FOLLOW US: facebook twitter

Εκπέμπουν SOS οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας

Ημερομηνία: 03-08-2022 | Συντάκτης:

Το υψηλό κόστος στις ζωοτροφές και στην ενέργεια συμπιέζει το εισόδημά τους

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε πολύ δύσκολη θέση έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας το τελευταίο διάστημα,καθώς το εισόδημά τους μειώνεται διαρκώς λόγω της αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών, των λιπασμάτων των καυσίμων και της ενέργειας. Η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται, αφού δεν υπάρχει ζωοτροφή που να μην έχει πάρει την… ανηφόρα και η τιμής της να μην έχει υπερδιπλασιαστεί. Ενδεικτικάτο τριφύλλι κόστιζε 0,20€ και φέτος 0,35€, το καλαμπόκι από 0,20€ στα 0,50€ και η σόγια από 0,40€ στα 0,70€. Η βρώμη από 0,30€έχει πάει 0,60€ και το κριθάρι από 0,17€ στα 0,35€. Στα λιπάσματα, η νιτρική αμμωνία από 0,16 το 40κιλο σακί έχει πάει 0,38 ευρώ και η τιμή της θειϊκής αμμωνίας από 210 ευρώ σε 450 ευρώ ανά τόνο.

Όπως δήλωσε στην Πρωινή ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ηλείας, Κώστας Θεοδωρόπουλος, οι αγροκτηνοτροφικές μονάδες αδυνατούν να επιβιώσουν αφού οι δαπάνες υπερβαίνουν τα έσοδα εξαιτίας του υψηλού κοστολογίου.

«Με αυτές τις καιρικές συνθήκες ο κόσμος ταΐζει αφειδώς από τα αποθέματά του. Δε βγαίνει κανένας να ποτίσει εκεί που έχει φτάσει το ρεύμα. Αν δεν βρέξει λίγο, θα δυσκολευτούμε κι άλλο. Πρέπει να μπει ένα φρένο στην ακρίβεια», τόνισε και πρόσθεσε πως το κράτος πρέπει να ενισχύσει την κτηνοτροφία, διότι ο κλάδος σβήνει.

«Οι μεγάλες ηλικίες έφυγαν από το επάγγελμα. Η κτηνοτροφία σβήνει γιατί κανένας δεν ενδιαφέρεται. Μια αύξηση στη συνδεδεμένη ανά προβατίνα ζητήσαμε, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, και δεν μας την έδωσαν. Ούτε και με τις εισαγωγές το λύνουν το πρόβλημα, αφού κι αυτά έχουν ακριβύνει πλέον. Αν είχε χαραχθεί σοβαρή πολιτική στην κτηνοτροφία, θα μπορούσε να υπάρχει σοβαρό εισόδημα και να δουλεύει κόσμος στον κλάδο και να αναπτύσσεται η οικονομία. Αυτό όμως σημαίνει παροχή κινήτρων και δεν βλέπω να υπάρχει καμία σοβαρή μέριμνα από το κράτος. Οι κυβερνήσεις που πέρασαν, δεν κατάλαβαν τη σημασία της κτηνοτροφίας για την εθνική οικονομία», τόνισε.

Επιστολή απόγνωσης              

Ο πρόεδρος του Συλλόγου απανταχού Πανοπουλαίων, Λούης Μπαντούνας, τονίζει σε ανοιχτή επιστολή του προς την πολιτεία την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των αγροκτηνοτρόφων ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να παράγουν το ζωικό κεφάλαιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατροφική ασφάλεια της χώρας και για τις εξαγωγές ποιοτικώνπροϊόντων όπως είναι το γάλα και η φέτα. «Ως μέτρα στήριξης προτείνουμε την επιδότηση κατά 30% του συνόλου των τιμολογίων αγοράς ζωοτροφών, τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων σε όλο το δίκτυο εμπορίας και διακίνησης των ζωοτροφών για να αποφευχθεί η κερδοσκοπία, την επιδότηση για κάθε ζώο με 30 έως 50  ευρώ, να μειωθούν οι πολλαπλές εισφορές των αγροκτηνοτρόφων, να δοθεί στους αγροκτηνοτρόφους ένα μέρος του ΦΠΑ των 400 εκατ. ευρώ που εισπράττει το κράτος από τις πωλήσεις του γάλακτος και του κρέατος και να χορηγηθεί ενίσχυση 200 ευρώ για κάθε τόνο λιπάσματος που αγοράζει ο κτηνοτρόφος», ανέφερε ο κ. Μπαντούνας και ζήτησε από την πολιτεία να κατατάξει ψηλά στις προτεραιότητές της την ενίσχυση της αγροκτηνοτροφίας στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2021-27


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος