FOLLOW US: facebook twitter

Εκπέμπει «SOS»  η αιμοδοσία! 

Ημερομηνία: 23-08-2022 | Συντάκτης:

Αυξημένες οι ανάγκες αλλά τεράστιες οι ελλείψεις σε αιμοδότες    

-Την ανάγκη ανανέωσης του αιμοδοτικού δυναμικού υπογραμμίζει η διευθύντρια του Σταθμού στον Πύργο, Έλσα Ζαχαριαδάκη

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης των ασθενών αντιμετωπίζει ο Σταθμός Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, καθώς οι ανάγκες είναι αυξημένες αλλά οι ελλείψεις σε μονάδες αίματος τεράστιες. Σύμφωνα με τα πρόχειρα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Πρωινή, καθημερινά απαιτούνται 18-20 μονάδες αίματος αλλά η αντίστοιχη προσφορά αίματος είναι περίπου 4-5 μονάδες, δηλαδή η αναλογία είναι περίπου ένα προς πέντε.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» η Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας, Έλσα Ζαχαριαδάκη, υπάρχει πρόβλημα στην αιμοδοσία της Ηλείας, καθώς οι ελλείψεις δεν καλύπτονται και διαρκώς επιβαρύνεται το ίδιο αιμοδοτικό δυναμικό χωρίς να ανανεώνεται.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε όλες τις ομάδες αίματος αλλά κυρίως στο (0). Ειδικά αυτή η εβδομάδα είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ανάγκες, που όμως δεν καλύπτονται από την αντίστοιχη προσφορά. Δυστυχώς έχουμε πολλά περιστατιά και πολύ λίγους αιμοδότες. Οι συγγενείς ασθενών δεν συνεισφέρουν επαρκώς, με συνέπεια να περιμένουμε από τους σταθερούς αιμοδότες που έχουμε, οι οποίοι έρχονται συνειδητοποιημένοι και βοηθάνε», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι ανάγκες για μεταγγίσεις είναι πάρα πολλές.  

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, διότι π.χ. τα ορθοπαιδικά χειρουργεία καλύπτουν εκ των υστέρων μετά από καιρό ενώ έχουν ήδη πάρει αίματα, οπότε εμείς ζοριζόμαστε για να μεταγγίσουμε. Έχουμε καρκινοπαθείς που μεταγγίζονται, χρόνιες αναιμίες, έκτακτα περιστατικά, αιμορραγίες πεπτικού, τροχαία κλπ όλα μεταγγίζονται και δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Καλούμε τηλεφωνικά αιμοδότες αλλά για κάποιο λόγο έρχονται λίγοι αυτή την περίοδο. Υπάρχει και ο κορονοϊός που παίζει ρόλο, αλλά γενικώς η Ηλεία δεν φημίζεται για την ευαισθησία της στην αιμοδοσία, οπότε είμαστε ακόμα χειρότερα», τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη ανανέωσης των αιμοδοτών για να καλυφθούν οι ανάγκες του νομού.

«Θέλουμε νέους αιμοδότες να δίνουν αίμα, όχι να κουράζουμε τους ίδιους και τους ίδιους.  Οι συνειδητοποιημένοι αιμοδότες έρχονται και μας βοηθάνε πάντα αλλά πόσο θα αντέξουν κι αυτοί. Πρέπει να έρθει και καινούριος κόσμος στην αιμοδοσία να βοηθήσει, να ανανεωθούν. Η αναλογία δεν είναι καλή τώρα, γιατί εμείς έχουμε μέσο όρο 4-5 αιμοληψίες τη μέρα και οι ανάγκες μας είναι 20 αιμοληψίες τη μέρα, άρα υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Υπολογίστε ότι μεταγγίζουμε κάθε εβδομάδα παιδιά με μεσογειακή αναιμία, από δύο φιάλες περίπου το καθένα. Είμαστε πάντα μείον», επισήμανε η κ. Ζαχαριαδάκη και απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες να προσέλθουν να δώσουν αίμα.
«Ο κόσμος μπορεί να απευθυνθεί στις αιμοδοσίες του Πύργου και της Αμαλιάδας. Υπάρχει τόσος πληθυσμός, που από μία μονάδα να έδινε ο καθένας από 18 έως 65 ετών αν μπορούσε,  δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα», σχολίασε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος