FOLLOW US: facebook twitter

Εκκενώθηκαν οικισμοί και μονές λόγω πύρινης λαίλαπας στην Κορινθία

Ημερομηνία: 20-05-2021 | Συντάκτης:

«Μάχη» με τις φλόγες αλλά και με το χρόνο -γιατί έρχεται ενίσχυση των ανέμων- δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις λόγω του πύρινου μετώπου που κατευθύνθηκε στα Γεράνεια όρη. Απομακρύνθηκαν κάτοικοι από έξι οικισμούς. Καπνός μέχρι την Αττική

Οικισμοί και μονές εκκενώθηκαν μετά το ξέσπασμα μεγάλης πυρκαγιάς χθες βράδυ σε δασική έκταση, στην περιοχή Σχίνο Λουτρακίου, με αποτέλεσμα να καταστραφεί μεγάλη έκταση πυκνού δάσους, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές σε τουλάχιστον τρία σπίτια.

«Έως αυτήν την ώρα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για ζημιές σε κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοχικές και δεν κατοικούνται αυτή την περίοδο» δήλωσε σχετικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής. Υπάρχουν επίσης αναφορές για ζημιές σε αποθήκες και καλύβια.

EUROKINISSI/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αρχικά απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι από τους οικισμούς Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαρδακιές και Μαυρολίμνη, και σήμερα το πρωί εκκενώθηκαν, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Μάζι  και Παρασκευά, όπως επίσης οι μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού και Αγίας Παρασκευής.

Στη συνέχεια απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα και οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση είχε γίνει δύσκολη, κυρίως λόγω του καπνού.

EUROKINISSI/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και συνεχίζουν να προσπαθούν να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα, που λόγω των δυτικών αέρηδων κατευθύνθηκε στα Γεράνεια Όρη, ενώ αναμένεται ενίσχυση των ανέμων. Δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αλλά πολλές εστίες σε μεγάλη περίμετρο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις τη νύχτα, γιατί στην περιοχή που απ’ όπου ξεκίνησε είχε πολύ πυκνή βλάστηση, έπνεαν δυτικοί άνεμοι 4-5 μποφόρ με ριπές έξι μποφόρ δημιουργώντας μια τεράστια πύρινη περίμετρο, ενώ δεν υπάρχει οδικό δίκτυο για να κινούνται τα οχήματα, εκτός από έναν δρόμο που οδηγεί από τον Σχίνο προς Αλεποχώρι.

«Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά. Πολλά σημεία είναι δύσβατα και δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά πυροσβεστικά οχήματα. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουμε το μέτωπο της φωτιάς και να την οριοθετήσουμε. Τις προσπάθειές μας δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι. Σημειώστε, ότι αργά το βράδυ έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ» υποστήριξε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που βρίσκεται στο σημείο.

Όμως, πρόσθεσε ότι πλέον η πυρκαγιά παρουσιάζει «καλύτερη εικόνα παρουσιάζει. Το βασικότερο είναι ότι δεν έχει κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή», τόνισε.

EUROKINISSI/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Καπνός και στάχτες έφτασαν μέχρι σε περιοχές της Αττικής, κυρίως στα δυτικά και νότια προάστια, λόγω των ανέμων.

Στο μέτωπο επιχειρούν από ξηράς 182 πυροσβέστες, με επτά πεζοπόρα τμήματα και εθελοντές, με 62 οχήματα, το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα και τη συνδρομή υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Mε το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν εναέριες ρίψεις νερού από 8 καναντέρ, 9 πετζετέλ, ενώ 2 ελικόπτερα συντονίζουν την επιχείρηση. Πλέον συμμετέχουν 17 αεροσκάφη.

Τέλος, η αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή. Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, από το 21ο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος