FOLLOW US: facebook twitter

Εισήγηση Γ. Παναγιωτόπουλου προς την συνέλευση του τμήματος Μουσειολογίας: Προτείνει τη δια ζώσης λειτουργία του τμήματος

Ημερομηνία: 22-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γιώργος Παναγιωτόπουλος καταθέτει εισήγηση προς την συνέλευση του τμήματος Μουσειολογίας εν όψει της  απόφασης του Πανεπιστημίου Πατρών για την ακαδημαϊκή λειτουργία των τμημάτων, επισημαίνοντας ότι  μέσα στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας είναι αναγκαίο όλοι μας να σταθούμε με υπευθυνότητα στο θέμα  της λειτουργίας της Γ/θμιας εκπαίδευσης στο Νομό μας. Αρκεί να προσφέρουμε, ο καθένας από το μετερίζι του, αυτό που επιτάσσουν  οι συνθήκες.

Τονίζει δε, οτι η  πλέον ασφαλής υγειονομικά και  εύκολη στην απόφαση – λύση, είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η δύσκολη ,  με υψηλό ρίσκο  και ευθύνη , γνωρίζοντας τις συνθήκες, είναι η δια ζώσης εκπαίδευση, τηρώντας όμως με αυστηρότητα τις οδηγίες της πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.  Είναι αντιληπτό από όλους ότι η «απόσταση» μεταξύ της εξ αποστάσεως και της δια ζώσης εκπαίδευσης, σε σχέση με την ύπαρξη της μικροκοινωνίας των φοιτητών στο χώρο του τμήματος Μουσειολογίας,  είναι τεράστια. Άλλο όλοι στα σπίτια τους και άλλο, σχεδόν όλοι, στον χώρο φοίτησης με τις αναγκαίες προϋποθέσεις όμως  να τηρούνται.”

Η εισήγηση του κ. Παναγιωτόπουλου έχει ως εξής: 

“Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για την εκπαιδευτική λειτουργία του ακαδημαϊκού έτους 2020 – 2021, την κοινή υπουργική απόφαση περί  λειτουργίας  των ΑΕΙ στην περίοδο της πανδημίας και την ύπαρξη τεσσάρων προγραμμάτων σπουδών ( Πρόγραμμα Τμήματος Μουσειολογίας  και προγράμματα τριών κατευθύνσεων του πρώην ΔΟΕΠΤΜ)  που πρέπει να υλοποιηθούν κατά το ακαδημαϊκό έτος  2020 – 2021, προτείνω την δια ζώσης λειτουργία του τμήματος, (φυσική παρουσία των φοιτητών, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των φοιτητών σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα των προγραμμάτων ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο έως τον αριθμό πενήντα (50) ανά ομάδα),  εφόσον τηρούνται σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:

Α. Έγκαιρη πρόσληψη διδασκόντων  για τις ανάγκες του τμήματος  Μουσειολογίας  και του πρώην τμήματος ΔΟΕΠΤΜ ( τρεις κατευθύνσεις). Κάλυψη των αναγκών για οργάνωση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του ίδιου μαθήματος ή εργαστηρίου σε πολλαπλά τμήματα με ολιγομελείς ομάδες φοιτητών.

Β. Ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας για την εξασφάλιση των αυξημένων απαιτήσεων της περιόδου.

Γ. Εξοπλισμός όλων των διαθέσιμων αιθουσών διδασκαλίας έτσι ώστε να καταστούν πλήρως λειτουργικές, ικανοποιώντας τις αυξημένες απαιτήσεις δημιουργίας  ολιγομελών τμημάτων και την εφαρμογή του μέτρου της απόστασης μεταξύ των φοιτητών.

Δ. Μέριμνα από τις υπηρεσίες υγείας για υγειονομική παρακολούθηση και διαρκή έλεγχο  της κοινότητας του τμήματος.

Ε. Πλήρη κάλυψη από υγειονομικό υλικό ( αντισηπτικά, μάσκες κ.ά ).

ΣΤ.  Ευχέρεια για μερική  εξ αποστάσεως διδασκαλία, σε μαθήματα που διδάσκονται από καθηγητές που πιθανόν εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν υψηλή ευαλωτότητα σύμφωνα με τα οριζόμενα.

Ζ. Άμεση ενίσχυση με διοικητικό προσωπικό για την ικανοποίηση των αναγκών. ( Μετατάχθηκε, χωρίς την γνώμη του Τμήματος Μουσειολογίας για τις ανάγκες του , στο Δήμο Πύργου, διοικητική υπάλληλος με την διαδικασία της κινητικότητας την 1 – 9 – 2020).

Παναγιωτόπουλος Γιώργος

Επικ. Καθηγητής”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος