Αφανισμός καλλιεργειών και φυτικού κεφαλαίου – Σε απόγνωση οι αγρότες ζητούν μόνιμα μέτρα σε Αλφειό και αντλιοστάσιο

Σε απόγνωση βρίσκονται για ακόμη μία φορά οι αγρότες στον κάμπο Μακρισίων, καθώς οι εκτεταμένες πλημμύρες προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στις καλλιέργειές τους. Η παρατεταμένη παραμονή υδάτων στα χωράφια έχει οδηγήσει όχι μόνο σε απώλεια της φετινής παραγωγής, αλλά και σε σοβαρό κίνδυνο για το φυτικό κεφάλαιο των επόμενων ετών.

Η χρόνια απουσία ουσιαστικών παρεμβάσεων για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων, σε συνδυασμό με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, επιδείνωσε φέτος την κατάσταση. Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή και ζητούν άμεσα και μόνιμα μέτρα προστασίας.

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν την ανάγκη για άνοιγμα των θυροφραγμάτων και εκβάθυνση της κοίτης στο φράγμα του Αλφειού, λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών. Παράλληλα, τονίζουν ότι το αντλιοστάσιο Μακρισίων υπολειτουργεί, καθώς από τις τρεις διαθέσιμες αντλίες λειτουργεί μόνο μία, γεγονός που καθιστά ανεπαρκή την αποστράγγιση των υδάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Το ζήτημα τέθηκε πρόσφατα στη συνεδρίαση του ΤΕΣΟΠΠ του Δήμου Ανδρίτσαινας–Κρεστένων, υπό τον δήμαρχο Σάκη Μπαλιούκο, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η πραγματοποίηση σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (αιρετοί, Περιφέρεια, Πολιτική Προστασία, Διεύθυνση Έργων κ.ά.), με στόχο την εξεύρεση λύσης στο χρόνιο πρόβλημα αποστράγγισης. Ήδη, ο Δήμος προχωρά στην απαραίτητη προεργασία.


Δηλώσεις αγροτών

Αθαν. Δάγλαρης, καλλιεργητής σταφίδας
«Οι ζημιές που έχουμε υποστεί φέτος οδηγούν σε πλήρη απώλεια της παραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου. Δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη από το κράτος και φοβόμαστε ότι δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις».

Φώτης Γριβάκης, παραγωγός
«Αντιμετωπίζουμε δύο βασικά προβλήματα: τον Αλφειό που υπερχειλίζει και το αντλιοστάσιο που υπολειτουργεί. Από τις τρεις αντλίες λειτουργεί μόνο μία, κάτι που δεν επαρκεί για την αποστράγγιση. Αν υπάρξει βλάβη, η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά».

Χρήστος Νικολακόπουλος, αγρότης
«Η φετινή κατάσταση δεν έχει προηγούμενο. Ζητάμε μόνιμα μέτρα: λειτουργία δεύτερης αντλίας, ανοιχτά θυροφράγματα τον χειμώνα και εκβάθυνση της κοίτης, καθώς έχουν συσσωρευτεί φερτά υλικά».

Γεώργιος Καραχρήστος, καλλιεργητής
«Η κατάσταση είναι τραγική. Έχουμε επενδύσει σημαντικά ποσά και πλέον τα χωράφια παραμένουν πλημμυρισμένα και ακαλλιέργητα. Πολλά φυτά έχουν ήδη καταστραφεί».

Δημήτρης Χατζής, αγρότης
«Το αποστραγγιστικό αυλάκι προς το αντλιοστάσιο χρειάζεται άμεση διευθέτηση. Οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει καλλιέργειες όπως τριφύλλι και καλαμπόκι, ενώ και οι ελιές παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα. Απαιτείται άμεση στήριξη από την πολιτεία».