FOLLOW US: facebook twitter

Εκατοντάδες δρομείς αγγελιοφόροι της Εκεχειρίας και της Ειρήνης

Ημερομηνία: 07-04-2023 | Συντάκτης:

Την Κυριακή ο «Δρόμος Εκεχειρίας 2023» – Το Σάββατο ο Δρόμος Κλεισθένη και Ιφίτου

Από την «Συμπολιτεία Ολυμπίας» με συνδιοργανωτές την ΠΔΕ, τους δήμους Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας και το ΑΣΑΕΔ.

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Tην Κυριακή 7 Μαΐου 2023, στην ιερή γη της Ηλιδας και της Αρχαίας Ολυμπίας, στο «Μονοπάτι της Εκεχειρίας», θα διεξαχθεί ο «Δρόμος Εκεχειρίας 2023» 50 χλμ. με δωρεάν συμμετοχή που διοργανώνει όπως κάθε χρόνο η ‘Συμπολιτεία Ολυμπίας» με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, τους δήμους Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας και πλήθος άλλων φορέων και οργανισμών. Στον Δρόμο της Εκεχειρίας αναμένεται να συμμετέχουν εκατοντάδες δρομείς και αθλητές από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό που έχουν ήδη κάνει τις εγγραφές τους στην αντίστοιχη πλατφόρμα.

Στόχος, είναι κάθε μέτρο από τα περίπου 50χλμ, από την Αρχαία Ήλιδα προς την Αρχαία Ολυμπία να μας φέρνει πιο κοντά στο να μεταφερθεί το μήνυμα της Εκεχειρίας παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο!

Κάθε δρομέας να γίνεται αγγελιαφόρος αυτού του σημαντικού μηνύματος για την Ειρήνη.

Έτσι λοιπόν, στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, και κάθε τέσσερα χρόνια, οι αρχαίοι Ελληνες ενώνονταν για να τιμήσουν τους θεούς τους. Εδώ, η Συμπολιτεία Ολυμπίας διοργανώνει από το 2016 τον «Δρόμο της Εκεχειρίας». Τον δρόμο που οδηγεί από την Αρχαία Ηλιδα (διοργανώτρια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων) στην Αρχαία Ολυμπία (τόπο τέλεσης των Αγώνων). Τον δρόμο που οδηγεί από την Εκεχειρία στην Ειρήνη.

Στο διάβα τους οι δρομείς, κήρυκες της Εκεχειρίας, τυγχάνουν της φιλοξενίας του Ξένιου Δία μέσα από τα χαρούμενα πρόσωπα των ανθρώπων που από τα βάθη των αιώνων φτάνει στις μέρες μας γεφυρώνοντας το αρχαίο με το σύγχρονο. Οι σύγχρονοι κάτοικοι, απόγονοι των αρχαίων Ηλείων, σε όλα τα χωριά, υποδέχονται τους δρομείς, αλλά και τους περιπατητές με δροσερό νερό, με παραδοσιακά προϊόντα, φρούτα, σταφίδες, γαλακτοκομικά, κρασιά, χυμούς, ξηρούς καρπούς.

Η πορεία αυτή δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και όλοι οι συμμετέχοντες κινούνται σχεδόν μαζί ακολουθώντας πάντα τον προπομπό.. Ξεκινά από την είσοδο του παλαιού μουσείου στην Αρχαία Ήλιδα στις 5,45 το πρωί της Κυριακής και μέσω της χάραξης του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» συνεχίζει προς τα χωριά Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανος και τερματίζει στην πλατεία απέναντι από το δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας .στις 15.40 το μεσημέρι.

Ο δρόμος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, δεν θα έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και θα διεξαχθεί επί της διαδρομής Ηλιδας – Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας.

Στόχος της διοργάνωσης είναι οι αθλητές να τρέξουν για την Εκεχειρία και να καταφέρουν τρέχοντας σε χωματόδρομο, άσφαλτο, ανηφόρες και κατηφόρες και να τερματίσουν.

Θα βραβευθούν όλοι οι συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν με επιτυχία τη διαδρομή των 50 χιλιομέτρων με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια. Οσοι παραλείψουν κάποιο κομμάτι θα πάρουν αναμνηστικό μετάλλιο χωρίς αρίθμηση.

Ο Δρόμος του Ιφίτου

Μια μέρα νωρίτερα από τον Δρόμο Εκεχειρίας Ήλιδα- Ολυμπία, θα πραγματοποιηθούν ο Δρόμος του Ιφίτου και ο Δρόμος του Κλεισθένη.

Ο Δρόμος του Ιφίτου είναι ο Παιδικός-Εφηβικός αγώνας 2χλμ στην Αρχαία Ήλιδα

Σάββατο 6 Μαΐου 2023. Ώρα εκκίνησης: 18.30

Εκκίνηση: πλατεία Ήλιδας
Τερματισμός: είσοδο παλαιού Μουσείου Ήλιδας

Συμμετέχοντες:

Γκρουπ 1: Παιδιά 5ης και 6ης Δημοτικού
Γκρουπ 2: Έφηβοι-ες Γυμνασίου
(των σχολικών τάξεων που θα είναι τη μέρα του αγώνα)

Η Αίτηση Συμμετοχής συμπληρώνεται από τον γονέα. Οι εγγραφές είναι ανοιχτές προς όλους. Θα υπάρξει λεωφορείο για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων.

Μετά τον Τερματισμό θα ακολουθήσει η Τελετή έναρξης του Δρόμου Εκεχειρίας 2023. Οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στην πλατεία της Αρχαίας Ήλιδας στις 6.00 το απόγευμα και η πρώτη εκκίνηση θα δοθεί στις 6.30.

Ο Δρόμος του Κλεισθένη

Το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 το πρωί θα διεξαχθεί για 3η χρονιά Δρόμος Εκεχειρίας, αφιερωμένος στον Βασιλιά της αρχαίας Πίσσας, Κλεοσθένη, ο “Δρόμος του Κλεοσθένη 2023”, 5χλμ με αγωνιστικό χαρακτήρα και με τη συμμετοχή ενηλίκων και ανηλίκων που οργανώνεται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας και το ΑΣΑΕΔ.

Οι δρομείς θα ξεκινήσουν από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής στην Αρχαία Πίσα, θα περάσουν από τους τάφους των Ελλανοδικών, μπροστά από την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και το αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας και θα καταλήξουν στο παλιό δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Εκκίνηση: Η εκκίνηση θα δοθεί στις 11:00, μπροστά από το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στο χωρίο Αρχαία Πίσα.

Δηλώσεις Συμμετοχής: Ο αριθμός των συμμετοχών θα είναι περιορισμένος. Η συμμετοχή στον αγώνα είναι δωρεάν και θα υπάρξει χρονομέτρηση.

Οι εγγραφές είναι ανοιχτές προς όλους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος