FOLLOW US: facebook twitter

Εκλογές 2019: Οι αναποφάσιστοι κρίνουν την μάχη

Ημερομηνία: 13-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

To κλειδί των επερχόµενων εκλογικών αναµετρήσεων το κρατούν οι αναποφάσιστοι. Οι αποφάσεις που θα πάρει αυτό το τµήµα των πολιτών, ίσως και µερικέςηµέρες πριν από τις κάλπες της 26ης Μαΐου, είναι αυτές που θα καθορίσουν το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών και θα προσδιορίσουν σε σηµαντικόβαθµό την έκβαση των βουλευτικών.

Η στάθµη αυτής της εκλογικής δεξαµενής, παρότι βρισκόµαστε µόλις δύο εβδοµάδες πριν από τις εκλογικές αναµετρήσεις της 26ης Μαΐου, βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, σε ορισµένες µάλιστα έρευνες ακουµπά το 20%, καθιστώντας έτσι παρακινδυνευµένη κάθε εκτίµηση του αποτελέσµατος. Τα ποσοστά των αναποφάσιστων µάλιστα δεν δείχνουν να µειώνονται, παρά το γεγονός ότι η πόλωση φτάνει στα άκρα, όπως φάνηκε και στην αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνηςστη Βουλή.

Το στοίχηµα του προσεταιρισµού των αναποφάσιστων έχει κομβική σημασία πόσο µάλλον που το ποσοστό των πολιτών που εκφράζουν απογοήτευση, επιλέγοντας το λευκό και την αποχή, ή που δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει προς τα πού θα «κλίνουν» εκτινάσσεται στο 34%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, ότι το µεγαλύτερο ποσοστό αναποφάσιστων είναι πάνω από 45 ετών, ενώ υπάρχει και ελαφρύ προβάδισμα του γυναικείου φύλου.

Τα κριτήρια της ψήφου

Τα κριτήρια της ψήφου της συγκεκριμένης εκλογικής «δεξαμενής» δεν είναι εύκολο να διερευνηθούν, έχουν ωστόσο ιχνηλατηθεί από παλαιότερη έρευνα.

Συγκεκριµένα στη δηµοσκόπηση της Κάππα Research που έγινε τον ∆εκέµβρη του 2018 µε το ποσοστό των αναποφάσιστων να βρίσκεται στο 21,1%, αναλύεται µε διεξοδικό τρόπο η προσέγγιση των «αναποφάσιστων» απέναντι στα δύο κόµµατα που διεκδικούν την πρωτιά στις εκλογές, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δηµοκρατία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 61% των αναποφάσιστων που ρωτήθηκαν γιατί δεν θα ψηφίσουν τη Νέα ∆ηµοκρατία απάντησαν ότι θα είναι αρνητικοί γιατί «αποτελεί µέρος του παλιού πολιτικού συστήµατος». ∆ηλαδή για ένα σηµαντικό κοµµάτι αυτών των ψηφοφόρων «µετράει» η εµπλοκή της Νέας ∆ηµοκρατίας στην πολιτική των µνηµονίων, ενώ η στάση τους σαφώς επηρεάζεται και από τα ζητήµατα που έχουν αναδειχθεί και αφορούν φαινόµενα διασπάθισης δηµόσιου χρήµατος, όπως το σκάνδαλο της Novartis, τα δάνεια Ν∆ – ΠΑΣΟΚ και άλλα.

Στην αντίστοιχη ερώτηση σχετικά µε τον ΣΥΡΙΖΑ, το 50% των αναποφάσιστων δήλωσε ότι δεν θα τον επιλέξει γιατί «δεν τήρησε τις προεκλογικές του δεσµεύσεις», εύρηµα που επαληθεύει την εκτίµηση ότι σηµαντικό µέρος των αναποφάσιστων ανήκουν στην πολιτική σφαίρα επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ρόλος του ηγέτη

Ειδικά για τη Νέα ∆ηµοκρατία είναι υψηλό το ποσοστό (37%) των αναποφάσιστων που δεν θα την επιλέξει γιατί «δεν µε εµπνέει η ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη». Αντίστοιχα στους αναποφάσιστους που δεν θα διαλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό που δηλώνει πως «δεν µε εµπνέει η ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα» είναι αισθητά µικρότερο (21%). Όλα τα παραπάνω ποιοτικά στοιχεία ενισχύουν την πεποίθηση ότι το µεγαλύτερο µέρος των αναποφάσιστων έχουν υπάρξει έστω µία φορά ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που αποσυσπειρώθηκαν, επειδή οι προσδοκίες που έτρεφαν διαψεύσθηκαν. Η αποκόλλησή τους από τη ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου αποτελεί το µεγαλύτερο στοίχημά για την κυβέρνηση, αφού από την τελική εκλογική συµπεριφορά αυτών των ακροατηρίων θα κριθεί και το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος