FOLLOW US: facebook twitter

Έκτακτο δάνειο για τις οφειλές στο ΦΟΔΣΑ

Ημερομηνία: 23-01-2023 | Συντάκτης:

Πρότεινε ο Λυμπέρης στη συνεδρίαση του Φορέα  για τα 4 εκατ. Χρέη των δήμων

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου

Έκτακτο δάνειο για την κάλυψη των υπέρογκων οφειλών προς το ΦΟΔΣΑ πρότεινε και θα ζητήσει από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη ο Δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του Φορέα Γιάννης Λυμπέρης όπως ανέφερε στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπου της Κοινοπραξίας, Δημάρχων και εκπροσώπων των Δήμων της Ηλείας στο συνεδριακό της Αμαλιάδας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας «Μεσόγειος ΑΕ- ΑΒΑΞ ΑΕ» που διαχειρίζεται τη Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά, Διονύσης Γεωργόπουλος αναφέρθηκε στα υπέρογκα χρέη των Δήμων που ξεπερνούν τα 4 εκ. ευρώ τονίζοντας πως είναι άμεση η ανάγκη εξόφλησης τους προτείνοντας μάλιστα την αναβάθμιση την ανακύκλωσης αλλά και την αύξηση των δημοτικών τελών. Πρόταση όμως που όσον αφορά την αύξηση των δημοτικών τελών δεν έγινε αποδεκτή από τους δημάρχους που επέμειναν στην εξεύρεση λύσης που θα εξυπηρετεί και τις δυο πλευράς.

Παράλληλα ο κ. Γεωργόπουλος προειδοποίησε τους δήμους για την ανάγκη τακτοποίησης των οφειλών υπενθυμίζοντας τους τα χρόνια που η Ηλεία πνίγονταν στα σκουπίδια ενώ σημείωσε πως γίνονται διαρκείς έλεγχοι στα οικονομικά και στη λειτουργία και θα πρεπει οι δήμοι να τηρούν πιστά τις συμβάσεις τους.

Αρχικά ο Δήμαρχος Ήλιδας ανέγνωσε την επιστολή του Δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο στην οποία μεταξύ άλλων σημείωνε ότι:  α) Η επεξεργασία ΑΣΑ καταλείπει μεγάλο ποσοστό (40%) ως υπόλειμμα το οποίο διοχετεύεται στον ΧΥΤΥ και πληρώνεται για δεύτερη φορά από τους πολίτες, β) Η παραλαβή πράσινων κλαδιών (κλαδέματα) συνεχώς αναβάλλεται και οι Δήμοι επιφορτίζονται το σημαντικό κόστος της περαιτέρω επεξεργασίας, γ) Η αξιοποίηση του βιοαερίου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος συνεχώς αναβάλλεται, δ) Η συζήτηση και η αρχική θετική προδιάθεση εκ μέρους του οικονομικού φορέα (ΣΔΙΤ) για μείωση της τιμής εισόδου ΑΣΑ στο χώρο του εργοστασίου, που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, δεν είχε καμία συνέχεια και ε) πως ποσότητες ΑΣΑ (15.000 τόνοι πρόσφατα) από άλλους δήμους συνεχίζουν να παραλαμβάνονται από το εργοστάσιο, με συνέπεια να έχει μικρύνει ο χρόνος ζωής της υπάρχουσας υποδομής, χωρίς κανένα όφελος των δήμων του ΦΟΔΣΑ.

Ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας σχολιάζοντας την επιστολή του κ. Αντωνακόπουλος τόνισε πως δεν προτίθεται να κάνει καμία διαπραγμάτευση και πως θα πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος εξόφλησης του χρέος προτείνοντας ως λύση την ανακύκλωση υποστηρίζοντας ότι αν λειτουργήσει σωστά το όφελος μπορεί να φτάσει τα 96 ευρώ τον τόνο. Μάλιστα σημείωσε πως εάν οι Ηλείοι δε συμμορφωθούν στο κομμάτι της ανακύκλωσης θα έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις τονίζοντας πως ο φόρος ταφής θα αυξηθεί το 2023 στο 30%, το 2024 στο 40% και το 2027 στο 55%! Στην τοποθέτηση τους οι Δήμαρχοι Αρχ. Ολυμπίας Γ. Γεωργιόπουλος, Ζαχάρως Κ. Αλεξανδρόπουλος, Ανδραβίδας Κυλλήνης Γ. Λέντζας και Πηνειού Α. Μαρίνος αναφέρθηκαν επιμέρους στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και ανακύκλωση που θα πρέπει να γίνει συνείδηση των πολιτών ενώ ο αντιδήμαρχος Πύργου Γ. Αργυρόπουλος σημείωσε ότι στόχος τους είναι η αποπληρωμή του χρέους και πως ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας είχε αφήσει να εννοηθεί στη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου που είχε παραστεί πως υπάρχει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος