαλούν ανησυχία για το μέλλον, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και τη βιωσιμότητα των υποδομών.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η Δυτική Ελλάδα επλήγη περισσότερο από τις κατολισθήσεις κατά το 2021 (ποσοστό 35,45%), με επτά καταγεγραμμένα φαινόμενα στην Ηλεία, κυρίως στο νότιο τμήμα, και βασική αιτία πρόκλησης τις έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις σε ποσοστό 87%

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ, Διονύσιος Γκούτης, ανέφερε στο ενημερωτικό του σημείωμα πως οι περιοχές με Αυξημένη Εμφάνιση Κατολισθητικών Φαινομένων Ιστορικά είναι η Ηλεία, η Αχαΐα, η Ευρυτανία, η Ορεινή Θεσσαλία, η Ήπειρος και η Εύβοια.

«Συνήθη αίτια αύξησης κατολισθητικών φαινομένων είναι η αύξηση έντονων καιρικών φαινομένων λόγω κλιματικής αλλαγής, οι πυρκαγιές και συνεπακόλουθη απογύμνωση εδάφους από το φυτικό κεφάλαιο, το παλαιωμένο οδικό δίκτυο (επαρχιακό και δευτερεύον) και οι διάφορες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις», επισήμανε.

Δύο αυτοψίες στην Ηλεία από την ΕΑΓΜΕ

Μέσα στο 2021 η ΕΑΓΜΕ πραγματοποίησε δύο αυτοψίες στην Ηλεία, μία αναγνωριστική τεχνικογεωλογική εξέταση κατολισθητικών φαινομένων στην περιοχή του Κοιμητηρίου της Τ.Κ. Κατακολου και άλλη μία έκθεση γεωτεχνικής εξέτασης κατολισθητικών φαινομένων σε οικισμούς του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Πλεόν, το τμήμα Τεχνικής Γεωλογίας της ΕΑΓΜΕ έχει δημιουργήσει την Ομάδα Αμεσης Παρέμβασης, η οποία ενεργοποιείται έπειτα από σοβαρά κατολισθητικά φαινόμενα, μεγάλους σεισμούς ή άλλες φυσικές καταστροφές με γεωλογική αιτιολογία. Από το 2016, η ομάδα καλύπτει και τις ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μεταβαίνοντας άμεσα στις πληγείσες περιοχές για εκτίμηση της επικινδυνότητας και παροχή οδηγιών προς τους αρμόδιους φορείς.

«Καμπανάκι» από Λάττα για τις κατολισθήσεις

Ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, δήλωσε στην Πρωινή ότι μία από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις των μεγάλων πυρκαγιών που έπληξαν την Ηλεία την τελευταία διετία, είναι τα κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία μπορεί να αποβούν μοιραία και καταστροφικά αν δεν γίνουν άμεσες ενέργειες αποκατάστασης.

«Το φαινόμενο των γεωλισθήσεων, το οποίο είναι πολύ σοβαρό, δημιουργείται από την παρασυρτική και διαβρωτική δύναμη των βρόχινων υδάτων, όσο και από το έδαφος, το γεωολογικό υπόστρωμα, κυρίως όταν έχουμε τον λεγόμενο φλύσχη, λιθολογικό σχηματισμό που διογκώνεται μετά τις βροχές. Επομένως, ό,τι βρίσκεται πάνω από αυτό,  ολισθαίνει. Δυστυχώς ο φλύσχης είναι σε μεγάλη έκταση στην περιοχή μας, για αυτό και έχουμε πολλά ολισθητικά φαινόμενα, κυρίως στα πρανή δρόμων, όπου είναι γυμνές οι εκτάσεις», εξήγησε και υπογράμμισε την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων μετά από ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο.

«Η λύση είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση του φυσικού μανδύα του εδάφους, τη ζωντανής βιομάζας. Αυτή βοηθά να περιορίσουμε την ένταση των βρόχινων υδάτων τα οποία πέφτουν στο έδαφος, και να αποφύγουμε τις διαβρώσεις. Για αυτό λέμε ότι μετά από μια πυρκαγιά αν έχουμε ήπια χρονιά με κανονική δίαιτα βροχοπτώσεων, τότε αποκαθίσταται σε ένα μέρος η βλάστηση και δεν έχουμε μεγάλες διαβρώσεις», τόνισε επισημαίνοντας τις επιπτώσεις του φαινομένου.

«Οι γεωλισθήσεις είναι επικίνδυνες, γιατί στο πέρασμά τους παρασύρουν ωφέλιμο έδαφος και τα βουνά γίνονται σκελετικά. Επίσης ο όγκος του εδάφους δημιουργεί προβλήματα στα έργα υποδομής (δρόμους, γεφύρια) και πλημμυρικά φαινόμενα, που μπορεί να έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην κοινωνία, καταστρέφοντας σπίτια, στάβλους, κλπ και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, γιατί υπάρχουν οικισμοί στα ανάντη μεγάλων σχηματισμών, τα λεγόμενα “χωματοβούνια”. Για αυτό πολλές φορές βλέπουμε να μπαίνει το χώμα στα σπίτια. Εμείς π.χ. φέτος κάναμε μια τέτοια παρέμβαση στου Πόθου, που ήταν ακριβώς στα ανάντης, για να σταματήσουμε πιθανή γεωολίσθηση», σημείωσε ο κ. Λάττας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος