FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα: Είμαστε πια πρωταθλητές!

Ημερομηνία: 08-10-2021 | Συντάκτης:

Και να που τελικά τα καταφέραμε. Ή μάλλον, για να ακριβολογούμε, μας κατάφεραν. Έδωσαν, πήραν, μας κατάφεραν. Ήταν δύσκολο αλλά έτσι είναι το αθάνατο ελληνικό μεγαλείο! Κι έτσι πορεύεται το ένδοξο ελληνικό γένος στο χρόνο! Και επιβιώνει! Και λάμπει! Και θριαμβεύει! Δωσ’ του θρίαμβο και μεγαλεία του Έλληνα, και παρ’ του την ψυχή. Γουστάρει ρε παιδί μου. Ψοφάει, πως το λένε! Μπορεί να μην έχει να φάει ή ακόμη χειρότερα να μην έχει να ταΐσει τα παιδιά του, αλλά άμα τον ταΐσεις μεγαλείο χορταίνει, ακόμη κι αν τα παιδιά του εξακολουθούν να πεινούν. «Ελιά ελιά και Κώτσο βασιλιά», δε φώναζε κάποτε με πάθος ο Έλληνας;

Μόνο μην του δείξεις ότι τελικά τον έπιασαν αυτόν κότσο, με τη ναρκισσιστική του εικόνα, τον ιστορικό αναλφαβητισμό, την αβάσταχτη ματαιοδοξία του, ή ακόμη την τυφλή του πίστη στο σπουδαίο πεπρωμένο του. Γιατί βλέπεις ο Έλληνας θεωρεί ότι οι Μοίρες τον προορίζουν πάντα και αποκλειστικά για σπουδαία πράγματα. Το μόνο που έχει να κάνει είναι απλώς να εκπληρώσει το πεπρωμένο του. Γιατί; Μα γιατί γεννήθηκε Έλληνας φυσικά! Και ως Έλληνας, είναι καταδικασμένος να αναδειχθεί σε πρωταθλητή. Τώρα βέβαια, εξαρτάται και σε τι είναι κανείς πρωταθλητής, εφόσον υπάρχουν τερέν και τερέν. Μωρέ ας είναι πρώτος, κι ας είναι κι απ’ το τέλος. Κι ας αφορά κι αυτά που κουβαλάει στην τσέπη του, γιατί όπως φαίνεται από πρόσφατη έρευνα, ο Έλληνας είναι πρώτος στη μείωση του κατώτατου μισθού κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Τα στοιχεία καταγράφονται σε συγκριτική έρευνα μισθών, διαθέσιμου εισοδήματος και κόστους ζωής, που πραγματοποίησε η βρετανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Money και δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η μεγαλύτερη μείωση του κατώτατου ημερομίσθιου τη δεκαετία 2010-2020, σε ποσοστό 15,12%, έγινε στις ΗΠΑ. Η δεύτερη όμως μεγαλύτερη μείωση κατά 12,2% έγινε στην Ελλάδα! Από τα 5,62 ευρώ που ήταν το (μικτό) κατώτατο ωρομίσθιο το 2010, μειώθηκε σε 4,94 ευρώ το 2020, ενώ η Ελλάδα έχει σήμερα το όγδοο χαμηλότερο ημερομίσθιο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, το οποίο δεν υπερβαίνει το ποσό των 4,96 ευρώ.

Με άλλα λόγια, είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη και δευτεραθλητές στον κόσμο. Τέτοιες διακρίσεις ο Έλληνας, στα 200 χρόνια από την επανάσταση και την διακήρυξη της ανεξαρτησίας του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτά τα 200 χρόνια, τούτος ο λαός είχε τις στιγμές του και πέτυχε πολλά. Σήμερα όμως μοιάζει πρόωρα γερασμένος, πρόωρα ηττημένος, πρόωρα εξασθενημένος από την μακροχρόνια φτωχοποίηση και τον παράλληλο μηρυκασμό του παρελθόντος. Το πρόβλημα είναι βαθύ και πολυπαραγοντικό, αλλά και τα αποτελέσματα που δημιουργεί είναι πολλά. Οι άνθρωποι δεν κάνουν παιδιά πλέον, δεν τολμούν να δημιουργήσουν οικογένεια, οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τον τόπο τους και μεταναστεύουν, οι άνθρωποι σε λίγο θα βγουν στους δρόμους και θα χτυπούν τις κατσαρόλες.

Ίσως μόνο τότε, μόνο όταν δεν θα είναι σε θέση να γεμίσουν επαρκώς ούτε το καλάθι της νοικοκυράς, να συνειδητοποιήσουν έντρομοι πως τα εθνικά αφηγήματα είναι μεν σπουδαία αλλά τελικά δεν τρώγονται με τίποτα. Τουτέστιν, ο Έλληνας πιάστηκε ξανά κορόιδο. Του είπαν ότι έχει σπουδαία καταγωγή, του είπαν ότι είναι λεύτερος, του είπαν πως είναι πρωταθλητής παντού, μόνο που οι πρωτιές τις οποίες καταγράφουμε στα μεγέθη του βιοτικού επιπέδου και της κοινωνικής συνοχής έχουν σταθερά αρνητικό πρόσημο. Κι έπειτα, δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς οικονομική ανεξαρτησία. Όλοι αυτοί που αγωνίστηκαν για μια λεύτερη πατρίδα, δεν οραματίστηκαν μόνο την ανεξαρτησία της από τον ζυγό του κατακτητή, αλλά κι από το ζυγό της φτώχειας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος