FOLLOW US: facebook twitter

Έκλεισαν τα τελευταία τεχνικά θέματα για την πρώτη κατοικία

Ημερομηνία: 22-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Νομοθετική πρωτοβουλία αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την προώθηση του σχεδίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, μετά από τη συμφωνία που επετεύχθει στη σύσκεψη με εκπροσώπους των τραπεζών και εκπροσώπους των θεσμών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έκλεισαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως έχριζαν διευκρινίσεων, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Προσθέτουν, ακόμη,  ότι στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νόμος – προστασία θα έχει ισχύ έναν χρόνο, ενώ για τις ευπαθείς ομάδες (άνεργοι, άρρωστοι κλπ) θα έχει ισχύ τρία χρόνια.

Σημειώνεται ότι με βάση τη συμφωνία της περασμένης Πέμπτης το ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας μέχρι το οποίο θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία ανέρχεται σε 250.000 ευρώ, ενώ το ύψος του δανεισμού προσδιορίζεται σε 130.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι: 12.500 για ένα άτομο, 21.000 για ζευγάρι, 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που θα ρυθμίζονται μέσω της πλατφόρμας, προβλέπεται επιμήκυνση δανείου έως και 25 έτη αναλόγως της ηλικίας του δανειολήπτη. Σε κάθε περίπτωση, στη λήξη του δανείου η ηλικία του δανειολήπτη δεν μπορεί να ξεπερνάει το 80ό έτος.

Το ύψος του επιτοκίου καθορίζεται στο 2%+ euribor 3μήνου.

Επίσης συμφωνήθηκε «κούρεμα» του υπολοίπου του δανείου όταν η αξία του υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Μένει να διευκρινιστεί πότε θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα που θα επεξεργάζεται τα αιτήματα των «κόκκινων» δανειοληπτών, ώστε να διαπιστώνεται ποιοι είναι επιλέξιμοι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος