FOLLOW US: facebook twitter

Εισήγηση λοιμωξιολόγων για γενικό lockdown στις 7 Νοεμβρίου

Ημερομηνία: 29-10-2020 | Συντάκτης:

Ανεξέλεγκτος ο νέος κορονοϊός, σε όλη τη χώρα η διασπορά

Οι αλγόριθμοι δείχνουν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, οι – περισσότεροι – λοιμωξιολόγοι της επιτροπής του υπουργείου Υγείας ζητούν πιο επιθετικά μέτρα «χθες, και όχι αύριο», και οι αριθμοί είναι πολύ συγκεκριμένοι και ακόμη πιο κυνικοί: Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων μέσα το τελευταίο δεκαήμερο προδιαγράφει έκρηξη μέσα στον Νοέμβριο, με 2.000 κρούσματα την ημέρα δεν θα αντέξει το σύστημα Υγείας και οι ΜΕΘ, άρα απαιτείται καίρια και άμεση παρέμβαση – μηδέ των lockdowns εξαιρουμένων – μόλις τα κρούσματα φθάσουν στα 1.500 ημερησίως.

Και οι αριθμοί και οι προβλέψεις αυτές είναι γνωστά στην κυβέρνηση, και τέθηκαν με δραματικούς τόνους στις  συσκέψεις πριν από την ανακοίνωση του ρεκόρ των 1.259 νέων κρουσμάτων. Εξ ου, και η επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα στην τακτική ενημέρωση κατόπιν αιτήματος Μητσοτάκη, εξ ου και στο τραπέζι ξαναμπαίνουν όλα τα σενάρια για το επόμενο κρίσιμο δεκαήμερο.

Οι πλέον κάθετοι από τους επιδημιολόγους, εάν δεν υπάρξει ανάσχεση, εισηγούνται καθολικό lockdown 15 ημερών το αργότερο έως τις 7 Νοεμβρίου προκειμένου να αποτραπεί μια εκτίναξη ακόμη και στα 3.000 ημερήσια κρούσματα – όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στην χθεσινή σύσκεψη της επιτροπής – μέσα στον επόμενο μήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι δεν το θέλει, η οικονομία δεν το αντέχει, και το οικονομικό επιτελείο τρέμει και μόνον στην ιδέα. Ο προϋπολογισμός στο πεδίο των εσόδων τελεί ήδη υπό κατάρρευση, ένα νέο lockdown για κλάδους που ήδη έχουν κλονιστεί βαριά όπως η εστίαση θα μπορούσε να είναι η χαριστική βολή, και η κοινωνική αντίδραση δεν μπορεί να σταθμιστεί.

Όλα ωστόσο θα κριθούν από την αντοχή των ΜΕΘ οι οποίες, παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις, παραμένουν δραματικές λίγες. Η ομολογία, άλλωστε, ήρθε από τον ίδιο τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη ο οποίος ζήτησε «ευλαβική τήρηση των μέτρων για να αντέξει το σύστημα Υγείας. «Οι δυνάμεις δεν είναι ανεξάντλητες», είπε, «υπάρχει κόκκινη γραμμή».

Πρόταση για γενικό lockdown

Πρόταση για γενικό lockdown 15 ημερών μέσα στον Νοέμβριο βρίσκεται πάνω στο τραπέζι των επιλογών της κυβέρνησης. Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την πορεία της πανδημίας, την Τρίτη, και με φόντο την ανακοίνωση των 1.259 κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, υπήρξε η εισήγηση από την πλευρά των επιστημόνων για γενικό lockdown από τις 7 έως τις 25 Νοεμβρίου. Η πρόταση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. Το Μαξίμου φέρεται να την εξετάζει σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα.

Υπενθυμίζεται, ότι ακριβώς στις 7 Νοεμβρίου λήγει η 15θήμερη ισχύς των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του στις 22 Οκτωβρίου, με έναρξη από το περασμένο Σάββατο, με την καθολική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα (00:30), στις περιοχές επιδημιολογικού επιπέδου 3 και 4, μεταξύ αυτών και στην Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω στο τραπέζι υπάρχουν ακόμη τρία νέα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να επιβληθούν τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του καθηγητή μικροβιολογίας και μέλους της επιτροπής κατά της πανδημίας, Αθανάσιου Τσακρή , τα μέτρα που εξετάζονται είναι:

  • Να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και να κλείνουν εστιατόρια και μπαρ πριν από τις 24:00 που ισχύει σήμερα,
  • Να ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα και άρα πριν από τις 24:30 που είναι σήμερα
  • Να αυξηθεί η τηλεργασία.

Αξίζει να σημειωθεί πως και ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη  επανεμφάνισή του μετά από πολύ καιρό, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός lockdown, σημειώνοντας πως «το έχουμε ως την τελευταία των τελευταίων επιλογή». «Είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε και ορισμένα νέα μέτρα παραπάνω σε κάποιες περιοχές, προκειμένου να αποφύγουμε το lockdown, να συνεχιστεί η ζωή και από την άλλη να μπορέσουμε να καταστείλουμε τη διασπορά», είπε.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος