FOLLOW US: facebook twitter

“Είναι συναρπαστική εμπειρία να βλέπεις πως δημιουργείται μια ταινία” αναφέρει η Ι. Λάττα από την Αμαλιάδα

Ημερομηνία: 24-02-2022 | Συντάκτης:
Η Ιωάννα με τον Τούρκο ηθοποιό Μπουράκ Χακί στο “Σμύρνη μου αγαπημένη”

Η Ιωάννα Λάττα από την Αμαλιάδα βοηθητική ηθοποιός σε πολλές παραγωγές με τελευταία το “Σμύρνη μου αγαπημένη” σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Πρωινή για την ενασχόλησή της με το χώρο του θεάματος και τον ρόλο των βοηθητικών ηθοποιών

Συνέντευξη στην Ελένη Παπαδοπούλου


Η Ιωάννα Λάττα είναι ένα νέο φρέσκο και όμορφο κορίτσι από την Αμαλιάδα, φοιτήτρια στην Αθήνα, που ασχολείται με το χώρο του θεάματος και έχει συμμετάσχει σε πολλές ταινίες, παραγωγές ελληνικές και ξένες, σήριαλ και διαφημίσεις, ως βοηθητική ηθοποιός, με τελευταία συμμετοχή στο “Σμύρνη μου αγαπημένη” που παίζεται αυτόν τον καιρό στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά και στις “Άγριες Μέλισσες”. Ο ρόλος του βοηθητικού ηθοποιού, που συνήθως είναι ρόλοι δευτερεύοντες, σπάνια αναγράφονται στους τίτλους, πολύ σημαντικοί ωστόσο κυρίως για τις μεγάλες παραγωγές, που συμπληρώνουν το καστ των πρωταγωνιστών, ήταν αυτός που κέντρισε το ενδιαφέρον μου για να κάνω μια συζήτηση με την Ιωάννα. Γιατί πίσω από τις κάμερες και τους λαμπερούς πρωταγωνιστές, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που εργάζεται σκληρά για να βγουν άρτιες καλλιτεχνικές δουλειές. Την ρωτώ πως επιλέγονται για τις ταινίες, πως πληρώνονται, ποιες είναι οι εμπειρίες που έχει αποκομίσει. Η Ιωάννα δεν είναι ηθοποιός, δεν έχει σπουδάσει υποκριτική, την ενασχόλησή της ως βοηθητική ηθοποιός την επέλεξε αρχικά για το χαρτζιλίκι της, ωστόσο ο χώρος της τέχνης και του θεάματος την έχει γοητεύσει και όπως μας είπε δεν αποκλείεται στο μέλλον να τον ακολουθήσει και επαγγελματικά.

ΕΡ. Απ ΄οσο ξέρω, Ιωάννα, είσαι φοιτήτρια και παράλληλα απασχολείσαι ως βοηθητική ηθοποιός σε διάφορες παραγωγές στο σινεμά και στην τηλεόραση και η τελευταία σου εμφάνιση ήταν στο ‘Σμύρνη μου αγαπημένη” που προβάλλεται αυτή τη στιγμή στις κινηματογραφικές αίθουσες και βεβαίως στην Αμαλιάδα απ’ οπου κατάγεσαι. Πες μου λίγο για αυτήν την εμπειρία σου σε μια τόσο μεγάλη παραγωγή.

Ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμένα που έπαιξα σε μια τέτοια ιστορική και ταυτόχρονα γεμάτη συγκίνηση ταινία. Η δουλειά που κάναμε ήταν εκπληκτική κι αυτό αποτυπώθηκε στο πανί. Οι εμπειρίες που αποκόμισα θα με ακολουθούν για μια ζωή.

Με τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο, τον Λάμπρο Σεβαστό, στο Διαφάνι, στα γυρίσματα του δημοφιλούς σίριαλ “Άγριες Μέλισσες”

ΕΡ. Πως είναι να δουλεύεις πίσω από τις κάμερες και να βλέπεις πως γυρίζεται μια ταινία; Απομυθοποιείται τελικά για σένα αυτό που εμείς βλέπουμε ως αποτέλεσμα στην οθόνη;

Είναι μια συναρπαστική εμπειρία να βλέπεις πως δημιουργείται μια ταινία, μια σειρά μια σκηνή. Όλοι οι συντελεστές που εργάζονται πίσω από τις κάμερες και λειτουργούν άψογα μπορούν να δημιουργήσουν ωραία πράγματα. Ναι υπάρχει μια απομυθοποίηση, βλέποντας πολλές φορές τηλεόραση, ο νους μου πάει στο πως γυρίζονται οι σκηνές αυτές. Η καλή δουλειά μπορεί να σε παρασύρει.

ΕΡ. Σε ποιες άλλες ταινίες ή σίριαλ έχεις συμμετάσχει;

Έχω συμμετάσχει σε πολλά σήριαλ, ταινίες, διαφημίσεις και βιντεοκλίπ.

ΕΡ. Τι ακριβώς σημαίνει βοηθητική ηθοποιός και πως προέκυψε για σένα αυτή η ενασχόληση; Ήταν καθαρά μια επιλογή για να βγάλεις ας πούμε το χαρτζιλίκι σου ή έχεις μέσα σου το μικρόβιο της υποκριτικής και θα ήθελες να γίνει ηθοποιός;

Για να γυριστεί μια σκηνή εκτός των βασικών πρωταγωνιστών χρειάζονται κι άλλοι άνθρωποι οι οποίοι θα δώσουν “κίνηση’’ και χρώμα. Αυτοί οι άνθρωποι είμαστε οι βοηθητικοί ηθοποιοί. Η ενασχόλησή μου με αυτό το επάγγελμα έγινε με γνώμονα να μπορώ να βγάζω ένα χαρτζιλίκι, αλλά κάνοντάς το ερασιτεχνικά τείνει να μου αρέσει και να θέλω μελλοντικά να ασχοληθώ με αυτό.

ΕΡ. Πως ειναι από μέσα ο κόσμος του θεάματος;

Μπαίνοντας στο κόσμο του θεάματος ανακάλυψα πολλές πτυχές του εαυτού μου που δεν ήξερα ότι υπήρχαν. Οι διάφοροι ρόλοι που καλούμαστε να ενσαρκώσουμε σε οποιοδήποτε γύρισμα είναι μια πρόκληση.

ΕΡ. Υπάρχει στα γυρίσματα κάποια σχέση με τους πρωταγωνιστές ή είστε αυτό που λέμε “αόρατοι” ηθοποιοί πολύ σημαντικό όμως κομμάτι για μια παραγωγή; Γιατί μιλάμε για έναν ολόκληρο κόσμο που εργάζεται πίσω από τις κάμερες για να βγει μια άρτια παραγωγή.

Η συναναστροφή μας με τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι πολλοί απ’ αυτούς μας βοηθάνε, μας προσθέτει γνώση και είναι πολύτιμη για εμάς. Μαζί με εμάς και τους ηθοποιούς υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι πίσω από τις κάμερες που συντελούν στο να βγει ένα άρτιο αποτέλεσμα.

ΕΡ. Πως επιλέγουν τους βοηθητικούς ηθοποιούς; Περνάς κάθε φορά από κάστινγκ ή ανήκεις σε κάποιο πρακτορείο με το οποίο συνεργάζεσαι;

Υπάρχουν πρακτορεία με βοηθητικούς ηθοποιούς όπου έχω κάνει κάστινγκ και έχω αφήσει το βιογραφικό μου. Έτσι, σε κάθε ζήτηση από τις παραγωγές στέλνουν το υλικό μου και με επιλέγουν. Κάπως έτσι λοιπόν έγινε και με τη συμμετοχή μου στην ταινία ‘’Σμύρνη μου αγαπημένη’’.

Από τα γυρίσματα της υπερπαραγωγής “Σμύρνη μου αγαπημένη”.

ΕΡ. Η αμοιβή σας καθορίζεται βάσει συμφωνίας ή είστε οργανωμένοι σε κάποιο σωματείο;

Μέχρι στιγμής, οι οικονομικές συμφωνίες γίνονται απ’ τα γραφεία που συνεργάζομαι. Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι. Όπως σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, έτσι και στο δικό μας κλάδο, υπήρχαν διάφορα μικρά προβλήματα, ώστε μας ώθησαν τα τελευταία χρόνια να ιδρυθεί το ΣΕΒΗΕ( Σωματείο Ελλήνων Βοηθητικών Ηθοποιών Ελλάδας). Με την ίδρυσή του, επιδιώκουμε να έχουμε επαγγελματική αντιμετώπιση και απολαβές που αντιστοιχούν στην εργασία που προσφέρουμε.

ΕΡ. Τα μελλοντικά επαγγελματικά σου σχέδια περιλαμβάνουν το χώρο της μικρής ή της μεγάλης οθόνης ή κάποια στιγμή αυτή η ενασχόλησή σου θα παραμείνει μια όμορφη ανάμνηση;

Έχω κάνει σπουδές πάνω στην υγεία και τώρα σπουδάζω σε Δημόσιο ΙΕΚ στη Νίκαια Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας-Καλλωπισμού νυχιών και ονυχοπλαστικής. Θα ήθελα το κομμάτι της αισθητικής άκρων να το συνδυάσω με το χώρο της τηλεόρασης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος