FOLLOW US: facebook twitter

Εκδήλωση ιστορικής μνήμης και τιμής για τα 201 χρόνια από τη Ναυμαχία του Κατακόλου

Ημερομηνία: 06-08-2022 | Συντάκτης:

  • Παν. Αντωνακόπουλος: Τιμούμε την ιστορία μας, τιμούμε τους αγωνιστές και τους ήρωες

Για την εκδήλωση ιστορικής μνήμης και τιμής που πραγματοποιείται την Κυριακή 7/8 και ώρα 20.00 στο λιμάνι Κατακόλου από τον Δήμο Πύργου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατακόλου «Φάρος», στο πλαίσιο εορτασμού της συμπλήρωσης των 201 χρόνων από τη Ναυμαχία του Κατακόλου, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, κι επίσης, η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου κι ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Πύργου-ιστορικός Θεόδωρος Λάμπρος.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος: «Συμπληρώνονται 201 χρόνια από ένα γεγονός με τη δική του αξία και συμβολή στη διεξαγωγή και την έκβαση του αγώνα. Τιμούμε την ιστορία μας, τιμούμε τους αγωνιστές και τους ήρωες με συναισθήματα ευγνωμοσύνης. Το γεγονός αυτό θα τιμηθεί με όλη τη μεγαλοπρέπεια και τη λαμπρότητα που επιβάλουν οι ιστορικές συνθήκες, με κάθε επίσημη τυπικότητα όπου έχουν εκδοθεί και αντίστοιχες αποφάσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παρουσία ενστόλων, τιμητικών αγημάτων, καθώς και της τμήματος της στρατιωτικής μπάντας του Στρατού Ξηράς. Κινήσεις που γίνονται μέσα από τον Δήμο που είναι κορυφαίος θεσμός λαϊκής εκπροσώπησης και λαϊκής νομιμοποίησης σε κάθε αντιστοιχία δημοτικής αρχής και γεωγραφικής περιοχής, μαζί με Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, με τη συμμετοχή πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων του Δήμου, όπως ο «Φάρος» Κατακόλου, μέσα από την οργανωτική επιτροπή που δημιουργήθηκε γι’ αυτή την εκδήλωση και μετέχουν όσοι εξέφρασαν σχετικό ενδιαφέρον. Κι έχουν προγραμματιστεί όλες οι συνθήκες που δημιουργούν το πρέπον κύρος, με ανάλογη αισθητική της εκδήλωσης που αρμόζει στο γεγονός».

Η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου επισήμανε ότι με την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής εορτάζεται πλέον με την επισημότητα που αρμόζει η εκδήλωση μνήμης τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή που στάθηκε εφαλτήριο της εξέλιξης της ελληνικής Επάναστασης. Ανδρεία-Αποφασιστικότητα-Τόλμη, ήταν το τρίπτυχο των πρωταγωνιστών της Ναυμαχίας του Κατακόλου».

Ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Πύργου-ιστορικός Θεόδωρος Λάμπρος ανέφερε ότι ο Δήμος Πύργου, διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την εκδήλωση μνήμης για τα 201 χρόνια από τη Ναυμαχία του Κατακόλου τονίζοντας πως είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης στην Ηλεία.

–  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Λιμάνι Κατακόλου (έμπροσθεν καταστημάτων αναψυχής). Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, κι επίσης, η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου, ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Πύργου-ιστορικός Θεόδωρος Λάμπρος και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατακόλου Ελένη Τερζοπούλου. Για το ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα στην περιοχή το 1821 θα μιλήσει ο φιλόλογος-ερευνητής Γιώργος Κουρκούτας.

*  Στην εκδήλωση αυτή, σε άμεση συνεργασία του Δήμου και του Δ.Λ.Τ.Π. με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατακόλου «Φάρος», συμμετέχουν ενεργά με δράσεις, ο Λαογραφικός Σύλλογος «Ηλείων ΕΣΘΗΤΑ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαιώνα, ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» και ο Πολιτιστικός-Λαογραφικός Σύλλογος «Η Ωλένη».

* Συμμετέχει τμήμα της στρατιωτικής μπάντας του Στρατού ξηράς.

* Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα παρελάσουν ντυμένοι με παραδοσιακές στολές,

* Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με την εντυπωσιακή αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Κατακόλου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος