FOLLOW US: facebook twitter

Πυλώνας κοινωνικής πολιτικής η Βοήθεια στο Σπίτι του δήμου Ζαχάρως: Είκοσι χρόνια δίπλα στους ευάλωτους πολίτες!

Ημερομηνία: 18-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

-Η Υπηρεσία λειτουργεί άψογα και είμαστε δίπλα σε 216 πολίτες με κάθε τρόπο, δήλωσε ο δήμαρχος Κώστας Αλεξανδρόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε βασικό πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής του δήμου Ζαχάρως έχει εξελιχθεί η «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς προσφέρει σε εβδομαδιαία βάση πολύτιμες υπηρεσίες σε 216 άτομα που ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα Άτομα με Αναπηρία.

Η Βοήθεια στο Σπίτι ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2002 και μέσα σε 20 χρόνια έχει μετατραπεί στην πιο σημαντική υπηρεσία, αφού επιτελεί σπουδαίο νοσηλευτικό έργο και ταυτόχρονα αποτελεί ένα στήριμα για τους πολίτες που μένουν συνήθως μόνοι τους και δεν έχουν τη δυνατότητα να αυτοεξυπηρετηθούν.

«Έχουμε εγεγγραμένους 216 δικαιούχους, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι άτομα της τρίτης ηλικίας, ενώ έχουμε και επτά ΑμεΑ κάτω από 67 ετών. Είναι σε όλη την επικράτεια του δήμου, όχι μόνο στη Ζαχάρω αλλά και σε τοπικές κοινότητες της ορεινής ζώνης οι περισσότεροι. Έχουμε δύο προγράμματα που υλοποιούνται από ισάριθμα αυτοκίνητα και φτάνουμε μέχρι και την Παύλιτσα και το Γιαννιτσοχώρι», τόνισε η Κοινωνική Λειτουργός Αλεξάνδρα Θεοφιλοπούλου, σημειώνοντας ότι προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο.

«Μας θεωρούν παιδιά τους. Μόνο την ευχή τους που μας δίνουν μέχρι να ξαναπάμε την επόμενη εβδομάδα, είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Πηγαίνουμε μία φορά την εβδομάδα, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που πηγαίνουμε ανά 2η μέρα διότι πρέπει π.χ. να γίνουν ενέσεις. Είναι ανάλογα τις απαιτήσεις. Είμαστε 20 χρόνια στον δήμο Ζαχάρως. Αν δεν υπήρχε η Βοήθεια στο Σπίτι, δεν θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους, δηλαδή τρόφιμα, καθαριότητα, φάρμακα, ζάχαρο, πίεση, οξυγόνο αιμοληψίες. Βέβαια, το πιο σημαντικό είναι ότι ανοίγει η πόρτα τους και μπαίνει κάποιος άνθρωπος μέσα. Συνήθως ζουν μόνοι τους», ανέφερε.

Αναμονή για τη μονιμοποίηση

Όσον αφορά το εργασιακό τους καθεστώς, η κ. δήλωσε πως έχουν δοθεί δεσμεύσεις για διευθέτηση προς την κατεύθυνση της μονιμοποίησης.

«Είμαστε δέκα εργαζόμενοι, μία κοινωνική λειτουργός, τρεις νοσηλεύτριες και έξι οικογενειακοί βοηθοί. Τα τελευταία χρόνια που πληρωνόμαστε από το Υπουργείο Εσωτερικών, τρέχει πιο σωστά η χρηματοδότηση και μέσα στο 2023 περιμένουμε να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση. Έχουν βγει τα οριστικά αποτελέσματα, αλλά λόγω του ΣτΕ ο κ. Βορίδης προανήγγειλε τη ρύθμιση ώστε να διοριστούν όλοι οι εργαζόμενοι -2.900 περίπου πανελλαδικά- και θα γίνει αναπροσαρμογή για τους υπόλοιπους», εξήγησε.

Ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Αλεξανδρόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως η Βοήθεια στο Σπίτι είναι ανεπτυγμένη και αποτελεί το μοναδικό στήριγμα για ευάλωτους πολίτες.

 «Η Βοήθεια στο Σπίτι διαθέτει έμπειρα στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά τη δουλειά της βοήθειας και της προστασίας από πλευράς υγειονομικής και κοινωνικής υποστήριξης σε άτομα που το έχουν ανάγκη Ειδικά στη περίοδο του κορονοϊού, αλλά και γενικότερα με την οικονομική κατάσταση, είναι ένα φως στην γκρίζα περίοδο για πολλά άτομα, κυρίως ηλικιωμένα και άπορα, που δεν έχουν από αλλού πόρους για να μπορέσουν να έχουν οικονομική ενίσχυση και κυρίως συμβουλευτική και αποτελεσματική θεραπεία σε χρόνιες παθήσεις, τις οποίες αναλαμβάνουν και εποπτεύουν άψογα. Είμαστε ως δήμος πολύ ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι. Είμαστε στο πλευρό τους με κάθε τρόπο. Το αναγνωρίζουν οι εργαζόμενοι και έχουμε μια άψογη συνεργασία με όλα τα στελέχη, που τα τιμούμε κα μας βοηθούν», δήλωσε.

Είκοσι χρόνια λειτουργίας

Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” είναι ένα από τα πλέον σημαντικά προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα που ξεκίνησε το 2002 στον Δήμο Ζαχάρως και το 2004 στον Δήμο Φιγαλείας και λόγω της τεράστιας απήχησης στην τοπική κοινωνία έγινε “θεσμός” και συνεχίζει έως και σήμερα την αδιάκοπη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας στους δημότες του Δήμου Ζαχάρως – Φιγαλείας
Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και σε άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας καθώς και ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα (ΑμεΑ), η υποβοήθηση της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, η υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος των επωφελούμενων και η προώθηση στην απασχόληση ικανού και εξειδικευμένου προσωπικού.
Το πρόγραμμα παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια και συντροφιά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος