FOLLOW US: facebook twitter

Εκπέμπει SOS το Πανεπιστήμιο Πατρών!

Ημερομηνία: 21-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα
Ζητά από το υπουργείο Παιδείας δραστική μείωση εισακτέων και ακαδημαϊκό εξορθολογισμό

Άμεσες λύσεις για την απρόσκοπτη και υψηλών προδιαγραφών λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών ζητά από το υπουργείο Παιδείας με ανοιχτή επιστολή η Σύγκλητος του ιδρύματος. Βασικά αιτήματα είναι η δραστική μείωση των εισακτέων σε βάθος πενταετίας, ο εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών και η μεταφορά της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελ/σου εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Πελ/σου (σ.σ. εδρεύει στην Πάτρα τώρα) και η άρση της αδικίας με την οποία το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει αναλάβει σειρά δαπανών για το Πανεπιστήμιο Πελ/σου, η κάλυψη όλων των αποχωρήσεων και η διάθεση νέων θέσεων ΔΕΠ για τα νέα τμήματα και για να υπηρετηθούν νέα γνωστικά αντικείμενα  στα παλαιά τμήματα του Πανεπιστημίου, επιπλέον θέσεις διδακτικού, Διοικητικού και Τεχνικού Προσωπικού, αύξηση των θέσεων ΠΔ 407/80 και μεταπτυχιακών υποτροφιών για να υλοποιηθεί ομαλά το εκπαιδευτικό έργο, η μεταφορά θέσεων από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Παιδείας για προκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ του Ιατρικού Τμήματος και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ενδεχομένως ακόμα και με χρήση των ταμειακών διαθεσίμων, για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των προγραμμάτων σπουδών του πρώην ΤΕΙ.

Παράλληλα, η Σύγκλητος ζητά τη χρηματοδότηση για τον τακτικό προϋπολογισμό με βάση τις ανελαστικές δαπάνες και την υλοποίηση του ακαδημαϊκού έργου με ποιοτικά κριτήρια, τη διάθεση πόρων για την ωρίμανση έργων και τη χρηματοδότησή τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη κατασκευή φοιτητικών εστιών, κτιρίων τμημάτων, αμφιθεάτρων, αγορά εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού και τη χρηματοδότηση από τη νέα προγραμματική περίοδο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των Πανεπιστημίων.

Επίσης θέτει οικονομικής φύσης ζητήματα όπως η άμεση ρύθμιση του χορηγηθέντος δανείων και η κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων που κληρονόμησε από τα καταργηθέντα ΤΕΙ.

«Η Πολιτεία οφείλει να αποφασίσει τι είδους πανεπιστήμιο θέλει να είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, να μιλήσει με ειλικρίνεια στους Πολίτες και στη συνέχεια να στηρίξει σθεναρά τις αποφάσεις της. Ο χρόνος πιέζει. Η σιωπή και η απραξία θα δημιουργήσουν άλυτα προβλήματα με συνέπεια σοβαρούς κινδύνους για τη λειτουργία του ίδιου του Πανεπιστημίου Πατρών», καταλήγει η επιστολή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος