Παραμένει το όριο για το τρυγόνι, ποια είδη είναι υπό εξέταση

Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές εκδόθηκε η φετινή ρυθμιστική θήρας για την περιοχή του δασαρχείου Πύργου. Η διάρκεια του κυνηγετικού έτους ξεκινά στις 20 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου του 2027.

Η θήρα των αποδημητικών πτηνών (όπως το τρυγόνι κ.ά.) επιτρέπεται κατά το διάστημα από 20.08.2026 έως και 14.09.2026 αποκλειστικά και μόνο εντός των καθορισμένων ζωνών διάβασης, όπως έχουν καθοριστεί από αποφάσεις του Υπουργείου Γεωργίας. Από τις 15.09.2026 έως και την καταληκτική ημερομηνία που ορίζεται στον Πίνακα Θηρεύσιμων Ειδών, το κυνήγι επιτρέπεται καθημερινά σε όλες τις περιοχές όπου η άσκηση θήρας δεν τελεί υπό γενικό καθεστώς απαγόρευσης.

Για το Τρυγόνι καθορίζεται συνολικά, ετήσιο εθνικό όριο κάρπωσης 36.000 άτομα. Μετά τη συμπλήρωση του καθοριζόμενου ανωτέρω ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, παύει αυτόματα η θήρα του είδους. Η παρακολούθηση της κάρπωσης τόσο της ημερησίας, όσο και της συνολικής μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτερου ορίου, γίνεται μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που έχει προμηθευτεί με μέριμνά της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Κ.Σ.Ε).

Για τα είδη Σιταρήθρα, Ορτύκι, Κοκκινότσιχλα, Ψαρόνι, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι, Σουβλόπαπια, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Φαλαρίδα, Μπεκατσίνι, και Καλημάνα που η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά το καθεστώς διατήρησής τους, θεσπίζεται η υποχρεωτική δήλωση της κάρπωσής τους ανά κυνηγό και έξοδο, μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που έχει προμηθευτεί με μέριμνά της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΚΣΕ), ομοίως με τη διαδικασία που προβλέπεται ανωτέρω για το τρυγόνι, χωρίς εθνικό όριο κάρπωσης.

Η εφαρμογή της υποχρεωτικής καταγραφής της κάρπωσης των 14 αυτών ειδών, θα διανεμηθεί στους κυνηγούς κατά την έκδοση της ετήσιας άδειας θήρας με τη διαδικασία που προβλέπεται ανωτέρω για το τρυγόνι.

Επιτρέπεται το κυνήγι αγριόχοιρου (Sus scrofa) σε ομάδες μέχρι δέκα (10) κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο και μόνο κάθε Τετάρτη – Σάββατο – Κυριακή από 20.08.2026 έως 14.09.2026 μόνο στις ζώνες διάβασης πουλιών όπως έχουν καθοριστεί από αποφάσεις του Υπουργείου Γεωργίας και από 15.09.2026 έως 28.02.2027 παντού όπου επιτρέπεται το κυνήγι.

Οι κυνηγοί που ασκούν θήρα στις περιοχές που είχαν χαρακτηρισθεί ως ζώνες διάβασης των αποδημητικών πουλιών με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας, οφείλουν να ενημερώνουν απαρέγκλιτα τις αρμόδιες τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στην περίπτωση κατά την οποία ανευρεθεί νεκρός αγριόχοιρος για περαιτέρω ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών.

Επιτρέπεται το κυνήγι του λαγού από 15.09.2026 έως 10.01.2027 μόνο κάθε Τετάρτη – Σάββατο –Κυριακή (1 λαγό/ημέρα/κυνηγό). Περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου, από 15.09.2026 μέχρι και τις 28.02.2027 σε τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του Λαγού (Lepus europaeus) και του Αγριόχοιρου (Sus scrofa).

Ο ανωτέρω περιορισμός της χρήσης σκύλων δίωξης δεν ισχύει κατά τη θήρα αγριόχοιρων εντός των Ζωνών Διάβασης από τις 20.08.2026 έως 14.09.2026 τις ημέρες Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή καθώς και στη δράση των συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων που συγκροτούνται από τις περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες στα πλαίσια του άρθρου 259 του Δασικού Κώδικα και των ομάδων κυνηγών που δραστηριοποιούνται.

Επιτρέπεται το κυνήγι της Αλεπούς (Vulpes vulpes) και του Πετροκούναβου (Martes foina) από 15.09.2026 μέχρι 20.01.2027 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21.01.2027 μέχρι 28.02.2027 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι.

Ποιες απαγορεύσεις ισχύουν

Απαγορεύεται το κυνήγι στο καταφύγιο άγριας ζωής Ερυμάνθου (Λαμπείας-Κούμανι), σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων μέτρων από τις ακτές, στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επίσης απαγορεύεται η θήρα σε πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά ή οικισμούς και σε ακτίνα 250 μέτρων από την τελευταία κατοικία τους και σε ακτίνα 100 μέτρων από μεμονωμένες οικίες, της μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.

Χωρίς την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, νομέα ή μισθωτή σε: α. Αμπελώνες, από την έναρξη της περιόδου της θήρας μέχρι τη λήξη του τρυγητού β. Αθέριστους λειμώνες γ. Καλλιεργούμενες εκτάσεις και στους οπωρώνες, εφόσον η άσκηση της θήρας μέσα σε αυτά βλάπτει τη καλλιέργεια και σε περιφραγμένες εκτάσεις, στις καμένες εκτάσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν δασικές απαγορευτικές διατάξεις κυνηγίου. Για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στην παρούσα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2,3 και 4 της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ. 1.9. Την αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.

Απαγορεύεται η εκτέλεση οποιασδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις εντός απόστασης 100 μέτρων από υγρότοπους: α. Πυροβολισμοί με σκάγια που περιέχουν μόλυβδο (εκφρασμένο ως μέταλλο) σε συγκέντρωση ίση ή μεγαλύτερη του 1% κατά βάρος και β. μεταφορά τέτοιων σκαγιών κατά τη διάρκεια ή στο πλαίσιο βολών πυροβόλου όπλου σε υγρότοπους (κανονισμός 2021/57)

Απαγορεύονται οι πυροβολισμοί επί του επίσημου εθνικού και πρωτεύοντος επαρχιακού οδικού δικτύου και σε ζώνες που ορίζονται από απόσταση 50 μέτρων εκατέρωθέν τους.

Σε περιοχές που λειτουργούν μόνιμα κατασκηνώσεις και κατά την περίοδο λειτουργίας τους, σε απόσταση μέχρι 250 μέτρων από την εξωτερική περίφραξη αυτών. Εκτός των ανωτέρω περιορισμών και απαγορεύσεων ισχύουν και οι υπόλοιπες διατάξεις περί θήρας της Δασικής Νομοθεσίας.

Κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.

Οι νέοι κυνηγοί θα δίνουν εξετάσεις στο Δασαρχείο Πύργου, κάθε 1η και 16η εκάστοτε μήνα και ώρα 09:00 – 10:00 π.μ. Σε περίπτωση που είναι Σαββατοκύριακο ή αργία οι εξετάσεις θα γίνονται την επόμενη εργάσιμη.