FOLLOW US: facebook twitter

Εκπέμπουν «SOS» για τη σταφίδα-Δυναμική κινητοποίηση από τους παραγωγούς της Ηλεία

Ημερομηνία: 20-04-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Κοινωνία, Νέα

-Δυναμική κινητοποίηση από τους παραγωγούς της Ηλείας, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να τηρήσει τη συμφωνία για την τιμή
-“Δεν υποχωρούμε μέχρι να δικαιωθούμε”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θ.Βομπίρης
-Δέσμευση από τον αντιπερ/ρχη Ηλείας, Β. Γιαννόπουλο, για συζήτηση στο περ/κό συμβούλιο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα της σταφίδας εξέφρασαν χθες με μηχανοκίνητη πορεία στον Πύργου οι αγρότες της Ηλείας, υπογραμμίζοντας τη δύσκολη οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας της κατάρρευσης της τιμής πώλησης και της κατακόρυφης εκτόξευσης του κόστους παραγωγής. Οι παραγωγοί του νομού συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί λίγο πριν από τις 11π.μ. στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο με τρακτέρ και αυτοκίνητα, απ’ όπου ξεκίνησαν την πορεία τους προς το Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, διασχίζοντας τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης υπό τη διακριτική αστυνομική συνοδεία.
Η πορεία τερματίστηκε έξω από το Διοικητήριο, στην είσοδο του οποίου απλώθηκαν πανό και εναποτέθηκε σταφίδα, προκειμένου να συμβολίσει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι σταφιδοπαραγωγοί. Λόγω της απουσίας αρμοδίων αντιπεριφερειαρχών εκείνη την ώρα στο Διοικητήριο, οι αγρότες ανέβηκαν στον 3ο όροφο για να παραδώσουν ψήφισμα και τόνισαν ότι δεν θα φύγουν αν δεν συναντήσουν είτε τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, είτε τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρο Βασιλόπουλο, με συνέπεια να υπάρξει προσωρινή ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις, δίχως όμως να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο.

Λίγο μετά τις 2μ.μ., ο κ. Γιαννόπουλος επέστρεψε από προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αμαλιάδα και συζήτησε στην είσοδο του διοικητηρίου με τους παρευρισκόμενους αγρότες την κατάσταση. Το κύριο αίτημά τους ήταν να τεθεί το ψήφισμά τους προς συζήτηση σε ερχόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να ληφθεί απόφαση που θα το στηρίξει, για να ασκηθεί πίεση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο κ. Γιαννόπουλος αποδέχτηκε το αίτημά τους, τονίζοντας ότι μόλις παραλάβει το ψήφισμά τους την ερχόμενη εβδομάδα θα το προωθήσει για να μπει στην ημερήσια διάταξη για να συζητηθεί, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στα αιτήματά τους.

«Συμμερίζομαι και κατανοώ απόλυτα το πρόβλημα αλλά δεν μπορώ να το λύσω, διότι δεν είναι στη δικαιοδοσία μου. Σε ό,τι με αφορά όμως, ως Ηλείο με ενδιαφέρει να αγκαλιάζω τα προβλήματα των συμπολιτών μου, έχω κάνει κατ’ επανάληψη παρεμβάσεις, έχω στείλει και επιστολές. Αυτό που μπορώ το κάνω. Εφόσον για σας έχει ιδιαίτερη αξία να το φέρουμε στο περιφερειακό συμβούλιο, εγώ δεσμεύομαι ότι θα το εισηγηθώ στον Περιφερειάρχη και στα υπόλοιπα μέλη της παράταξής μου», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.


«Τελειώνει η καλλιέργεια της σταφίδας»

Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι το πρόβλημα το έχει επισημάνει εδώ και οκτώ μήνες, χωρίς όμως να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Η κυβέρνηση μας υποτίμησε. Θεώρησε ότι θα μας μοιράζει καθρεφτάκια και χάντρες και θα μας έχει να περιμένουμε να βρέξει το μάννα εξ ουρανού. Εμείς όμως, όλοι οι σταφιδοπαραγωγοί σήμερα, είμαστε εδώ για να τους δείξουμε ότι είμαστε σε πρώτη φάση εδώ και θα συνεχίσουμε σκληρό αγώνα για την παραμονή μας στα χωράφια μας και η σταφίδα να συνεχίσει να είναι ένα εθνικό προϊόν, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Να τελειώσει ο εμπαιγμός με τα 0,54 ευρώ και το 1,40€ και 1,60€ που εξήγγειλαν και έμεινε στα λόγια. Εμείς θέλουμε ουσιαστική λύση στο πρόβλημα και μείωση του κόστους παραγωγής και αφορολόγητο πετρέλαιο για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Εμείς θέλουμε κατώτερη εγγυημένη τιμή, να ξέρουμε πώς πουλάμε και πώς καλλιεργούμε».


Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, σταφιδοπαραγωγός από τη Βροχίτσα

«Η σημερινή κινητοποίηση δείχνει ότι δεν πάει άλλο. Είμαστε σε απόγνωση. Μετά από αγώνες από τον Αύγουστο, συζητήσεις και συλλαλητήρια στην Αθήνα, ο υπουργός μάς υποσχέθηκε ότι θα γίνει απόσυρση και θα πληρωθούμε τουλάχιστον με 1,40€, που κι αυτή η τιμή δεν ανταποκρίνεται στα έξοδά μας. Όμως ο σημερινός υπουργός αναιρεί την απόφαση του προηγούμενου υπουργού και λέει ότι δίνει 4,7 εκατ. ευρώ. Αν το διαιρέσουμε με το στρέμα, είναι 0,12€ το κιλό. Δηλαδή πουλάμε 0,80€ και μας λένε ότι μας δίνουν 0,12€; Θα πάει στα αζήτητα έτσι η σταφίδα. Το προϊόν πρέπει να το στηρίξουμε εμείς και αυτό δείχνουμε σήμερα. Να καταλάβει ο υπουργός ότι πρέπει να επιβιώσουμε».


Χρήστος Σταυρόπουλος, σταφιδοπαραγωγός από το Σόπι

«Μας λένε ψέματα. Ο προηγούμενος υπουργός μάς είπε ότι θα την πάρουμε με 1,40€ τη σταφίδα και δυστυχώς την πουλάμε με 0,50€ και 0,70€. Όλος κόσμος είναι χρεωμένος στους γεωπόνους. Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε την καινούρια χρονιά με 0,50€. Ο υπουργός να κατανοήσει και να μας δώσει την τιμή που μας έταξε, τουλάχιστον να βγουν τα έξοδα. Μας στοιχίζει 1,70€. Μας άφησαν απλήρωτους το Πάσχα, ούτε συνδεδεμένη δεν πήραμε και μας δίνουν 0,12€ το κιλό, αυτό είναι κοροϊδία».


Δημήτρης Σταυρόπουλος, σταφιδοπαραγωγός από το Σόπι

«Η κατάσταση είναι χάλια. Με 0,70€ το κιλό πουλάμε τη σταφίδα. Μαύρο Πάσχα θα κάνουμε. Τα βλέπω δύσκολα για του χρόνου, λιπάσματα και πετρέλαια είναι στα ύψη. Με μισή καρδιά θα μπούμε του χρόνου και μπορεί να μη βγει. Η συμφωνία για 1,40€ δεν τηρήθηκε. Δεν ξέρω αν θα βγάλουμε σταφίδα του χρόνου.»


Δημήτριος Βαβίλης, σταφιδοπαραγωγός από το Σόπι

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Δεν έχουμε χρήματα ούτε για ψωμί τι Πάσχα. Πού είναι αυτά που μας έταξαν. Κυβέρνηση, υπουργοί και η αντιπολίτευση, ένα μηδενικό όλοι τους. Τίποτα δεν κάνανε. Έκανα τέσσερις τόνους και πήρα μόλις 2.800€ , τι να πρωτοπληρώσω. Θέλω μόνο 1.500 για ασφάλεια. Ένα ευρώ το κιλό έχει πάει το κόστος παραγωγής. Του χρόνου μπορεί και να κοπεί στη μέση η καλλιέργεια, πώς να μπούμε μέσα με 0.70€. Εγώ έχω τιμολόγιο με 0,40€. Κανονικά έπρεπε να πουλάμε το λιγότερο 1,70 η σταφίδα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος