FOLLOW US: facebook twitter

Εκδήλωση υψηλού συμβολισμού για το βιβλίο στη Ζαχάρω

Ημερομηνία: 21-04-2023 | Συντάκτης:

Με αποτίμηση φόρου τιμής στην Μυρσίνη Ζορμπά, ιδρύτρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου- ΕΚΕΒΙ, ξεκίνησε συμβολική εκδήλωση το μεσημέρι στον Δήμο Ζαχάρως, ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύση Καλαματιανού να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου), με την προσφορά πλέον των τριάντα αντιτύπων του προ δεκαπενταετίας βιβλίου του Πάνου Τριγάζη με τίτλο «Ογδόντα Ώρες σε Πύρινο Κλοιό – Οδοιπορικό στις Φλόγες της Ηλείας».

Ο Διονύσης Καλαματιανός και ο Πάνος Τριγάζης, καθώς και ο ταμίας του Συλλόγου Ολυμπίων Τάκης Κάππος, έτυχαν θερμής υποδοχής από τον δήμαρχο Ζαχάρως Κώστα Αλεξανδρόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι «όσοι ψηφιακοί μετασχηματισμοί και αν γίνουν, ο γραπτός λόγος, ιδιαίτερα μέσω των λογοτεχνικών κειμένων, θα παραμείνει αναντικατάστατος», προσθέτοντας ότι ο Δήμος Ζαχάρως ετοιμάζει νέα δημοτική βιβλιοθήκη.

Επίσης, άσκησε αυστηρή κριτική στο γεγονός ότι η προικισμένη από την φύση και την ιστορία περιφερειακή ενότητα Ηλείας δεν έτυχε της απαιτούμενης αρωγής από τις κεντρικές κυβερνήσεις, με συνέπεια ούτε τα περιβόητα σχέδια ανασυγκρότησης μετά την πύρινη λαίλαπα του 2007 να υλοποιηθούν. Υπενθύμισε ο κ. Δήμαρχος ότι μετά το 2007, ο πληθυσμός της Ηλείας μειώθηκε κατά 40%.

Από την πλευρά του, ο κ. Διονύσης Καλαματιανός αναφέρθηκε στη σημασία παραγωγής και διακίνησης των βιβλίων με συμφέροντες όρους, αποτελεί δε βασικό συστατικό μιας σύγχρονης πολιτιστικής πολιτικής, πολύ περισσότερο που γίνεται λόγος και για την αξία της «πολιτιστικής διπλωματίας» για την χώρα μας. τόνισε ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια, το 2018, είχε αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία από την Μυρσίνη Ζορμπά για την επανίδρυση του ΕΚΕΒΙ, προσπάθεια που εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τέλος, ο και συγγραφέας Πάνος Τριγάζης χαρακτήρισε ξεχωριστή τιμή την προσφορά αντιτύπων του συγκεκριμένου βιβλίου στις βιβλιοθήκες και τα σχολεία του Δήμου Ζαχάρως, ζητώντας σημαντικό κονδύλι από το Σχέδιο Ανάκαμψης να διατεθεί για μια νέα πολιτική βιβλίου. Επίσης υπενθύμισε ότι το υπόλοιπο του Ταμείου Μολυβιάτη, 114 εκατομμύρια ευρώ που «φαγώθηκε» από το πρώτο μνημόνιο το 2010, παραμένει απαιτητό και εφόσον διατεθεί για την Ηλεία, μπορεί να στηρίξει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης, με κέντρο τον άνθρωπο και σεβασμό στη φύση.

Στη συνάντηση παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Παιδείας Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής Δήμητρα Σκαλτσά, οι αντιδήμαρχοι, Νικολία Λαμπροπούλου και Φώτης Αλεξανδρόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Μπαλαδήμας.

Ζαχάρω, 21 Απριλίου 2023


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος