FOLLOW US: facebook twitter

Έκτακτο: Η πρώτη φωτογραφία της τεράστιας κεντρικής μαύρης τρύπας του γαλαξία μας (ΕΙΚΟΝΕΣ)  

Ημερομηνία: 12-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Επιστήμη, Νέα


Πριν λίγα λεπτά, με ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου σε όλο τον κόσμο, το European Southern Observatory (ESO) από τη Γερμανία αποκάλυψε την πρώτη εικόνα της τεράστιας μαύρης τρύπας που υπάρχει στο κέντρο του Γαλαξία μας. Η εικόνα αποτελεί την πρώτη απόδειξη πως το κεντρικό αντικείμενο του γαλαξία μας είναι όντως μία μαύρη τρύπα και επιβεβαιώνει και τον Αϊνστάιν ο οποίος είχε προβλέψει σωστά το μέγεθος του δακτυλίου φωτός γύρω από αυτήν μέσω της Θεωρίας της Σχετικότητας.

Για την καταγραφή της εικόνας οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν τηλεσκόπια από όλο τον κόσμο, δημιουργώντας πρακτικά ένα τεράστιο τηλεσκόπιο στο μέγεθος της Γης. Η κεντρική μαύρη τρύπα του Milky Way βρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη, Sgr A*. Παρόλο που η εικόνα φαίνεται θολή, λάβετε υπόψιν πως μιλάμε για ένα αντικείμενο που βρίσκεται 27.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Για εμάς, έχει το ίδιο μέγεθος στον ουρανό όσο η τρύπα ενός ντόνατ στη Σελήνη.

Παρόλο που δεν μπορούμε να δούμε απευθείας τη μαύρη τρύπα επειδή είναι τελείως σκοτεινή, τα φωτεινά σημεία που βλέπουμε είναι τα αέρια που βρίσκονται στην περιφέρειά της. Το φως δηλαδή που “λυγίζει” κάτω από την πανίσχυρη βαρύτητα της μαύρης τρύπας, η οποία είναι 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από το δικό μας Ήλιο.

Για την εικόνα αυτή, συνεργάστηκαν πάνω από 300 ερευνητές σε 80 ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: unboxholics.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος