FOLLOW US: facebook twitter

«Έκαναν τα δάκρυα, χαμόγελα…»

Ημερομηνία: 13-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

mursini-petropoulos-anagnwstopoulouΚέντρο φιλοξενίας – πρότυπο για τους πρόσφυγες η Μυρσίνη

-Επίσκεψη χθες Πετρόπουλου και Σ. Αναγνωστοπούλου

Φτάνοντας στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μυρσίνη ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και η υφυπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, δεν περίμεναν σε καμία περίπτωση να τύχουν τέτοιας υποδοχής. Στην τάξη του σχολείου του κέντρου, τα μικρά προσφυγόπουλα άρχισαν να τραγουδούν κατά την είσοδο των δύο υφυπουργών «Καλημέρα τι κάνεις, να ‘σαι πάντα καλά» το γνωστό τραγούδι του Γιάννη Πάριου, αποδεικνύοντας πόσο καλά και κυρίως γρήγορα μαθαίνουν τη γλώσσα μας.

mursini-petropoulos-anagnwstopoulou2Η έκπληξη ήταν μεγάλη τόσο για τους δύο υφυπουργούς όσο και για όσους τους συνόδευαν, όπως τους βουλευτές Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και Δημήτρη Μπαξεβανάκη. Ο κ. Πετρόπουλος και η κα Αναγνωστοπουλου στην περιήγησή τους στο κέντρο φιλοξενίας, αναγνώρισαν την οργάνωση και την πολύ καλή δουλειά που γίνεται εκεί, συντονισμένα από τους πρόσφυγες και τους εθελοντές. Το χαρακτήρισαν ως ένα από τα καλύτερα που έχουν δει ίσως το καλύτερο, που μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για άλλες περιοχές της χώρας, και ενδιαφέρθηκαν αρκετά για να μάθουν τα προβλήματα που υπάρχουν και το πως μπορούν να βοηθήσουν. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη σίτιση αλλά και με την ένταξη στην τοπική κοινωνία.

mursini-petropoulos-anagnwstopoulou3«Είναι μια κατάσταση που όταν τη ζεις από κοντά έχεις καλύτερη αίσθηση των πραγμάτων. Μας υποδέχθηκαν τόσα παιδάκια που έχουν τις δικές τους ανάγκες να μεγαλώσουν. Ζούνε σε συνθήκες ασφάλειας πλέον, ενώ προέρχονται από μια κατάσταση τραγική για τη ζωή τους. Είναι πρώτα από όλα ανάγκη ανθρωπιστική, την έχουμε και εμείς αυτή την ανάγκη, να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να ζήσουν και να προχωρήσουν. Διαπιστώνω πως είναι ένας κόσμος που μπορεί να συμβάλει με μια αρμονική ζωή ανεπτυγμένη στο πλαίσιο της περιοχής και στις ανάγκες της, δεν είναι βάρος, είναι λύση και μπορούν να δώσουν μια μεγάλη δυναμική σε κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πετρόπουλος σε δηλώσεις του. Παράλληλα σχολίασε πως «το προσφυγικό φαίνεται πως μπορεί να μη γίνει πρόβλημα και να γίνει πλεονέκτημα, αν αξιοποιηθεί σωστά. Αυτά πρέπει να τα δούμε. Η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη να κάνει και άλλα πράγματα και η παρουσία μας εδώ έχει αυτό το σκοπό, να δούμε τι πρέπει ακόμα να κάνουμε. Είναι ένας πρότυπος χώρος εδώ, οφείλεται στο δήμαρχο που ξέρει από προσφυγιά. Τα συμπεράσματα εδώ θα μας οδηγήσουν συνολικά σε καλύτερες πρακτικές και σε άλλες περιοχές της χώρας».

mursini-anagnwstopoulouΕνθουσιασμένη ήταν η υφυπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, από την υποδοχή και την κατάσταση που επικρατεί. «Είδα χαρούμενα παιδιά και αυτό είναι το πρώτο και σημαντικότερο. Και παιδιά που επικοινωνούν στην ελληνική γλώσσα μέσα από τραγούδια με χαρούμενο τρόπο και αυτό οφείλεται στους δασκάλους που υπάρχουν και στις δομές που δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Πατρών. Να πω ότι είναι ένας από τους καλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς που έχω δει και με οργάνωση, κυρίως όμως με ανθρώπινο δυναμικό, από όλο τον κόσμο που βοηθά. Ο εκπρόσωπος των Σύριων προσφύγων μου έλεγε πως «κατόρθωσαν αυτοί οι άνθρωποι και τα δάκρυά μας τα έκαναν χαμόγελο». Αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό» ανέφερε. Παράλληλα στάθηκε στα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη σίτιση αλλά και την ένταξη εργασιακά στην τοπική κοινωνία. Για το πρώτο πρότεινε να εφοδιάζονται από την τοπική αγορά υλικά για την προετοιμασία του φαγητού και όχι έτοιμα και πιθανόν αλλοιωμένα γεύματα. Για το δεύτερο σχολίασε πως θα υπάρξει συνεργασία με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Πετρόπουλο για πιθανές λύσεις.

mursini-anagnwstopoulou2Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στην Ολυμπία τον Αύγουστο

Με πρόσφυγες και καθηγητές από όλη την Ευρώπη

Η υφυπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου στο περιθώριο της παρουσίας της στη Μυρσίνη ανακοίνωσε κάτι πολύ σημαντικό που σχετίζεται και με το προσφυγικό. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου στην Αρχαία Ολυμπία θα λειτουργήσει Θερινό Πανεπιστήμιο με πρόσφυγές και καθηγητές από όλη την Ευρώπη όπου θα συζητηθεί το θέμα. Πρόκειται για μια δράση υπό την αιγίδα του υπουργείο Παιδείας, της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκεί θα συζητηθούν επίσης θέματα που αφορούν τους νέους και τις νέες που βρίσκονται σε «κρίσιμες» ηλικίες για το μέλλον τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος