FOLLOW US: facebook twitter

Εκλογές 2019: Πώς ψηφίζουμε – Πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερομηνία: 25-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β). Στο Α ψηφίζουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Περιφέρεια και στο Β για τον Δήμο και την Κοινότητα.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να μάθετε πού ψηφίζετε χωρίς παρανοήσεις, είναι να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις». Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις  7.00 το απόγευμα.

Πώς ψηφίζετε σε κάθε εκλογική διαδικασία 

Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

-Στους δήµους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια, αυτό αφορά και την Ηλεία,  μπορείτε να βάλετε μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης. Αν, παρόλ’ αυτά, βάλετε περισσότερους από τρεις σταυρούς, το ψηφοδέλτιο εξακολουθεί να θεωρείται έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασµού, χωρίς να λαµβάνεται όµως υπόψη κανένας σταυρός προτίµησης. 

Στις Ευρωεκλογές

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα. Οι εκλογείς θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές, το 2019, όπως και στις εκλογές του 2014.

Με πληροφορίες από το ethnos.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος