FOLLOW US: facebook twitter

Είκοσι εννέα χρόνια από τους καταστροφικούς σεισμούς

Ημερομηνία: 26-03-2022 | Συντάκτης:

-Η Πρωινή θυμάται το «χτύπημα» του Εγκέλαδου και τις επιπτώσεις του



Είκοσι επτά χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που ο Πύργος έπεσε θύμα του «εγκέλαδου» και υπέστη σοβαρές καταστροφές από αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις. Ήταν μεσημέρι της 26ης Μαρτίου του 1993, ώρα 2.10, όταν ο Πύργος κλονίστηκε από συνολικά έξι σεισμούς, εκ των οποίων ο ισχυρότερος και καταστροφικότερος ήταν μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος δεν υπερέβαινε τα 20 χιλιόμετρα, σύμφωνα με σχετικές μελέτες.

Ο απολογισμός ήταν μία νεκρή, 16 τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Το νοσοκομείο της πόλης, τα σχολεία, οι εκκλησίες και δεκάδες νεοκλασικά κτίσματα κατέρρευσαν μέσα σε λίγα λεπτά. Σύμφωνα με υπολογισμούς εκείνης της περιόδου, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 50% των κτιρίων του Πύργου υπέστησαν ζημιές, ενώ το άμεσο οικονομικό κόστος έφτασε τα 60 δισ. δραχμές.

Η σεισμική δραστηριότητα στον Πύργο και στην ευρύτερη περιοχή επιβεβαίωσε με δραματικό τρόπο τα δεδομένα παλαιότερων επιστημονικών ερευνών του Τομέα Δυναμικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία δύο ενεργές ρηξιγενείς ζώνες που έτεμναν την πόλη, ήταν δυνατόν να προξενήσουν σημαντικά προβλήματα. Παράλληλα, η συνεκτίμηση των στοιχείων της δραστηριότητας των ρηγμάτων που άρχισε το 1992 και οι καταγραφές των ηλεκτρικών σημάτων (ΒΑΝ) οδήγησαν στη –με μεγάλη προσέγγιση από τις 21 Μαρτίου- πρόγνωση του σεισμού της 26ης Μαρτίου.

Παρότι η εμπειρία του καταστροφικού σεισμού της Καλαμάτας το 1986 και της Κυλλήνης το 1988 ήταν σχετικά πρόσφατα, ο σεισμός του 1993 στον Πύργο κλόνισε τα θεμέλια του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της πόλης. Αρκετοί πολίτες βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς σπίτι και κοιμούνταν σε σκηνές ή εγκατέλειψαν τον Πύργο, οι μαθητές έκαναν μάθημα σε λυόμενα, ενώ ο φόβος και η ανησυχία απλώθηκαν πάνω από τη ηλειακή πρωτεύουσα για πολύ καιρό, αφού οι «πληγές» άργησαν να επουλωθούν.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθ. Λέκκας, ο οποίος βρέθηκε τότε στον Πύργο και οργάνωσε επιστημονική αποστολή που μελέτησε λεπτομερώς επί δύο ολόκληρα χρόνια το φαινόμενο, θέτοντας τις βάσεις για την αντισεισμική θωράκιση της πόλης κατά την ανοικοδόμησή της, οι σεισμοί του Πύργου ήταν κομβικοί για την επιστημονική κοινότητα.

«Επρόκειτο για σεισμούς που ήταν “ενδιάμεσοι καταστροφικοί”, αλλά επειδή ήταν πολύ τοπικοί και επιφανειακοί, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές. Οι σεισμοί στην περιοχή του Πύργου το 1993 επέδρασαν καθοριστικά στη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου στην Ελλάδα. Από επιστημονικής πλευράς, ήταν σεισμός που προσέφερε πολλά στη γνώση των μηχανικών και των γεωεπιστημόνων, δεδομένου ότι για πρώτη φορά κατανοήσαμε τη σημασία και τον ρόλο του εδάφους στην ανάπτυξη των ζημιών στις κατασκευές, καθώς και τον ρόλο των ρηγμάτων στη γεωγραφική ανάπτυξη των βλαβών», είχε τονίσει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος