
Λόγω της επανεκκίνησης του μεγάλου έργου Ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της Π.Β.Α
- Όλα τα βιβλία, εκθέματα και λοιπός εξοπλισμός της Π.Β.Α όπως και του Λαογραφικού Μουσείου μεταφέρονται στο χώρο του πρώην ΤΕΙ Γεωπονίας
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Την μεταφορά όλων των εκθεμάτων, βιβλίων, αρχείων, γραφείων και του λοιπού εξοπλισμού από το κτίριο της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας, λόγω επανεκκίνησης των έργων Ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου, αποφάσισε η Δημοτική Επιτροπή Δήμου Ήλιδας για να εκκενωθεί ο χώρος προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες. Το εμβληματικό -από ιστορικής αλλά και αρχιτεκτονικής άποψης- κτίριο της Παπαχριστοπούλειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας, που μετρά περισσότερα από πενήντα χρόνια ιστορίας, ανακαινίζεται πλέον ριζικά καθώς θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις, ώστε να πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, ενώ η ενεργειακή αναβάθμιση του θα συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα έργα στο εν λόγω ακίνητο που έχουν περάσει από… σαράντα κύματα, πραγματοποιούνται από τον ανάδοχο εργολάβο, μετά την επίλυση των σχετικών ζητημάτων χρηματοδότησης μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Να σημειώσουμε ότι το Σωματείο Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας είχε αναστείλει με απόφασή του την λειτουργία και τις δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης από τα τέλη του 2024, καθώς το κτίριο είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από τις ισχυρές βροχοπτώσεις εκείνης της περιόδου, περιμένοντας την έναρξη των εργασιών με το φόβο μάλιστα να καταστραφούν βιβλία και σημαντικά ντοκουμέντα και αρχεία.

Η ώρα λοιπόν για την προσωρινή μεταφορά και φύλαξή τους έφτασε και σύμφωνα με την απόφαση της Δ.Ε δήμου Ήλιδας την όλη μετακόμιση θα αναλάβει ο ανάδοχος του έργου της Ενεργειακής αναβάθμισης της ΠΒΑ και την δαπάνη ο δήμος Ήλιδας. Η άμεση απομάκρυνση των βιβλίων και του σχετικού εξοπλισμού της Βιβλιοθήκης όπως και όλων των εκθεμάτων του Λαογραφικού Μουσείου Αμαλιάδας θα γίνει με απόλυτη ασφάλεια.
Ειδικότερα ενόψει της εκκένωσης του κτιρίου, κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση απομάκρυνση:
• Των εκθεμάτων του Λαογραφικού Μουσείου Αμαλιάδας (που στεγάζεται στο ημιυπόγειο του κτιρίου)
• Των βιβλίων και βιβλιοθηκών από τον Α’ όροφο
• Του συνόλου των γραφείων, του αρχείου και του λοιπού εξοπλισμού από όλους τους ορόφους του ακινήτου.
Στο πρώην ΤΕΙ ο χώρος φύλαξής τους
Όλα τα παραπάνω (εκθέματα, βιβλία, αρχεία, γραφεία και λοιπός εξοπλισμός) θα μετακινηθούν προσωρινά και θα αποθηκευτούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο φύλαξης, στο κτίριο του πρώην Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αμαλιάδα, το οποίο πλέον ανήκει στον Δήμο Ήλιδας. Εκεί θα πραγματοποιηθεί η ασφαλής ταξινόμηση και διαχείρισή τους, έως την επανεγκατάστασή τους μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του κτιρίου της Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας.
Ευελπιστούμε ότι σύντομα, θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει ξανά σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, όλον το πνευματικό πλούτο του δήμου Ήλιδας και θα μπορεί να αποτελέσει ξανά μια κυψέλη των γραμμάτων, της γνώσης και της πνευματικής ζωής της Αμαλιάδας και της ευρύτερης περιοχής