FOLLOW US: facebook twitter

Εκλογές σήμερα στην ΕΛΜΕ Ηλείας: Πλούσιος ο απολογισμός δράσης του απερχόμενου Δ.Σ.- Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση

Ημερομηνία: 18-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα
-Κλειστά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Νομού

Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην ΕΛΜΕ Ηλείας πραγματοποιούνται σήμερα από τις 9.30 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα στο χώρο του 4ου Λυκείου Πύργου. Στις αρχαιρεσίες, συμμετέχουν τέσσερις παρατάξεις και συγκεκριμένα η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, η «Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση», η «Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική ΠΑρέμβαση & Συνεργαζόμενοι» και η «Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. Ηλείας».

Νωρίτερα θα γίνει ο απολογισμός δράσης του απερχόμενου Δ.Σ. και ο οικονομικός απολογισμός ενώ η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Δ.Σ. θα ξεκινήσει στις 12.00 έως τις 7 το απόγευμα.

Το απερχόμενο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καταγράφει με δελτίο τύπου τον απολογισμό δράσης του, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, η κυβέρνηση της Ν.Δ., παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, με «βήμα ταχύ» ξεδίπλωσε την αντιλαϊκή της πολιτική. Με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ψηφιακή διακυβέρνηση, το επιτελικό κράτος, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τον «αναπτυξιακό νόμο», το φορολογικό νομοσχέδιο κ.α. Η ίδια η πείρα αποδεικνύει πως είτε με την «δίκαιη ανάπτυξη» είτε «με την ανάπτυξη για όλους» ο παρονομαστής για τους εργαζόμενους παραμένει ίδιος: μνημόνια διαρκείας, ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, φορολεηλασία, αδιοριστία, τσακισμένα δικαιώματα. Οι αντιδραστικές, ταξικές αναδιαρθρώσεις στην  εκπαίδευση συνεχίζονται.

Η κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ προετοιμάζει και εξαγγέλλει  μεταρρυθμίσεις: Η κουλτούρα της αξιολόγησης είναι στρατηγικός στόχος. Το Λύκειο εξελίσσεται σε εξεταστικό κέντρο, καθώς οι προτάσεις του ΙΕΠ (με την νέα του ηγεσία) για τις «αλλαγές στο Λύκειο» υπηρετούν ακριβώς την κατεύθυνση ενός φθηνού ευέλικτου, επιχειρηματικού σχολείου της αγοράς με τη σφραγίδα της ΕΕ, του ΣΕΒ και του ΟΟΣΑ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο εκπαιδευτικό τοπίο σήμερα δεν είναι άλλο από την αδιοριστία.  Οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, βρίσκονται καθημερινά εδώ και χρόνια αντιμέτωποι με τις ανατροπές των εργασιακών τους δικαιωμάτων, τη στιγμή που σε όλες τις βαθμίδες του δημόσιου σχολείου υπάρχουν τουλάχιστον 35.000 κενά στη γενική και ειδική αγωγή.

Στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων, της κινητικότητας και του εξορθολογισμού, για λογαριασμό των πρωτογενών πλεονασμάτων, κάθε χρόνο χιλιάδες αναπληρωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης- ανεργίας. Όλα τα μέτρα μέχρι τώρα δημιουργούν αυξημένα τεχνητά πλεονάσματα εκπαιδευτικών, με στόχο την περικοπή θέσεων εργασίας και την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων των μονίμων και αναπληρωτών, που τρέχουν από σχολείο σε σχολείο για να καλύψουν το ωράριο τους.

Απολογισμός δράσης

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνδικαλιστικής χρονιάς προσπαθήσαμε να φωτίσουμε το γεγονός ότι οι σχεδιασμοί για την παιδεία  που υπηρέτησαν και υπηρετούν οι κυβερνήσεις έχουν ονοματεπώνυμο  είναι οι βασικές επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΟΟΣΑ και ΣΕΒ.

Πρωτοστατήσαμε στην οργάνωση των μεγάλων κινητοποιήσεων με θέμα την απόσυρση του νομοσχεδίου-προσοντολογίου διεκδικώντας μαζικούς και μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών.

Ήταν πρωτοφανής η συμμετοχή των συναδέλφων από την Ηλεία (κυρίως αναπληρωτών) στα συλλαλητήρια της Αθήνας και στις τρεις κινητοποιήσεις 11,14 και 17 Ιανουαρίου 2019. Στις ανακοινώσεις αλλά και στις ομιλίες μας στα μεγάλα συλλαλητήρια της Αθήνας καταγγείλαμε την στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ.  ΟΛΜΕ και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό για  τις μεθοδεύσεις υπονόμευσης των  αγώνων.

Αποκαλύψαμε έγκαιρα και αντιπαλέψαμε τα σχέδια εμπέδωσης της κουλτούρας αξιολόγησης που προωθούσε η κυβέρνηση, διατυπώσαμε την ξεκάθαρη θέση για ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης.

Αναδείξαμε όλα τα αιτήματα του κλάδου οικονομικά, εργασιακά, θεσμικά συμμετέχοντας σε όλες τις απεργίες στάσεις εργασίας παραστάσεις διαμαρτυρίας ή συλλαλητήρια που έγιναν σε αυτό το διάστημα, παράλληλα ενημερώναμε τους συναδέλφους και την κοινωνία  με ανακοινώσεις ομιλίες και συνεντεύξεις τύπου.

Αντιδράσαμε έγκαιρα στο νέο σύστημα καθορισμού των ολιγομελών τμημάτων (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ.

Ασκήσαμε μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση στο θέμα της στελέχωσης  των Γυμνασίων, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Ειδικών Σχολείων.

Προβάλαμε την έλλειψη χρηματοδότησης των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Προωθήσαμε τη συνεργασία και είχαμε κοινές δράσεις με τα Πρωτοβάθμια σωματεία πχ. Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα.

Προσπαθήσαμε να κάνουμε πράξη την συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων και τους συλλόγους γονέων. Ενημερώσαμε γονείς και μαθητές για  το «νέο Λύκειο» με δύο συγκεντρώσεις σε Πύργο και Αμαλιάδα. Ταυτόχρονα προωθήσαμε τη συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων με παρεμβάσεις σε ειδικά θέματα σε πάρα πολλές σχολικές μονάδες πχ. ΕΠΑΛ, σεισμοί στους Δήμους Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, πρόταση της διοίκησης για υποβάθμιση σχολικών μονάδων, κτιριακά προβλήματα κλπ.

Έγινε με επιτυχία παρέμβαση στο θέμα της χωροταξικής κατανομής των μαθητών στα Γυμνάσια και Λύκεια του Πύργου και  Αμαλιάδας.

Έγιναν συσκέψεις με συναδέλφους αναπληρωτές τον Ιανουάριο το Μάρτιο και τον Οκτώβριο.

Καταγγείλαμε τη στάση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα θέματα των ολιγομελών τμημάτων, μετεγγραφών και τη λειτουργία του ΠΥΣΔΕ.

Συμπαρασταθήκαμε στους αγώνες άλλων κοινωνικών ομάδων.

Εκδώσαμε ανακοινώσεις για επίκαιρα θέματα όπως η αμυντική συμφωνία Ελλάδας ΗΠΑ η εξόρυξη υδρογονανθράκων κλπ.

Εκδώσαμε ψηφίσματα συμπαράστασης σε συναδέλφους καθώς και για διάφορα θέματα της επικαιρότητας.

Συμβάλλαμε στην πρωτοβουλία αλληλεγγύης του συλλόγου διδασκόντων του 3ου Γυμνασίου Πύργου για την συνάδελφο  Νικολία Μωραΐτη.

Διοργανώσαμε στην πόλη του Πύργου στην κεντρική εκδήλωση για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου με συμμετοχή του  Ειδικού Γυμνασίου Λυκείου Πύργου.

Στον πολιτιστικό τομέα συνεχίστηκαν οι κινηματογραφικές βραδιές καθώς και η πολύπλευρη στήριξη στο φεστιβάλ κινηματογράφου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος