FOLLOW US: facebook twitter

«Είμαστε χιλιάδες νέοι πτυχιούχοι άνεργοι, αόρατοι για την κυβέρνηση»

Ημερομηνία: 08-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Είναι νέοι ηλικίας 22-29 ετών, πτυχιούχοι, οι περισσότεροι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, 5.500 στον αριθμό. Μέχρι πρότινος, εργαζόντουσαν ως συμβασιούχοι στο δημόσιο, του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ, που βγήκε το 2018. Ήταν μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ανακοπεί το braindrain, και να μείνουν οι νέοι επιστήμονες στη χώρα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν ανανέωσε τις συμβάσεις τους, με αποτέλεσμα, ορισμένοι λίγο πριν και οι υπόλοιποι κατά τη διάρκεια της καραντίνας, να μείνουν εκτός εργασίας. Ο νομοθέτης όμως, δεν τους αντιμετωπίζει ως απολυμένους, επομένως δεν δικαιούνται, ούτε επίδομα ανεργίας, καθώς δεν είχαν την ικανή προϋπηρεσία, ούτε εντάσσονται όμως στους ωφελούμενους του μέτρου για το βοήθημα των 800 ευρώ. Οι επανειλημμένες προσπάθειές τους να εισακουστούν από το Υπουργείο Εργασίας, πέφτουν στο κενό. Τόσο των ίδιων όσο και των συνολικά 800.000 εργαζόμενων της χώρας που είναι στο ίδιο καθεστώς, όπως πχ. οι συμβασιούχοι της Πυρόσβεσης.

«Δεν έχουμε δει ποτέ τον κοΒρούτση. Με τον κοΜηταράκη, μιλήσαμε λίγο πριν αλλάξει πόστο, άρα βρεθήκαμε πάλι εν κενώ. Καλούμε στο υπουργείο και ο ένας μας πετάει στον άλλο. Μας λένε από το υπουργείο, ότι εμείς θεωρούμαστε ωφελούμενοι και όχι εργαζόμενοι, άρα δεν δικαιούμαστε ένταξη σε κανένα πρόγραμμα μέτρων. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι μόλις περάσει ο κίνδυνος της πανδημίας, θα αναζητήσουμε οι περισσότεροι εργασία στο εξωτερικό» λέει στο tvxs.gr η ΣτελίναΠορτέση, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29 ετών.

Στην ερώτησή μας, πως βιοπορίζονται αυτή τη στιγμή, απαντά: «Με τις λίγες οικονομίες που έχουμε από τα 800 ευρώ που παίρναμε και με βοήθεια συγγενών. Τρέμουμε μηπως αυτή η κατάσταση παγιωθεί»

«Με την απόλυσή μας η κυβέρνηση δημιούργησε άλλη μια στρατιά ανέργων η οποία είναι παντελώς αόρατη από τον κρατικό μηχανισμό» λέει η πρόσφατη ανακοίνωση του Συντονιστικού που υπογραμμίζει πως «Όταν επισημαίναμε ακόμη και πριν την κρίση της πανδημίας τις δυσκολίες της αγοράς εργασίας στην κα Στρατινάκη, εκείνη μας διαβεβαίωνε ότι σε συνεννόηση με τον υπουργό εργασίας κοΒρούτση θα έκαναν ειδική τροπολογία ώστε όλοι και όλες που θα μείνουμε άνεργοι μετά τη λήξη των συμβάσεών μας θα δικαιούμασταν ταμείο ανεργίας, χωρίς ωστόσο να έχουμε λάβει μια απάντηση 2 μήνες μετά τη δέσμευσή της. Αλλά από ό,τι φαίνεται για την κυβέρνηση οι συμβασιούχοι -σε όποιο πρόγραμμα κι αν ανήκουν- είναι αόρατοι κι αναλώσιμοι εργαζόμενοι.»

Οι 650 από εμάς, εργάζονταν στην Υγεία, που σήμερα μας έχει μεγάλη ανάγκη

«Σημειώνεται επίσης ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, μόλις δύο μήνες πριν, ξεκίνησαν να απολύονται τουλάχιστον 650 συνάδελφοι του πρόγραμματός μας στην Υγεία, όταν προ ημερών ο υπουργός υγείας κος Κικίλιας πανικοβλημένος από την τραγική υποστελέχωση των φορέων Υγείας, παρότρυνε εργαζόμενους σχετικών ειδικοτήτων να κάνουν αίτηση πρόσληψης στις 2ετής συμβάσεις που ανακοίνωσε» γράφει η ανακοίνωση του Συντονιστικού.

«80 από εμάς, ήταν στο Ε.ΚΕ.Α ( Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας) που σήμερα έχει τεράστιο πρόβλημα γιατί δεν έχουν ανθρώπους να βοηθήσουν στην αιμοδοσία» λέει η Σ. Πορτέση, συμπληρώνοντας πόσο απαραίτητη ήταν η συμβολή των απολυμένων στο ΕΣΥ.

«Το πρόγραμμα αυτό ήταν πολύ καλό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε δεσμευτεί για τη συνέχισή του. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ τα χρήματα υπήρχαν, από τον ΟΑΕΔ (ένα κονδύλι 30 εκ. ευρώ που είχε περισσέψει από το αρχικό ποσό που διέθεσε ο ΟΑΕΔ), αρνήθηκε να συνεχίσει το πρόγραμμα. Ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ κος Πρωτοψάλτης, είπε ότι δεν έπρεπε να έχει βγει το πρόγραμμα αυτό, επομένως αφού δεν το έφτιαξε εκείνος, δεν έχει ευθύνη» συνεχίζει η Σ. Πορτέση. Σύμφωνα με κάποιους από τους απολυμένους, η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να κρατήσει τα 30 εκ. ευρώ, για να πάει στο πλεόνασμα που ήθελε να παρουσιάσει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό»

Σήμερα, όλοι αυτοί οι νέοι και οι νέες ζητούν, ανανέωση των συμβάσεών τους, αναγνώριση της λήξης σύμβασης σαν απόλυση και να ενταχτούν στο πρόγραμμα των μέτρων ενίσχυσης προκειμένου να πάρουν τα 800 ευρώ, δυνατότητα αξιοποίησης του ταμείου ανεργίας. Σύντομα θα ενώσουν τις φωνές τους και με εργαζόμενους άλλων κλάδων, που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, για να ζητήσουν από κοινού, μόνιμη σταθερή εργασία για όλους και όλες.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος