FOLLOW US: facebook twitter

Εκδηλώσεις στο Επιτάλιο το Σαβ/κο: Τιμούν την επέτειο των 201 χρόνων από την Μάχη της Αγουλινίτσας

Ημερομηνία: 06-05-2022 | Συντάκτης:

Διήμερες εκδηλώσεις στο Επιτάλιο το Σαββατοκύριακο από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας , τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Επί της Αλός” με την συνδρομή και άλλων συλλόγων της περιοχής


201 χρόνια μετά τη μάχη της Αγουλινίτσας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Επιταλίου «Επί της Αλός» και με τη συνδρομή του συμβουλίου της Κοινότητας Επιταλίου, του Συλλόγου Γυναικών Βώλακος, του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Επιταλίου και του Αθλητικού Ομίλου «ΑΛΦΕΙΟΣ» Επιταλίου, συνδιοργανώνουν διήμερες επετειακές εκδηλώσεις αύριο Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μαΐου, στο Επιτάλιο.
Στις εκδηλώσεις αυτές, για πρώτη φορά, θα συμμετάσχουν και δύο (2) αναβιωτικοί Σύλλογοι, ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ», και ο Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, με τριακονταετή παρουσία και προσφορά στη διατήρηση, προβολή και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιόδου της ελληνικής Επανάστασης. Επίσης, στις εκδηλώσεις, θα λάβουν μέρος το Λύκειο των Ελληνίδων (παράρτημα Πύργου), καθώς και ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ».


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων


ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΪΟΥ 2022

19:00 Παρουσίαση αυθεντικών αρμάτων και παραδοσιακής φορεσιάς του 1821 από τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακού Οπλισμού Πατρών στην κεντρική πλατεία της Δ. Κ. Επιταλίου.
20:30 Λαμπαδηφορία μαθητών, αναβιωτών και λοιπών παραδοσιακών τμημάτων από το Κτήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Επιταλίου «Επί της αλός», προς το μνημείο της μάχης.
21:30 Παραδοσιακοί χοροί από το Λύκειο των Ελληνίδων (παράρτημα Πύργου) στην κεντρική πλατεία της Δ. Κ. Επιταλίου. Επίσης παραδοσιακοί χοροί από μαθητές του γυμνασίου Επιταλίου.


ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΪΟΥ 2022

09:30 Πέρας προσέλευσης επισήμων στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Επιταλίου.
09:50 Μνημόσυνο εις μνήμην των ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων αγωνιστών της μάχης.
10:30 Πομπή αναβιωτών (πεζοπόρου τμήματος και εφίππων) στο Μνημείο της μάχης (τοποθεσία «Αϊ – Γιάννης»).
11:00 Επιμνημόσυνος δέησις.
11:05 Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο.
Ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων στη μάχη της Αγουλινίτσας – Εθνικός ύμνος.
11:15 Χαιρετισμός εκπροσώπου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κα..
11:25 Αναφορά στη μάχη της Αγουλινίτσας από τον δάσκαλο και Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Λάλα «ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ» κ.Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλο.
Ποίημα του ποιητή Κώστα Επιταλιώτη με τίτλο: «Η ΜΑΧΗ (24 Απρίλη 1821)»
11:40 Το δημοτικό τραγούδι της μάχης της Αγουλινίτσας
(τραγουδά η Αννέτα Γεωργουλοπούλου).

Απονομή τιμητικών πλακετών στον Πρόεδρο της Τ. Κ. Φιγαλείας και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιγαλείας «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΓΑΛΗ», αντίστοιχα, για την συνεισφορά των Ζουρτσάνων στη νικηφόρα έκβαση της μάχης, στον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πατρών και τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ», καθώς και στην απόγονο του οπλαρχηγού, Φιλικού και πολιτικού Αλέξη Μοσχούλα, συνταξιούχο δασκάλα κα Αικατερίνη Παναγιωτακοπούλου (το γένος Μοσχούλα).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος